Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově zpestřit náš jídelníček. Pojďte se s křupavými ředkvičkami seznámit trochu blíž. Lenka Formánková z blogu 1000chuti.cz prozradí, proč jsou zdravé a jak si na nich pochutnat.
Část 1/4
Ředkvičky a jejich příbuzné

Ne nadarmo znamená jejich odborný rodový název Raphanus „rychle se objevovat“. Ředkvičky potřebují pouhých 25 dní na to, abyste je mohli použít v jarní míse salátu, pomazánce či v jiných pokrmech.

Není jedna jako druhá

Původ ředkviček sahá až do Japonska. Dnes se to na zeleninových trzích hemží různými druhy, které se liší barvou, tvarem a mohou mít i mírně odlišnou chuť. Mezi nejznámější odrůdy patří klasické červené ředkvičky, oblíbené jsou Primara F1, Prima, Kvarta nebo Teko.

Bílá ředkev

Populárními odrůdami se stávají také sněhově bílé ředkvičky. Známá je Blanka s malými bílými bulvami a jemnou ředkvičkovou chutí, Mozarella s velkou bulvou nebo Rampouch s dlouhou bílou válcovou bulvičku.

Králem bílých ředkviček je japonská bílá ředkev Daikon. Dosahuje délky až 35 cm a v průměru měří až 10 cm. Má lehce pikantní chuť. Atraktivní bílá barva těchto ředkví krásně zpestří zeleninové oblohy.

Ředkvičky jsou jarní léčitelky

Znaly je už naše prababičky a nejvíce na nich oceňovaly obsah sirné silice, která pomáhá hubit střevní plísně a nežádoucí bakterie. Sirné silice mají celkově pozitivní vliv na střevní peristaltiku, jsou prevencí proti infekcím trávícího traktu a snižují překyselení žaludku. 

Konzumace ředkviček podporuje rovněž snížení cholesterolu v krvi. Ředkvičky dezinfikují ústní dutinu a rozpouštějí hlen v nosohltanu. V jídelníčku je ocení zejména ti, kteří si hlídají kalorie. Navíc zlepšují stravitelnost těžších jídel.

Bílá ředkev je vynikající součástí zdravého jídelníčku.

Kde se bere příliš štiplavá chuť?

Odrůda ředkviček má na štiplavou chuť jen malý vliv. Pálivost ředkviček způsobuje hlavně jejich stres. Ten může být způsoben napadením škůdci, nedostatkem vody, příliš vysokými teplotami během horkých dnů a tvrdou půdou. Palčivost můžete zmírnit posolením nebo namočením ve studené vodě.

Autoři:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...