Základním problémem je, že nemocné ledviny nebolí. V tom tkví největší zrádnost. Podle lékařů existují určité varovné signály, kterým ledviny dávají najevo, že nejsou v pořádku.
"Mohou to být například symetrické otoky nohou, malé množství krve v moči, zažívací a dechové potíže, bolesti v bedrech, únava," říká lékař Vladimír Vojanec, primář dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Nemocnici Na Bulovce.
Ideální ochranou ledvin jsou kromě správného pitného režimu především pravidelné preventivní prohlídky. Ani ne tak ledvin samotných, jako kontroly krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a tzv. body mass indexu (BMI).
Tipy pro zdravé ledviny
1. Pravidelně doplňujte tekutiny. Jejich složení by mělo být pestré. Nejlepší je samozřejmě stolní voda. Doporučují se i ovocné šťávy, čaje a minerální voda. V průběhu celého dne by měl dospělý člověk vypít alespoň 2 litry tekutin. Při větší námaze nebo v horkých dnech úměrně zvyšte jejich příjem.
2. Zbytečně nezatěžujte ledviny chemickými látkami, které bývají obsaženy například v limonádách či v energetických nápojích. Alkohol si dopřávejte opravdu jen výjimečně.
3. Omezte solení a nejezte uzeniny. Při vaření používejte k dochucení jídel spíše čerstvé bylinky. Vyhněte se dochucovadlům jako jsou kečupy, sójové omáčky a podobně.
4. Dbejte rad svých babiček a teple se oblékejte. Nachlazení může přivodit zánět ledvin.
5. Přestaňte kouřit. Látky obsažené v cigaretách ledvinám nesvědčí.
6. Stravujte se zdravě a hýbejte se. Chronická onemocnění ledvin jdou totiž velmi často ruku v ruce s obezitou, cukrovkou a vysokým krevním tlakem.