Zbavte se špatných cukrů
Cukr ve všech formách a jednoduché uhlohydráty (jako například bílé pečivo) nemají schopnost dlouhodobě tělo zasytit jako bílkoviny, tuky a vláknina. Sladkosti a jednoduché sacharidy vám sice dodají krátkodobě energii, ale poté následuje rychlý pokles hladiny krevního cukru a vy začnete mít znovu touho dát si něco dobrého i jídlu.
Proto většinu přijímaných sacharidů by měly tvořit polysacharidy (označované také jako složené, nebo komplexní sacharidy) z různých druhů zeleniny, obilovin a luštěnin. Právě typ a forma přijímaných sacharidů totiž do značné míry ovlivňují pocit sytosti, a tedy i celkový příjem energie.
„Trávení komplexních sacharidů je pomalejší a hladina inzulinu v krvi se zvýší jen mírně. Výsledkem je tedy pozitivní ovlivnění hladiny krevního cukru a delší pocit zasycení. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy mívají zároveň i hodně vlákniny, takže příznivý účinek se násobí,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá. (Jak správně vybírat sacharidy, si můžete přečíst zde)