Tatarák

České delikatesy s cizími názvy. Kde vznikly gothaj či cikánská omáčka?

Premium

Mezi „tradiční české“ delikatesy patří gothajský salám, tatarská omáčka, kremžská hořčice či turecká káva. Každý je zná. Jejich původ nás ale zavede do zahraničí, píše týdeník 5plus2. A vyrábějí se...

30. dubna 2022

Podmínkou byl tatarák a pivo. Mistr světa Vampola pomáhá žďárským hokejistům

Po dlouhých 25 letech oblékl odchovanec žďárského hokeje Petr Vampola dres mateřského klubu. Na zimní stadion na Bouchalkách, kde u stropu visí jeho symbolický dres jako připomínka titulu mistra...

5. listopadu 2021  9:07

Soutěžící prověřila česká klasika. Masterchef musí povýšit i svíčkovou

Masterchef Česko 2021 tento týden na televizních obrazovkách rozlouskl složení finálové šestnáctky amatérských kuchařů, do konečného výběru dokonce zasáhl i loňský vítěz soutěže Roman Staša....

15. září 2021  21:35

RECEPT DNE: Lososový tataráček s kapary

V horkém letním počasí může být tato rafinovaná chuťovka také obědem či večeří.

9. července 2020

RECEPT DNE: Řepný tataráček

Tuhle dobrotu z řepy musíte rozhodně vyzkoušet!

23. června 2020

Žena, která tvrdila, že se manžel na nůž nabodl sám, dostala osm let vězení

Krajský soud v Ostravě poslal 62letou ženu z Opavy na osm let do vězení. Podle rozsudku loni na Silvestra smrtelně bodla nožem svého o dva roky staršího manžela. Muž totiž manželku kritizoval za...

16. října 2019  15:53

Soud řeší smrt muže. Ten nůž se mu vrazil do břicha, řekla manželka

Krajský soud v Ostravě začal projednávat smrt muže, kterého loni na Silvestra v chatě v Opavě bodla jeho manželka, když ji kritizoval za požívání alkoholu. Obžalovaná takřka celé první líčení...

15. října 2019  12:48

RECEPT DNE: Houbový tatarák na topinkách

Máte rádi houby? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na houbový tatarák s topinkami.

22. července 2019

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale rád si dá i indické kari nebo tatarák ochucený koňakem. Inspirujte se jeho...

14. července 2019

Až bude po všem, dám si tatarák a pivo, plánuje před Tour Kreuziger

Rodinný život Romana a Michaely Kreuzigerových se na jaře a zkraje léta podřizuje jedinému slovu: Tour. Příprava na slavný závod diktuje složení jídelníčku i jejich přejíždění mezi Plzní a druhým...

2. července 2019  7:59

Jezte méně masa, vyzývá lidi organizátorka vegetariánské zabijačky

Tatarák z pohanky, prejt z fazolek adzuki, škvarková pomazánka bez škvarků i falešná zabijačková polévka se v sobotu podávaly v ekologickém Centru Veronica v Hostětíně na Uherskohradišťsku. Konala se...

19. ledna 2019  19:20

Alkohol a cigarety vedou k úspěchu. Milan Šteindler byl hostem Za scénou

Cigarety, alkohol, smrt, rybí prsty. O tom všem bude herec a režisér Milan Šteindler mluvit v představení Tatarák na Ex. „Kouřím od šesté třídy a před šedesátkou mi na krabičku napíší, že jsou...

1. listopadu 2018  15:56,  aktualizováno  2.11 11:25

Slavný tatarák i zábava. Chata na Proseči po letech otevřela

Kroky lidí sem v minulosti nevedly jen za tanečními zábavami, ale i za tatarským biftekem, který byl údajně nejchutnějším v širokém okolí. Na jídelníčku ho najdete i dnes. Patnáct let zavřená chata u...

1. září 2018  8:13

V modelovém utkání hokejové reprezentace Čechy porazily Moravu

V modelovém utkání, jímž si výběr hokejové reprezentace pod vedením nového kouče Miloše Říhy zpestřil soustředění v Přerově, porazil tým Čech mužstvo Moravy 10:3. Vítězové, k jejichž výhře přispěl...

23. srpna 2018  20:36

Nebezpečné bakterie chuť jídla nezhorší, varuje před letním průjmem primář

S nástupem letních teplot výrazně přibývá lidí, kteří se potýkají s průjmovými onemocněními. Nakazit se mohou při domácím grilování nebo na cestách do exotických zemí. Jak se před nákazou bránit,...

28. května 2018  11:27

Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů

Jakmile v trávě zasvítí žluté květy, stoupne poptávka po citronech, cukru a receptu na pampeliškový sirup. I v tomto článku ho najdete, mj. vedle receptu na pampeliškový sorbet, falešné kapry i...

1. května 2018

Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými...

6. června 2017  8:40

V Číně se cenzurují víc filmy než knihy, říká autor bestselleru

Populární čínský spisovatel Liou Čen-jün navštívil Prahu. Představil svou nejnovější knihu Manžela jsem nezabila, která se dotýká tamní politiky jednoho dítěte. Kromě knihy Čen-jün představil také...

8. dubna 2017  7:56

Denisa Nesvačilová: Bylo období, kdy jsem snědla jedno jablko za den

Hrála v seriálu Vyprávěj, objevila se v posledních „Básnících“, teď ji můžete vidět v komedii Miluji tě modře. Ve filmu o ni bojují dva muži, pro pondělní magazín Ona Dnes se Denisa Nesvačilová na...

5. února 2017

Svátek dobrého jídla vábí na exotiku i přípravu čabajek v přímém přenosu

Krokodýlí pokrmy, šnečí pochoutky, grilované krevety nebo ústřice. Ale také jídla maledivské, sicilské či vietnamské kuchyně slibuje jubilejní 20. ročník Gastrofestu, který od od čtvrtka do soboty...

8. listopadu 2016  16:50

V televizi se nestarám, jak jídlo chutná, perlil Pohlreich na festivalu

Zauzený kachní jazyk se salátem, blanšírované cvrčky na másle, štíra macerovaného v rumu i grilované kalamáry mohli v sobotu lidé ochutnat na gurmánském Bosch Fresh festivalu, který v pátek začal za...

22. května 2016  9:58

Bistra jsou nový trend v Praze, říká Pavel Maurer

Metro.cz

Praha se širokou paletou kuchyní se může rovnat Mnichovu či Vídni. O trendech v pražských restauracích si deník Metro povídal s Pavlem Maurerem, který dvacet let hodnotí restaurace v Česku a deset...

20. května 2016  8:29,  aktualizováno  8:42

Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, říká blogerka Markéta Pavleje

Když si prohlédnete její blog o vaření, začnou se vám sbíhat sliny, budete obdivovat krásné fotky a nejspíš něco uvaříte. Markéta Pavleje patří mezi respektované a oceňované blogery. Svůj Kitchenette...

15. května 2016

Chceme podporovat české maso, i když je dražší, říká šéf masokombinátu

Je tomu téměř rok, kdy se znovu rozjela výroba v příbramském masokombinátu. Od poloviny loňského dubna z podniku opět míří vepřové, hovězí a občas i jehněčí do celého Česka. „Maso je moje srdeční...

22. března 2016

Lužánky zažily invazi tuňáků, lahůdky přišly ochutnat tisíce lidí

V Brně za Lužánkami se v sobotu před zraky návštěvníků hromadně porcoval rekordní počet tuňáků. Filety ze čtyřiadvaceti tuňáků o délce zhruba jeden metr potom upravovali kuchaři z renomovaných...

20. února 2016  20:43

Lidé po letech oslavili silvestr v opraveném libereckém Imperialu

Poprvé po letech si lidé mohli užít silvestr v hotelu Imperial. Přišli se podívat, jak se toto známé místo proměnilo, a zavzpomínat na staré časy. Další novinkou přelomu roku byl ohňostroj odpálený z...

1. ledna 2016  12:51

Rybníky jsou bez vody. Rybáře trápí sucho i mírné zimy, ale ceny kaprů drží

Na slavnostních tabulích Pražského hradu při oficiálních návštěvách diplomatů či hlav států servírují ryby výhradně z Hluboké. Společnost Rybářství Hluboká, kterou řídí Vladimír Kaiser, je totiž...

19. prosince 2015  9:43

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete...

17. listopadu 2015

Straka fotbalistům z „pralesa“ vyčítal pivo, pak jim připravil tatarák

Když fotbalový kouč František Straka trénoval Spartu, připravil pro své svěřence před velkým pražským derby tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy. Teď stejným jídlem motivoval hráče Čechie...

29. října 2015

Čtenářský recept: Rajčatový tatarák

Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

11. srpna 2015

Ředkvičky jsou vitaminová bomba. Jak z nich udělat tatarák či remuládu

Ředkvičky na pultech zelinářů přímo vybízí k zakousnutí se do jejich šťavnatých a někdy i pikantních kořenů. Můžete je jíst samotné, obložit si jimi chleba, přidat je do salátu nebo propůjčit jejich...

26. května 2015

Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie?...

29. ledna 2015

Gastronomický festival láká na býčí žlázy i kančí na víně

Polévka s krevetami, mušlemi a kalamáry, býčí žlázy smažené v rozmarýnovém těstíčku či tatarský biftek podle receptu vítěze z Mistrovství republiky v míchání tataráku 2014. I takové delikatesy mohou...

24. ledna 2015  8:29

Užijte si vaření v řeckém duchu: tatarák, biftečky a cibulové květy

Řecká kuchyně je pro mnohé spojena právě s létem. Nabízíme několik jednoduchých receptů podle Ioannise Asarlidise, šéfkuchaře a majitele restaurace Kavala. Všechny je spojuje snadná příprava a...

12. července 2014  1:03

VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové

Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.

4. července 2014

V Praze je další obchod pro "mlsné jazýčky". Řetězcům konkurovat nechce

Společnost Bidvest, která se zabývá distribucí potravin, otevírá v Praze vlastní podnikovou prodejnu Nowaco market. V centru metropole tak vzniká další obchod, který hodlá lidem nabízet špičkové...

17. června 2014  13:06,  aktualizováno  14:46