1. Ovesné vločky
Ovesné vločky obsahují celou řadu živin, vitaminů, minerálních látek a jsou bohatým zdrojem vlákniny. Kromě výživové hodnoty si je navíc můžete upravit na nespočet způsobů a díky komplexním sacharidům budete mít spoustu energie.
„Ovesné vločky můžete použít při přípravě snídaňových kaší, mugcakes, zdravějších dezertů, palačinek, ale i při přípravě slaných pokrmů – k zahuštění polévek, do různých placiček, karbanátků, burgerů nebo si z nich můžete udělat i těsto na pizzu,“ doporučuje výživová expertka Bonavita Michaela Ryglová.
Recept na zdravou pizzu z ovesných vloček
Ingredience na těsto:
• hrnek jemných ovesných vloček
• 1 vejce
• ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
• 3 velké lžíce bílého jogurtu
• sůl
Ingredience navrch pizzy:
• 100 g rajčatové omáčky
• 50 g žampionů
• 50 g prosciutta cotto
• 100 g nastrouhané či nakrájené okapané mozzarelly
• lístky čerstvé bazalky, rukoly nebo sušené oregano
• extra panenský olivový olej
Postup: Vločky rozmixujte a smíchejte s jogurtem, vejcem a práškem do pečiva. Můžete přidat špetku soli či jiné koření podle chuti. Těsto by mělo mít řidší, lepící konzistence. V případě potřeby přidejte trochu vody nebo mléka. Směs rozetřete na pečicí papír. Pečte v troubě na cca 180–200 °C. Jakmile těsto ztuhne, vytáhněte pizzu z trouby a obložte přísadami. Přísady můžete zvolit podle své chuti. Vraťte do trouby a pečte na 200 °C přibližně 10 až 15 minut, dokud okraje pizzy nezezlátnou. Nakonec polijte olivovým olejem.