Tatarák
České delikatesy s cizími názvy. Kde vznikly gothaj či cikánská omáčka?
Mezi „tradiční české“ delikatesy patří gothajský salám, tatarská omáčka, kremžská hořčice či turecká káva. Každý je zná. Jejich původ nás ale zavede do zahraničí, píše týdeník 5plus2. A vyrábějí se...
Podmínkou byl tatarák a pivo. Mistr světa Vampola pomáhá žďárským hokejistům
Po dlouhých 25 letech oblékl odchovanec žďárského hokeje Petr Vampola dres mateřského klubu. Na zimní stadion na Bouchalkách, kde u stropu visí jeho symbolický dres jako připomínka titulu mistra...
Soutěžící prověřila česká klasika. Masterchef musí povýšit i svíčkovou
Masterchef Česko 2021 tento týden na televizních obrazovkách rozlouskl složení finálové šestnáctky amatérských kuchařů, do konečného výběru dokonce zasáhl i loňský vítěz soutěže Roman Staša....
RECEPT DNE: Lososový tataráček s kapary
V horkém letním počasí může být tato rafinovaná chuťovka také obědem či večeří.
Žena, která tvrdila, že se manžel na nůž nabodl sám, dostala osm let vězení
Krajský soud v Ostravě poslal 62letou ženu z Opavy na osm let do vězení. Podle rozsudku loni na Silvestra smrtelně bodla nožem svého o dva roky staršího manžela. Muž totiž manželku kritizoval za...
Soud řeší smrt muže. Ten nůž se mu vrazil do břicha, řekla manželka
Krajský soud v Ostravě začal projednávat smrt muže, kterého loni na Silvestra v chatě v Opavě bodla jeho manželka, když ji kritizoval za požívání alkoholu. Obžalovaná takřka celé první líčení...
RECEPT DNE: Houbový tatarák na topinkách
Máte rádi houby? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na houbový tatarák s topinkami.
Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta
Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale rád si dá i indické kari nebo tatarák ochucený koňakem. Inspirujte se jeho...
Až bude po všem, dám si tatarák a pivo, plánuje před Tour Kreuziger
Rodinný život Romana a Michaely Kreuzigerových se na jaře a zkraje léta podřizuje jedinému slovu: Tour. Příprava na slavný závod diktuje složení jídelníčku i jejich přejíždění mezi Plzní a druhým...
Jezte méně masa, vyzývá lidi organizátorka vegetariánské zabijačky
Tatarák z pohanky, prejt z fazolek adzuki, škvarková pomazánka bez škvarků i falešná zabijačková polévka se v sobotu podávaly v ekologickém Centru Veronica v Hostětíně na Uherskohradišťsku. Konala se...
Alkohol a cigarety vedou k úspěchu. Milan Šteindler byl hostem Za scénou
Cigarety, alkohol, smrt, rybí prsty. O tom všem bude herec a režisér Milan Šteindler mluvit v představení Tatarák na Ex. „Kouřím od šesté třídy a před šedesátkou mi na krabičku napíší, že jsou...
Slavný tatarák i zábava. Chata na Proseči po letech otevřela
Kroky lidí sem v minulosti nevedly jen za tanečními zábavami, ale i za tatarským biftekem, který byl údajně nejchutnějším v širokém okolí. Na jídelníčku ho najdete i dnes. Patnáct let zavřená chata u...
V modelovém utkání hokejové reprezentace Čechy porazily Moravu
V modelovém utkání, jímž si výběr hokejové reprezentace pod vedením nového kouče Miloše Říhy zpestřil soustředění v Přerově, porazil tým Čech mužstvo Moravy 10:3. Vítězové, k jejichž výhře přispěl...
Nebezpečné bakterie chuť jídla nezhorší, varuje před letním průjmem primář
S nástupem letních teplot výrazně přibývá lidí, kteří se potýkají s průjmovými onemocněními. Nakazit se mohou při domácím grilování nebo na cestách do exotických zemí. Jak se před nákazou bránit,...
Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů
Jakmile v trávě zasvítí žluté květy, stoupne poptávka po citronech, cukru a receptu na pampeliškový sirup. I v tomto článku ho najdete, mj. vedle receptu na pampeliškový sorbet, falešné kapry i...
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali
Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými...
V Číně se cenzurují víc filmy než knihy, říká autor bestselleru
Populární čínský spisovatel Liou Čen-jün navštívil Prahu. Představil svou nejnovější knihu Manžela jsem nezabila, která se dotýká tamní politiky jednoho dítěte. Kromě knihy Čen-jün představil také...
Denisa Nesvačilová: Bylo období, kdy jsem snědla jedno jablko za den
Hrála v seriálu Vyprávěj, objevila se v posledních „Básnících“, teď ji můžete vidět v komedii Miluji tě modře. Ve filmu o ni bojují dva muži, pro pondělní magazín Ona Dnes se Denisa Nesvačilová na...
Svátek dobrého jídla vábí na exotiku i přípravu čabajek v přímém přenosu
Krokodýlí pokrmy, šnečí pochoutky, grilované krevety nebo ústřice. Ale také jídla maledivské, sicilské či vietnamské kuchyně slibuje jubilejní 20. ročník Gastrofestu, který od od čtvrtka do soboty...
V televizi se nestarám, jak jídlo chutná, perlil Pohlreich na festivalu
Zauzený kachní jazyk se salátem, blanšírované cvrčky na másle, štíra macerovaného v rumu i grilované kalamáry mohli v sobotu lidé ochutnat na gurmánském Bosch Fresh festivalu, který v pátek začal za...
Bistra jsou nový trend v Praze, říká Pavel Maurer
Praha se širokou paletou kuchyní se může rovnat Mnichovu či Vídni. O trendech v pražských restauracích si deník Metro povídal s Pavlem Maurerem, který dvacet let hodnotí restaurace v Česku a deset...
Jako dítě jsem byla v kuchyni pořád, říká blogerka Markéta Pavleje
Když si prohlédnete její blog o vaření, začnou se vám sbíhat sliny, budete obdivovat krásné fotky a nejspíš něco uvaříte. Markéta Pavleje patří mezi respektované a oceňované blogery. Svůj Kitchenette...
Chceme podporovat české maso, i když je dražší, říká šéf masokombinátu
Je tomu téměř rok, kdy se znovu rozjela výroba v příbramském masokombinátu. Od poloviny loňského dubna z podniku opět míří vepřové, hovězí a občas i jehněčí do celého Česka. „Maso je moje srdeční...
Lužánky zažily invazi tuňáků, lahůdky přišly ochutnat tisíce lidí
V Brně za Lužánkami se v sobotu před zraky návštěvníků hromadně porcoval rekordní počet tuňáků. Filety ze čtyřiadvaceti tuňáků o délce zhruba jeden metr potom upravovali kuchaři z renomovaných...
Lidé po letech oslavili silvestr v opraveném libereckém Imperialu
Poprvé po letech si lidé mohli užít silvestr v hotelu Imperial. Přišli se podívat, jak se toto známé místo proměnilo, a zavzpomínat na staré časy. Další novinkou přelomu roku byl ohňostroj odpálený z...
Rybníky jsou bez vody. Rybáře trápí sucho i mírné zimy, ale ceny kaprů drží
Na slavnostních tabulích Pražského hradu při oficiálních návštěvách diplomatů či hlav států servírují ryby výhradně z Hluboké. Společnost Rybářství Hluboká, kterou řídí Vladimír Kaiser, je totiž...
Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku
Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete...
Straka fotbalistům z „pralesa“ vyčítal pivo, pak jim připravil tatarák
Když fotbalový kouč František Straka trénoval Spartu, připravil pro své svěřence před velkým pražským derby tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy. Teď stejným jídlem motivoval hráče Čechie...
Čtenářský recept: Rajčatový tatarák
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.
Ředkvičky jsou vitaminová bomba. Jak z nich udělat tatarák či remuládu
Ředkvičky na pultech zelinářů přímo vybízí k zakousnutí se do jejich šťavnatých a někdy i pikantních kořenů. Můžete je jíst samotné, obložit si jimi chleba, přidat je do salátu nebo propůjčit jejich...
Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?
Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie?...
Gastronomický festival láká na býčí žlázy i kančí na víně
Polévka s krevetami, mušlemi a kalamáry, býčí žlázy smažené v rozmarýnovém těstíčku či tatarský biftek podle receptu vítěze z Mistrovství republiky v míchání tataráku 2014. I takové delikatesy mohou...
Užijte si vaření v řeckém duchu: tatarák, biftečky a cibulové květy
Řecká kuchyně je pro mnohé spojena právě s létem. Nabízíme několik jednoduchých receptů podle Ioannise Asarlidise, šéfkuchaře a majitele restaurace Kavala. Všechny je spojuje snadná příprava a...
VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové
Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.
V Praze je další obchod pro "mlsné jazýčky". Řetězcům konkurovat nechce
Společnost Bidvest, která se zabývá distribucí potravin, otevírá v Praze vlastní podnikovou prodejnu Nowaco market. V centru metropole tak vzniká další obchod, který hodlá lidem nabízet špičkové...