Raději menší množství než nízkotučné náhražky, radí Petr Havlíček

  1:21aktualizováno  11:00
Tuky jsou nositeli chuti, vysvětlil v on-line rozhovoru výživový specialista Petr Havlíček. "Každá méně tučná či netučná náhražka znamená, že výrobek chuťově více či méně utrpí," napsal v jedné z odpovědí a poradil, že spíše než nad obsahem tuku ve smetaně se máme zamyslet nad jejím množstvím.

Výživový specialista Petr Havlíček | foto: Dalibor Puchtapro iDNES.cz

Odpovědi Petra Havlíčka najdete ZDE.

"Malé množství vás určitě nijak nepoškodí. Můžete také zkusit použití 'smetany', vyrobené ze sójových bobů," navrhl čtenářům v on-line rozhovoru.

Za největší zvěrstvo v konzumaci potravin považuje okrádání výrobcem. "Snaží se nás okrást o peníze používáním nekvalitních surovin a navíc přesvědčit o výhodnosti nákupu nejen s ohledem na cenu, ale i zdravotní prospěšnost," uvedl Havlíček s tím, že takových potravin je na trhu dost.

"Voda není ideální a nikdo z nás není tak bohatý, aby se nechal stabilně okrádat a podvádět," napsal s narážkou na obsah vody v některých potravinách, čímž výrobce zvyšuje hmotnost a tím pádem i cenu. "Vždycky čtěte etikety. Většinou je tam pravda," apeloval na čtenáře.

Jíst můžete i večer

Radil Kateřině Neumannové, Tomáši Dvořákovi nebo Romanu Šebrlemu. Jako výživový specialista pracuje mnoho let, ale až úspěšný seriál "Jste to, co jíte" Petra Havlíčka (a Kateřinu Cajthamlovou) proslavil.

Ing. Petr Havlíček

Narodil se 29. 4. 1969 v Ústí nad Labem.

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně se státní zkouškou z oboru technologie potravin.

Je známým výživovým specialistou, který radí sportovcům i lidem s nadváhou.

S partnerkou vychovávají sedmiletou dceru Lucii (v březnu jí bude osm).

"Pokud se sebou někdo chce něco udělat natrvalo, musí změnit sebe a svůj život," tvrdí a dodává, že spoléhat na krátkodobou dietu přináší jen problémy.

Havlíček začínal jako konzultant vrcholových sportovců, postupně se jeho klientela rozšířila o širokou veřejnost bojující s nadváhou a obezitou. V současnosti připravuje projekt Vím, co jím (videoseriál přinášíme zde), v němž spolu s kolegyní Karolínou Hlavatou radí s výběrem zdravých potravin.

Sám o sobě tvrdí, že má své tělo pod kontrolou. I díky tomu, že se v mládí věnoval kulturistice.

"Pokud mi někde na těle něco vadí, přidám pohyb. Mám rád jídlo, takže docela dost jím a klidně i večer. Pohybu mám dost, proto je pro mě večeře zásadní jídlo dne a klidně si po ní dám i sladké. Jídlo musím mít vyladěné i proto, že spím kvůli práci tak čtyři hodiny denně a jinak bych to nezvládl," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz (celý rozhovor čtěte zde).

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

Typologie podle krevního tlaku. Jste nerváci, nebo spíš zmatkáři?

Vysoký krevní tlak má různé příčiny. Může to být něco vážnějšího, ale také třeba jen vaše životní tempo. Podle...

První impulz k hubnutí přišel z Facebooku, říká o třináct kilo lehčí Petra

Petra byla celý život štíhlá, ale pak během jednoho roku hodně nabrala. Shodit nadbytečná kila jí pomohly sociální sítě...

OBRAZEM: Obézní důchodkyně se nevzdala, v sedmdesáti je fitness přebornicí

Třiasedmdesátiletá Joan MacDonaldová z Ontaria celý život bojovala s nadváhou, protože veškeré problémy řešila...

Dieta by měla přinášet potěšení a ne člověka stresovat, říká obezitolog

Nadváha a obezita se jen v Česku týká 71 procent mužů a 57 procent žen. Většina z nás ví, že mít kila navíc není...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz