Hrozí vám hypovitaminóza?
„Nedostatek vitaminů, lékařským pojmem hypovitaminóza, se odběry běžně nestanovuje. Člověk, který má pestrý jídelníček bez vyloučení některých druhů potravin, ve většině případů nedostatkem vitaminů nestrádá. Důležité je, aby strava byla vyvážená, obsahovala všechny potřebné složky, a to jak bílkoviny, tuky a sacharidy, tak i vitaminy v jejich přirozené formě. K nedostatku některých vitaminů může dojít právě vyloučením či omezením příjmu určitých potravin. Například při nedostatečné konzumaci ovoce a zeleniny může logicky nastat nedostatek vitaminu C, který u nás nezpůsobí kurděje, jako tomu bývalo kdysi u námořníků, ale může značně negativně ovlivnit činnost imunitního systému. Což je zvlášť v dnešní době nežádoucí jev,“ říká praktický lékař Josef Štolfa, místopředseda pro vzdělávání Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.
Pozor na fast food a přísné diety
Nejlepší přirozené zdroje mikronutrientůVápník - mléko, kefír, jogurt, tvrdé sýry, brokolice, květák, rukola, lískové a para ořechy, mandle |
Vitaminy často chybí i z jiných důvodů. Pokud třeba prožíváte dlouhodobý stres, vaše tělo tyto látky spotřebovává mnohem rychleji než obvykle (například vitamin C a vitaminy skupiny B). Větší ztrátou vitaminu C jsou ohroženi rovněž kuřáci.
„Závažný deficit vitaminů se týká většinou jen stavů spojených s nějakým onemocněním či metabolickou poruchou. Obecně riziková je ale jednostranná strava s převahou vysoce průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou polotovary, fast food, sladkosti, sušenky a podobně. Také některé diety, často redukční, při kterých jsou vyřazeny celé skupiny potravin, například zdrojů sacharidů, jsou v tomto ohledu rizikové. Stejně tak i některé alternativní výživové směry,“ uvádí nutriční terapeutka Aneta Sadílková.
A jak je to s vegetariány nebo vegany? „U typu vegetariánství, kdy se v jídelníčku ponechává mléko, mléčné výrobky a vejce a jídelníček je pestrý, deficity víceméně nehrozí, pouze vitamin B12 a železo mohou u někoho časem chybět. U veganství, kdy nejsou v jídelníčku žádné živočišné produkty, je to už složité a reálně hrozí nedostatek železa, vápníku, vitaminu B12 a dalších prvků. U zdravého dospělého s dokonale sestaveným veganským jídelníčkem je to však možné zvládnout, většinou s doplněním některých mikroživin formou doplňků stravy,“ podotýká nutriční terapeutka.
Když běžná dávka nestačí
Existují také skupiny lidí, kteří mají zvýšenou potřebu určitých vitaminů či minerálů. Patří mezi ně například lidé s onemocněními trávicího traktu nebo ledvin, pacienti v akutních stavech, ale také těhotné ženy, u kterých je třeba doplňovat kyselinu listovou, někdy také železo a další živiny jako třeba už zmíněný jód.
„Pro normální funkci štítné žlázy je nezbytné, aby člověk přijímal přibližně sto padesát mikrogramů jódu denně. Tato potřeba se zvyšuje v období těhotenství a kojení, a to o padesát až sto mikrogramů denně. Pro normální průběh gravidity a zdravý vývoj plodu a novorozence je proto potřebné přísun jódu v tomto období navýšit. Obvykle se tak děje prostřednictvím užívání tablet s obsahem jódu, kombinovaných mateřských preparátů s obsahem jódu, ale k dispozici jsou i jiné metody, například příjem příslušného množství některých minerálních vod obsahujících jód,“ dodává Michal Kršek.
Důležitost sacharidů a bílkovinAneta Sadílková, odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče Existuje obecně platné pravidlo, jak si poskládat pestrý jídelníček? |