Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

aktualizováno 
Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově zpestřit náš jídelníček. Pojďte se s křupavými ředkvičkami seznámit trochu blíž. Lenka Formánková z blogu 1000chuti.cz prozradí, proč jsou zdravé a jak si na nich pochutnat.
Část 1/4
Ředkvičky a jejich příbuzné

Ne nadarmo znamená jejich odborný rodový název Raphanus „rychle se objevovat“. Ředkvičky potřebují pouhých 25 dní na to, abyste je mohli použít v jarní míse salátu, pomazánce či v jiných pokrmech.

Není jedna jako druhá

Původ ředkviček sahá až do Japonska. Dnes se to na zeleninových trzích hemží různými druhy, které se liší barvou, tvarem a mohou mít i mírně odlišnou chuť. Mezi nejznámější odrůdy patří klasické červené ředkvičky, oblíbené jsou Primara F1, Prima, Kvarta nebo Teko.

Bílá ředkev

Populárními odrůdami se stávají také sněhově bílé ředkvičky. Známá je Blanka s malými bílými bulvami a jemnou ředkvičkovou chutí, Mozarella s velkou bulvou nebo Rampouch s dlouhou bílou válcovou bulvičku.

Králem bílých ředkviček je japonská bílá ředkev Daikon. Dosahuje délky až 35 cm a v průměru měří až 10 cm. Má lehce pikantní chuť. Atraktivní bílá barva těchto ředkví krásně zpestří zeleninové oblohy.

Ředkvičky jsou jarní léčitelky

Znaly je už naše prababičky a nejvíce na nich oceňovaly obsah sirné silice, která pomáhá hubit střevní plísně a nežádoucí bakterie. Sirné silice mají celkově pozitivní vliv na střevní peristaltiku, jsou prevencí proti infekcím trávícího traktu a snižují překyselení žaludku. 

Konzumace ředkviček podporuje rovněž snížení cholesterolu v krvi. Ředkvičky dezinfikují ústní dutinu a rozpouštějí hlen v nosohltanu. V jídelníčku je ocení zejména ti, kteří si hlídají kalorie. Navíc zlepšují stravitelnost těžších jídel.

Bílá ředkev je vynikající součástí zdravého jídelníčku.

Kde se bere příliš štiplavá chuť?

Odrůda ředkviček má na štiplavou chuť jen malý vliv. Pálivost ředkviček způsobuje hlavně jejich stres. Ten může být způsoben napadením škůdci, nedostatkem vody, příliš vysokými teplotami během horkých dnů a tvrdou půdou. Palčivost můžete zmírnit posolením nebo namočením ve studené vodě.

Autoři:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Mužova smrt mi zajistila obrovskou reklamu, přiznává Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Smažená rebarbora s petrželovými bramborami

Smažená rebarbora s petrželovými jahodami

Sezona rebarbory je právě teď. Připravte si ji netradičně a to smaženou s petrželovými bramborami. Určitě si pochutnáte!

RECEPT DNE: Jarní salát s česnekovým dresinkem

Jarní salát s česnekovým dresinkem

Salátu není nikdy dost. Je to zdravá večeře, kterou máte hotovou za pár minut.

RECEPT DNE: Semínkové krekry s parmazánem

Semínkové krekry s parmazánem

Už nevíte, co si připravit ke svačině? Vyzkoušejte semínkové krekry s parmezánem.

Najdete na iDNES.cz