Ředkvičky jsou vitaminová bomba. Jak z nich udělat tatarák či remuládu

Autor:
  0:57
Ředkvičky na pultech zelinářů přímo vybízí k zakousnutí se do jejich šťavnatých a někdy i pikantních kořenů. Můžete je jíst samotné, obložit si jimi chleba, přidat je do salátu nebo propůjčit jejich štiplavou chuť netradičním jídlům, které pro OnaDnes.cz připravil nápaditý šéfkuchař Jan Kracík.

Ředkvičky jsou typické pro jaro a podzim a jejich štiplavost způsobuje hořčičný olej. Jsou bohaté na vitamín C a B, stejně jako na vlákninu a minerální látky. Ředkvičky navíc působí v lidském těle antibakteriálně, snižují cholesterol, vhodné jsou i při žaludečních obtížích a plynatosti. Doporučují se také při nachlazení a žlučových a močových kamenech .

Nejchutnější jsou samozřejmě čerstvé, při správném skladování vydrží docela dlouho. „Nejlepší je ředkvičky dát do misky a přikrýt mokrou utěrkou, v lednici vám takto vydrží až týden,“ prozrazuje Jan Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu.

Nejlepší a nejzdravější jsou ředkvičky čerstvé, dají se ale i lehce tepelně upravit. Jíst můžete i jejich nať - třeba jako součást salátů, nebo do polévky (více zde).

Ředkvičkový krém s fetou

Ředkvičková polévka
  • 250 g ředkviček červených
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 25 ml extra virgin olivového oleje
  • 50 g řapíkatého celeru
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • 4 kostky ledu
  • feta
  • případně olivový olej a bylinky k naložení fety
  • 4 plátky bagety
  • máslo na smažení
  • bylinky na krutony (tymián, petrželka, medvědí česnek apod.)

Nejprve si nakrájíme bagetu a opečeme ji na másle spolu s česnekem a bylinkami. Všechny zbývající ingredience dáme do mixéru a 2 min necháme mixovat. Mezitím si nakrájíme fetu a rozdělíme do sklenic nebo talířů, polévku servírujeme ihned.

TIP šéfkuchaře: Fetu si můžete dopředu naložit v oleji a bylinkách - příjemně ji ozvláštní např. bazalka

Tatarák z ředkviček a žampionů

Tatarák z ředkviček a žampionů
  • 200 g ředkviček
  • 80 g žampionů
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • kapary s květy
  • olivový olej
  • pažitka

Nejprve oloupeme žampiony a nakrájíme je na malé kostičky. Přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř, vše důkladně promícháme a dáme na 5 minut do lednice. Mezitím si nakrájíme ředkvičky na kostičky, nasekáme kapary a pažitku. Všechny ingredience smícháme a servírujeme ve vychlazeném nádobí s opečenými toasty.

Remuláda z ředkviček

Remuláda z ředviček
  • 200 g ředkviček
  • 50 g zakysané smetany
  • pažitka
  • sůl a pepř
  • citron

Ředkvičky nastrouháme najemno a přecedíme, abychom se zbavili přebytečné vody. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou pažitku, dochutíme solí a pepřem. Servírujeme jako doplněk k rybám a grilovaným masům 

Nejčtenější

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Barevné obložené ciabatty

Barevné obložené ciabatty

Lehké

45 min

Povzneste obložené chleby na vyšší level.

Americké brownies s medem

Americké brownies s medem

Lehké

45 min

Už jste někdy pekli brownies z pekanové mouky? Vyzkoušejte náš recept.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila
Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila

Lehká, svěží a plná přírody – taková je parfémová voda Ranní Louka od Manufaktury, kterou jsme v naší redakci měly možnost otestovat. Proč se hodí...

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.