Nebezpečné bakterie chuť jídla nezhorší, varuje před letním průjmem primář

  11:27
S nástupem letních teplot výrazně přibývá lidí, kteří se potýkají s průjmovými onemocněními. Nakazit se mohou při domácím grilování nebo na cestách do exotických zemí. Jak se před nákazou bránit, radí primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík.

Václav Chmelík je primářem infekčního oddělení českobudějovické nemocnice. | foto: Petr Lundák, MF DNES

„Průjmová onemocnění jsou u nás nejčastějším důvodem pro příchod nemocného a zvláště v letní sezoně mnoho lidí trápí nemoc spojená se zvracením a průjmem. Těžiště naší práce je ale léčení zásadně život ohrožujících stavů, jako jsou sepse, neuroinfekce, infekce kostí, kloubů a totálních endoprotéz a obratlů,“ říká primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík.

Jak moc vás zaměstnávají pacienti s průjmovými onemocněními?
Střevní onemocnění, která se projevují průjmem a zvracením, patří mezi nejčastější nemoci vůbec. Podle statistiky se s nimi potýká ročně v České republice 50 až 70 tisíc lidí. To neznamená, že každý je tak nemocný, aby musel přijít do nemocnice, a kdyby nakažení lidé dělali včas rozumná opatření, ještě by výrazně snížili pravděpodobnost, že se do nemocnice dostanou.

Co je příčinou těchto infekcí?
Příčin průjmových onemocnění je celá řada. Jsou to různé viry, bakterie, houby, paraziti, potravinové otravy. Některé jsou častější, jiné vzácnější, ale následky v podobě akutních průjmů jsou pro pacienty mnohdy velmi vyčerpávající.

Které jsou nejčastější?
Nejčastěji jde o průjem vyvolaný bakterií označovanou jako kampylobakter. Nejspíš ho získáme tak, že sníme nedostatečně tepelně připravené produkty z masa, hlavně z kuřat. Tímto způsobem můžeme dostat také salmonelu, ale ta je v současnosti méně častá než kampylobakterové průjmy.

A jaké střevní potíže si mohou přivézt lidé ze zahraničí?
Exotičtější nemoci, jak se říká egyptskému průjmu faraonova pomsta a podobně. Tyto infekce jsou způsobeny tím, že třeba zdravý kuchař v Egyptě má ve střevě bakterii, která ale pro nás není přijatelná. A když dodržuje špatně hygienu a zanese tuto bakterii do pokrmu, který se tepelně nepřipravuje, třeba do salátu, může nám to způsobit docela těžkou a nepříjemnou nemoc, která nám zkazí dovolenou.

Čím jsou průjmy záludné?
Lidé, co mají průjmy, jsou nejvíc ohroženi dehydratací. Přitom ne každý potřebuje infuzi, často si můžeme pomoci sami. Když si koupíme perorální rehydratační roztok v lékárně, třeba Kulíšek, který je vhodný i pro děti, můžeme se zavodnit a doplnit ionty v organizmu sami. Když se popíjí po doušcích, dobře se vstřebává. A tento léčivý roztok se dá jednoduše nahradit v domácnosti takzvaným lžičkovým nápojem.

Jak se takový nápoj připravuje a používá?
Do litru pitné vody se přidá jedna velká lžíce cukru, jedna čajová lžička soli, na špičku nože kyseliny citronové a dochutí se to maximálně do desetiny objemu pomerančovým džusem. Při průjmu tento nápoj popíjíme po jednotlivých doušcích. Říkám pacientům, že nápoj mají polykat jako pijáci dobře vychlazené pivo z půllitru. Dají si lok, pohovoří o životě a upijí další.

Kde je hranice, že je člověk zralý do nemocnice?
Když si sice upraví dietu, začne přijímat tekutiny ústy, ale nepodaří se mu zastavit zvracení a průjem, jimiž ztrácí velké množství vody, dokonce třeba omdlí cestou ze záchodu. Lidé by měli také vědět, že u průjmu je podstatné, že člověk je správně zavodněn, když tvoří dostatek světlé moči. Když to tak není, patří do nemocnice.

A jak se dá průjmům bránit?
Správnou životosprávou. To znamená nejíst v místech, kterým nedůvěřujeme. U nás to může být špatná restaurace, anebo to může být třeba v Číně nebo v Indii pokrm, který si koupíme na ulici. A zvlášť v exotických zemích si musíme dávat pozor na to, aby jídlo bylo dobře tepelně upraveno. V Desateru cestovatele, které se hodně publikuje v anglosasky mluvících zemích, je jedna poučka, která zní v českém překladu asi takto - uvař to, upeč to, usmaž to, oloupej to, nebo to vyhoď.

Jsou třeba jídla, kterým bychom se měli v horku raději vyhýbat?
Já si osobně myslím, že bychom měli být velmi opatrní na pokrmy obsahující majonézu, na všechny saláty. Tím nemyslím zeleninový v nějakém nálevu, ale třeba bramborový, vlašský salát a podobně. Problém je a opakovaně se vyskytl se zmrzlinami, které nebyly balené od výrobce. Když stojí připravený koktejl v přepravce dlouho ve stánku v horkém počasí, mohou se v něm bakterie množit. Pak to teprve nalijou do mrazicího stroje a vyrobí z toho točenou zmrzlinu.

A co třeba tatarák?
Z tatarského bifteku můžeme získat také ledacos. Když bude namíchaný s vejcem a bude dlouho připravený, mohla by tam být salmonela. A když je připravený ze závadného masa, tak by z něho člověk mohl získat taky parazity, třeba tasemnici. V současné době je ale velmi namístě dávat si pozor na vepřové maso. Nedostatečně tepelně připravené vepřové maso může být zdrojem žloutenky typu E, proto je třeba dávat si na to pozor i při oblíbeném letním grilování.

Přiznají se pacienti, kde k nákaze přišli?
Někdy to řeknou a někdy ne. Mnohdy se stydí říci, jakým způsobem přišli ke stonání. Ale někteří to povědí - vzpomínám si na jednu malou epidemii z bramborového salátu. Jeden z těch pánů mi říkal s takovým dojatým výrazem: Pane primáři, ten salát byl tak lahodný. Byl takový vlahý, dobře proležený. Já jsem si na něm tak pochutnal a manželka taky... A přitom tomu člověku bylo hodně nedobře.

Takže původci těchto infekcí nezhorší chuť jídla?
To je na tom zajímavé - lidé, kteří pojedli takovýto salát, si jeho chuť vždycky pochvalovali. Salmonela je totiž bakterie, která nezhoršuje chuť jídla. Podobné je to v případě zlatého stafylokoka, takže chutí špatné jídlo v tomto smyslu nepoznáme.

Povodně

Do neděle 15. září platí výstraha na extrémní srážky. Na většině území ČR platí také povodňová pohotovost či povodňové ohrožení

  • Nejčtenější

Vypalovali vosí hnízdo nad krytým bazénem. Shořel a Krumlov musí postavit nový

Jihočeští hasiči až do sobotních nočních hodin zasahovali u požáru střechy plaveckého bazénu v Českém Krumlově, po deváté večer dostali oheň pod kontrolu. Nikdo se nezranil, vyhlásili ovšem třetí...

7. září 2024  11:15,  aktualizováno  21:43

Spadla teprve třetina srážek, modely se zatím nemýlí, varuje šéf ČHMÚ

Severní Moravu čeká padesátiletá voda. Tak alespoň hovoří předpovědní modely Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ten prodloužil varování před silnými dešti a povodněmi až do pondělí, které...

14. září 2024  16:57

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Snad nechají Husineckou nádrž jen přetékat, bojí se lidé ve Vodňanech

V nočních hodinách začne přetékat Husinecká nádrž. S obavami to sledují obyvatelé měst a obcí na řece Blanici, která z nádrže pokračuje. „Bojíme se, snad ji nechají jen přetékat a nebudou z ní víc...

14. září 2024  18:09,  aktualizováno  22:11

Dvacet domů v Benešově vyplavila říčka Černá, evakuovali i školu v přírodě

Řeka Malše, Blanice a Černá, nově také třeba Vltava v Českém Krumlově a k tomu další potoky jsou v sobotu večer v Jihočeském kraji na třetím stupni povodňové aktivity. Velmi vážná je situace na...

14. září 2024  12:28,  aktualizováno  19:28

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zánik krumlovského krytého bazénu: zbylo torzo. Hasiči strhli plášť i střechu

Z krytého bazénu v Českém Krumlově zbylo po sobotním požáru jen torzo. Hasiči v neděli rozebrali střechu i plášť a dohasili ohniska. Pomáhala jim těžká technika. Snížili také stupeň poplachu ze...

8. září 2024  10:19,  aktualizováno  16:04

Lužnice může vystoupat na úroveň padesátileté vody. Plav zůstává zatopený

Obyvatelé obce Plav na Českobudějovicku dál bojují s velkou vodou z řeky Malše. Zatopená je náves a okolí. V místě pomáhají hasiči, které zbytečně zaměstnávají i zvědavci, kteří se chodí na místa...

15. září 2024  14:11

První tři turistické vizitky Jiří Musil dostal, teď jich má téměř sedm stovek

Je to už více než šest let, co na náměstí v Třeboni dostal deník a tři turistické vizitky. Dnes jich má Jiří Musil z Lomnice nad Lužnicí téměř 700, do svého koníčka zapojil rodinu a výlety si často...

15. září 2024  10:19

Hrázný zažil už šestkrát přetékající Husinec. Povodně se podle něj vždy liší

Husinecká přehrada v jižních Čechách přetekla, hrázný Bedřich Křivánek ji kontroloval už několikátou noc v kuse. Přetok zde zažívá pošesté. „Od roku 2001 je to moje první, druhá, třetí, čtvrtá,...

15. září 2024  3:49

Snad nechají Husineckou nádrž jen přetékat, bojí se lidé ve Vodňanech

V nočních hodinách začne přetékat Husinecká nádrž. S obavami to sledují obyvatelé měst a obcí na řece Blanici, která z nádrže pokračuje. „Bojíme se, snad ji nechají jen přetékat a nebudou z ní víc...

14. září 2024  18:09,  aktualizováno  22:11

Neviditelná rovnátka vs. tradiční zámečky: Proč volit moderní přístup?
Neviditelná rovnátka vs. tradiční zámečky: Proč volit moderní přístup?

Teprve po třicítce jsem začala řešit zdraví svého chrupu a postupně jsem se dostala až do rukou odborníků ze Světa rovnátek. Jak vypadá život s...

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Schwarzenegger se v Praze proháněl na kole. Vyfotil se také s „Klukem s kamením“

Legendární herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger (77) je v Praze. O víkendu si užíval kávu na...

Plivnout při orálním sexu na penis. Obscénnost jižanské slečně změnila život

To, co v anketě vypustila do světa, byla obscénnost. Nic elegantního. Naopak, největší sprosťárna. Jenže ji do kamery...

Půllitr už mnohde není standard. Hospodští kouzlí s mírami a štvou hosty

Pivní kultura je v Česku zakořeněná po staletí a její součástí je odjakživa čepování do půllitru nebo třetinky. V...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...