VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové

aktualizováno 
Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.

Prostor k uskutečnění pokusu poskytla pražská restaurace Mama´s restaurant. Autorem těchto molekulárních gastronomických výtvorů je šéfkuchař Jiří Král, jeden z nejuznávanějších mistrů svého oboru. Je kapitánem kuchařského týmu Československého svazu kuchařů, praxi a stáže absolvoval po celém světě.

Při přípravě vybraných jídel ho překvapila reálná konfrontace dvou chuťově odlišných pokrmů, jejich odlišná příprava, tepelná a fyzikální reakce. Je opravdu oříšek uvařit dvě jídla z odlišných surovin tak, aby je od sebe zákazník pohledem nerozeznal.

Největší výzvou během natáčení byla příprava tataráku. Jen na jeho vyladění padlo 12 kg řepy. „Ale s výsledkem jsem opravdu spokojen, řepový tatarák bych se nebál zařadit na stálé menu naší restaurace Aureole,“ popisuje.

Jiřímu Královi nejsou tyto gastronomické úlety nijak cizí, v životě ochutnal spoustu nevšedních pokrmů. Jedním z nejzajímavějších zážitků byla návštěva nejlepší restaurace světa Noma, kde se servíroval jedlý lišejník, živé krevety, jedlá hlína, čokoládový morek ve vepřové kosti a na 20 hostů tam bylo 20 kuchařů.

Jak to v Mama´s dopadlo? Hosté samozřejmě dostali za vtípek se skrytou kamerou skutečně objednané menu a nemuseli oběd platit. Na vlastní kůži si mohli ověřit, že objednávat jen pohledem na cizí stůl se nemusí vyplatit. Co kdyby ten guláš, který se konzumuje u vedlejšího stolu, byl náhodou s příchutí čokolády?

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a jednotlivé části přípravy...

Najdete na iDNES.cz