Quinoový salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 200 g červené quinoy
- 1 červená cibule
- 4 malé šalotky
- 1 svazek ředkviček
- 160 g naklíčených mungo fazolek
- 3 lžíce hladkolisté petržele, nasekané nahrubo
- 2 lžíce listů máty
Zálivka:
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce bílého vinného octa
- špetka nastrouhané citronové kůry
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 2 lžíce nasekané máty
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Pracovní postup:
- Quinou propláchneme několikrát vroucí vodou, dáme do hrnce a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu a při střední teplotě vaříme asi 15 minut doměkka. Odstavíme a přiklopenou ji necháme 5 minut odpočinout. Poté odkryjeme a několikrát načechráme vidličkou, aby odešla pára.
- Mezitím červenou cibuli a šalotky oloupeme a nakrájíme na nudličky. Ředkvičky očistíme a rozkrájíme na plátky. Připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme fazolky a bylinky. V menší misce smícháme všechny ingredience na zálivku.
- Quinou přidáme k zeleninové směsi, ochutíme zálivkou a promícháme. Salát rozdělíme na talíře a podáváme s čerstvým pečivem.