VIDEO: Jak vybírat těstoviny? Ty levné se rozvaří a nejsou zdravé

  2:25aktualizováno  2:25
Bílá mouka, málo vlákniny, vyšší tvorba tuků, to bývají vlastnosti nekvalitních, byť levných těstovin. Pokud chcete jíst zdravě, u těstovin si raději připlaťte. V novém projektu "Vím, co jím" s výživovými poradci radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí zdraví.

Mají-li být těstoviny zdravé, měly by obsahovat minimálně 1,3 gramu vlákniny na 100 kilokalorií výrobku (asi 4,5 až 5 gramů na 100 gramů).

Proč jsou těstoviny zdravé

Karolína Hlavatá:

Těstoviny jsou především zdrojem sacharidů, tedy energie. Obiloviny, ze kterých se těstoviny vyrábějí, jsou tvořeny převážně sacharidy, zejména škrobem, který v naší stravě slouží jako zdroj energie. Obsah dalších látek - vlákniny, vitaminů (především B skupiny) a minerálních látek záleží na stupni vymletí mouky. Pokud je pro výrobku těstovin použita bílá mouka, je obsah uvedených látek samozřejmě nižší.

Dalším důležitým kritériem je minimum sodíku, kterého by nemělo být víc než 100 miligramů na 100 gramů výrobku.

"Takže prakticky nula," dodal Petr Havlíček, podle něhož by se do těstovin žádná sůl přidávat neměla. Trochu sodíku obsahuje pšenice přirozeně.

V kvalitních těstovinách by mělo být maximálně 1,1 gramu tuku na 100 gramů výrobku a 0,1 gramu transnenasycených mastných kyselin.

Podle výživových poradců Karolíny Hlavaté a Petra Havlíčka ovšem bývá s označením na výrobcích potíž, protože etiketa obsahuje jen omezený počet údajů. Obvykle výrobce udává jen obsah bílkovin, tuků a sacharidů.

"Pokud budeme pátrat, ty správné těstoviny najdeme," nabádá Havlíček. "Jen musíme vědět, co na obalu hledat."

Obaly čtěte pozorně

Při výběru v obchodě byste měli vybírat těstoviny z tvrdozrnné pšenice. Nerozvařují se, mají vyšší výživovou hodnotu a nižší glykemický index, takže po nich vydržíte delší dobu sytí a tolik se po nich netloustne.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte ZDE.

Vím, co jím

Když Karolína s Petrem udělali jednoduchý test s levnými těstovinami (4 koruny za 100 gramů) z bílé mouky, po uvaření vznikla kompaktní hmota, jejíž zbytky zůstávaly na vidličce.

Nekvalitní těstoviny obsahují vyšší podíl rychle stravitelných škrobů, v trávicím traktu se okamžitě zpracovávají, vzniká vyšší tvorba tuků, takže je vyšší riziko tloustnutí a srdečně-cévních chorob.

"Tato hmota," ukazuje Petr Havlíček na rozvařené nekvalitní těstoviny, "našemu zdraví rozhodně neprospívá a chuťově to není takový zážitek, jaký bych od kvalitního jídla očekával," konstatoval Havlíček.

Na druhou stranu kvalitní těstoviny obsahují vlákninu, pomaleji se štěpí, energie se z nich uvolňuje postupně, takže i hladina krevního cukru je vyrovnanější, zasytí nás na delší dobu.

"Jsou tužší, kompaktnější a chuť je poměrně výrazná," poznamenal Havlíček poté, co ochutnal z misky s kvalitními těstovinami.

Podle Karolíny Hlavaté jsou kvalitní těstoviny skvělou přílohou i hlavním jídlem. "Je vhodné je kombinovat s bílkovinnými potravinami a zeleninou, což jsou faktory, které snižují výsledný glykemický index potravin," řekla iDNES.cz Hlavatá.

"Glykemický index snižuje i tuk, zde upřednostňujte olivový olej. Při přípravě těstovin se inspirujte Itálií, kde k těstovinám patří hojně zeleniny, olivový olej, ryby, mořské plody a sýry, především mozzarella, ricota, parmezán a podobně," doporučuje Hlavatá.

Těstoviny by se neměly převařovat, jedna porce by měla být 80 až 120 gramů. "Jednou z chyb jsou právě příliš velké porce a také to, že k těstovinám přidáváme nevhodné potraviny. Například kečup místo rajčat nebo rajčatové šťávy, tavené sýry, uzeniny nebo přemíru smetany," dodala odbornice.

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Sladká tečka s otazníkem? Jakou vybrat, poradí test vaničkových zmrzlin

Chuť na zmrzlinu přijde v každém ročním období. Jenže pokud chcete rodině nabídnout kvalitní pochutnání, možná tápete,...

Bolest hlavy či zad. Psychosomatické potíže se nevyplácí podceňovat

Zdravotní problémy nemusí být důsledkem pouze chatrné tělesné schránky. Na vině je v poslední době stále častěji emoční...

Dieta by měla přinášet potěšení a ne člověka stresovat, říká obezitolog

Nadváha a obezita se jen v Česku týká 71 procent mužů a 57 procent žen. Většina z nás ví, že mít kila navíc není...

Premium

Datum smrti z nového krevního testu. Vědci tvrdí, že ho dokážou určit

Chtěli byste znát datum vlastní smrti? Donutilo by to člověka změnit životní styl ve snaze tenhle ortel odvrátit? Nová...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz