Doporučujeme

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

  • 1
Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově zpestřit náš jídelníček. Pojďte se s křupavými ředkvičkami seznámit trochu blíž. Lenka Formánková z blogu 1000chuti.cz prozradí, proč jsou zdravé a jak si na nich pochutnat.
Ředkvičky a jejich příbuzné

Ne nadarmo znamená jejich odborný rodový název Raphanus „rychle se objevovat“. Ředkvičky potřebují pouhých 25 dní na to, abyste je mohli použít v jarní míse salátu, pomazánce či v jiných pokrmech.

Není jedna jako druhá

Původ ředkviček sahá až do Japonska. Dnes se to na zeleninových trzích hemží různými druhy, které se liší barvou, tvarem a mohou mít i mírně odlišnou chuť. Mezi nejznámější odrůdy patří klasické červené ředkvičky, oblíbené jsou Primara F1, Prima, Kvarta nebo Teko.

Bílá ředkev

Populárními odrůdami se stávají také sněhově bílé ředkvičky. Známá je Blanka s malými bílými bulvami a jemnou ředkvičkovou chutí, Mozarella s velkou bulvou nebo Rampouch s dlouhou bílou válcovou bulvičku.

Králem bílých ředkviček je japonská bílá ředkev Daikon. Dosahuje délky až 35 cm a v průměru měří až 10 cm. Má lehce pikantní chuť. Atraktivní bílá barva těchto ředkví krásně zpestří zeleninové oblohy.

Ředkvičky jsou jarní léčitelky

Znaly je už naše prababičky a nejvíce na nich oceňovaly obsah sirné silice, která pomáhá hubit střevní plísně a nežádoucí bakterie. Sirné silice mají celkově pozitivní vliv na střevní peristaltiku, jsou prevencí proti infekcím trávícího traktu a snižují překyselení žaludku. 

Konzumace ředkviček podporuje rovněž snížení cholesterolu v krvi. Ředkvičky dezinfikují ústní dutinu a rozpouštějí hlen v nosohltanu. V jídelníčku je ocení zejména ti, kteří si hlídají kalorie. Navíc zlepšují stravitelnost těžších jídel.

Bílá ředkev je vynikající součástí zdravého jídelníčku.

Kde se bere příliš štiplavá chuť?

Odrůda ředkviček má na štiplavou chuť jen malý vliv. Pálivost ředkviček způsobuje hlavně jejich stres. Ten může být způsoben napadením škůdci, nedostatkem vody, příliš vysokými teplotami během horkých dnů a tvrdou půdou. Palčivost můžete zmírnit posolením nebo namočením ve studené vodě.

Ředkvičkové pesto

Ředkvičky v kuchyni

Využijte celou paletu vitamínů a minerálů, kterých jsou ředkvičky plné, a konzumujte je nejvíce v syrovém stavu. Mladé listy z vlastní či ověřené sklizně rozhodně nevyhazujte. Udělejte si z nich třeba domácí ředkvičkové pesto. Stačí listy rozmixovat spolu s česnekem, olivovým olejem, solí a slunečnicovými semínky. V lednici vám pesto vydrží měsíce.

Nejpopulárnější užití ředkviček je na chléb s máslem. Když nakrájené plátky lehce osolíte, částečně je zbavíte palčivé chuti. Máte-li ředkviček nadbytek, zkuste lehkou tepelnou úpravu. Čtvrtky ředkvičky krátce zpěňte na cibulce a vmíchejte vajíčka. Dochuťte solí, pepřem a posypejte čerstvou pažitkou. Zkuste i výtečný osvěžující salát nebo lehkou jarní večeři inspirovanou asijskou kuchyní.

Jarní ředkvičkový salát

Jarní ředkvičkový salát

Ingredience na 2 porce:

  • 8 červených ředkviček
  • 1 mrkev
  • ½ jablka
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 mladé listy z ředkviček na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Ředkvičky a jablko nastrouháme nahrubo, mrkev najemno.
  2. Vše smícháme a zakapeme citronovou šťávou. 
  3. Posypeme slunečnicovými semínky a ozdobíme nadrobno nakrájenými mladými listy z ředkviček.
Pikantní nudle s ředkvičkou

Pikantní nudle s ředkvičkou

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 porce rýžových nudlí
  • 2 bulvy bílé ředkve Mozarella nebo 10 cm Daikonu
  • 2 mrkve
  • 6 jarních cibulek
  • čerstvý zázvor velikosti velké švestky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 6 lžic tamari (sójové omáčky)

Pracovní postup:

  1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu. 
  2. Do misky nahrubo nastrouháme bílou ředkev, mrkev, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a najemno nastrouhaný čerstvý zázvor.
  3. Vše zakápneme lžící citrónové šťávy a zalijeme třemi lžícemi tamari. Řádně promícháme a servírujeme s rýžovými nudlemi.

  • Vybrali jsme pro Vás