Ovesná kaše, müsli tyčinky nebo smoothie. Jak hřešit zdravě?

  0:08
Pět týdnů se držíte a ignorujete všechny svůdné pokrmy s nepovolenou kalorickou hodnotou? Tak teď přišel čas na odměnu.
Máte chuť sladce zhřešit? Nemusíte se rozhodovat jen mezi dortem a jablkem... (Ilustrační snímek)

Máte chuť sladce zhřešit? Nemusíte se rozhodovat jen mezi dortem a jablkem... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Během redukční diety se vyplácí opravdu nehřešit. Zbytečně tím zmatete organismus, který pak chaoticky hospodaří s energií, místo aby pochopil, že skutečně víc jídla nedostane a musí sáhnut do tukových zásob. Věčně se ale takhle žít nedá, zvlášť pokud milujete sladké.

Dobrá zpráva je, že po přechodu na běžný jídelníček do něj můžete zařadit drobné hříchy, které uspokojí vaše chutě, aniž by vás zhouply do jojo efektu. Základní pravidlo je: hřešte ráno nebo dopoledne. Druhá zásada zní: hřeště v malém. Když máte chuť na čokoládu, vychutnejte si do maxima dva čtverečky a zjistíte, že stará touha zbodnout celou tabulku už je pryč.

A jedno varování: nenechte se ochromit pocitem viny, který vám radí po zbytek dne pak už nic nejíst. To byste se mohli ocitnout v pásmu podvýživy a zdánlivě nelogicky začít přibírat. Budete-li dodržovat zásady zdravé výživy a k tomu se hýbat, zjistíte, že hřešit můžete jednou týdně a vaše nově nabytá figura to nezaznamená.

Lívance s ovesnými vločkami a tvarohem

Lívance s ovesnými vločkami a tvarohem

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 780 kJ)
Doba přípravy: 50 minut + smažení 30 minut

  • 250 - 300 ml mléka
  • 250 g ovesných vloček
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce medu
  • 8 - 10 jahod
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 250 - 300 g celozrnné hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej
  • moučkový cukr

1. Mléko zahřejeme, zalijeme jím vločky a necháme je asi půl hodiny odstát. Použijeme jen 1/4 l mléka, zbytek si necháme na případné zředění těsta.

2. Omyté a odstopkované jahody rozdělíme na dva stejné díly. Jeden díl jahod rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Jogurt promícháme s medem a rozmačkanými jahodami, odložíme do chladu.

3. K ovesným vločkám s mlékem přimícháme tvaroh, 250 g mouky, prášek do pečiva, máslo, dobře rozmícháme s vejci a špetkou soli. Necháme odstát čtvrt hodiny.

4. Lívance usmažíme, rozdělíme na talíře, ozdobíme pokrájenými zbylými jahodami a podáváme s vychlazeným jahodovým jogurtem.

Ovesná kaše s přelivem z lesního ovoce

Ovesná kaše s přelivem z lesního ovoce

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 990 kJ)
Příprava: 2 hodiny + vaření 5 minut

  • 200 g ovesných vloček
  • 1 l mléka nebo 500 ml vody a 500 ml mléka
  • 250 g mraženého lesního ovoce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 300 g bílého jogurtu

1. Ovesné vločky zalijeme částí mléka nebo vodou a necháme je dvě hodiny bobtnat.

2. Rozmražené lesní ovoce zasypeme vanilkovým cukrem, přidáme med, podlijeme trochou vody a přivedeme k varu, vařečkou rozmačkáme větší plody a asi 3 - 5 minut prohříváme.

3. Namočené ovesné vločky povaříme se zbylým mlékem na kaši.

4. Kaši rozdělíme do misek, přelijeme jogurtem a ozdobíme povařeným ovocem.

Müsli tyčinky s brusinkami

Müsli tyčinky s brusinkami

Množství: pro 6 osob (1 porce = 530 kJ)
Doba přípravy: 15 minut + pečení 15-20 minut

  • 120 g másla
  • 100 g tmavého třtinového cukru
  • 80 g zlatého sirupu nebo medu
  • 300 g ovesných vloček
  • 120 g sušených brusinek

1. Troubu předehřejeme na 180°C, menší plech nebo formu vyložíme pečicím papírem. V menším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cukr, sirup a společně prohřejeme a promícháme.

2. Do rozehřáté směsi přimícháme ovesné vločky a brusinky. Směs na tyčinky přesuneme na plech, dobře upěchujeme a stlačíme ve vrstvě silné asi 1,5 - 2 cm.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 - 20 minut. Po vychladnutí vložíme upečenou placku alespoň na hodinu do mrazáku a pak ostrým nožem na prkénku rozkrájíme na jednotlivé tyčinky.

Kroupový nákyp

Kroupový nákyp

Množství: pro 6 osob (1 porce = 1020 kJ)
Doba přípravy: vaření 60 - 90 minut + pečení 25 - 30 minut

  • 300 g krup
  • sůl
  • 120 g másla
  • 100 g sušených švestek
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička citronové šťávy
  • špetka nastrouhané citronové kůry

1. Kroupy propláchneme a povaříme doměkka se špetkou soli a lžící másla. Necháme zchladnout. Švestky pokrájíme a přelijeme je vroucí vodou.

2. Troubu předehřejeme na 180°C, formu na zapékání vymažeme máslem. Zbylé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem a se žloutky. Z bílků ušleháme sníh.

3. Zchladlé kroupy promícháme se slitými švestkami, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme utřené máslo s cukrem a vmícháme sníh.

4. Hmotu přendáme do zapékací misky a pečeme ve vyhřáté troubě 25 - 30 minut.

Smoothie z banánu a jahod

Smoothie z banánu a jahod

Množství: pro 2 osoby (1 porce = 615 kJ)
Doba přípravy: 5 minut

  • 1 zralý banán
  • 5 jahod
  • 200 ml sójového mléka
  • 1 sójový jogurt s vanilkovou příchutí
  • 6 kostek ledu

1. Banán oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Jahody omyjeme a odstopkujeme. Jednu jahodu odložíme na ozdobu.

2. Ovoce vložíme do mixéru, přidáme mléko, jogurt, kostky ledu a promixujeme do hladka. Zbylou jahodu nakrájíme na plátky.

3. Smoothie rozlijeme do sklenic a ozdobíme plátky jahod.

  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...