Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

  14:23aktualizováno  14:23
V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.

Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Dá se jednoduše popsat, zda mají škodliviny v potravinách souvislost s tak velkým výskytem rakoviny tlustého střeva v Česku?
Je to skoro nemožné. Až na nějaké jednoznačné kauzality, jako je kouření a rakovina plic nebo dlouhodobé užívání plesnivých potravin a rakovina jater, tak jiných jednoznačných důkazů je hrozně málo. Abyste z mnoha škodlivých látek ukázali na jednu a řekli, že tato je příčinou, to nejde. Těch látek je strašně mnoho a nulové hladiny prakticky nejsou. Jde spíše o látky, které se různě přidružují, a faktorů pro vznik rakoviny se pak sejde hodně. A v souvislosti s rakovinou tlustého střeva lékaři hovoří spíše o genetice.

Na ovoci a zelenině však zůstávají zbytky pesticidů, které se třeba na kůře plátků citronu dostávají do nápojů.
Většina pesticidů není rozpustná ve vodě. Zůstávají tedy na povrchu ovoce, ale i některé zeleniny. Lepší je ovoce a zeleninu omývat teplou až horkou vodou, ale i tak na povrchu zbytky pesticidy zůstávají.

Dá se problémový výrobek poznat na první pohled podle přítomnosti nebezpečných éček na etiketě?
V případě éček jde zjevně o manipulace některých nutričních poradců. Já to vidím jako velký byznys, kdy se problematika nejdříve zdémonizuje a pak se buď prodá kniha proti éčkům, nebo výrobek bez éček. S tím, že éčka ničí lidem zdraví, hluboce nesouhlasím. Protože jestli je něco toxikologicky neustále sledované, tak jsou to éčka. Když odborníci udělali žebříček rizik z hlediska příčin rakoviny, tak éčka byla úplně na posledním místě. Na druhou stranu férově musím dodat, že riziko se posuzuje na úrovni dostupných vědeckých znalostí. Něco, co nyní jako riziko nevidíme, tak za deset let, kdy budou lepší metody a důkazy na molekulární úrovni, se může jevit úplně jinak.

Jsou obarvené limonády skutečně tak nezdravé? A co Coca-Cola? A nahnědlé banány? Více se dozvíte z obsáhlého rozhovoru s profesorkou Janou Hajšlovou v pátečním vydání týdeníku TÉMA.

Autor:

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Radši se budu trápit, ale budu s ní, řekl Marian po Výměně manželek

Marie (34) žije s rodinou v Libochovicích.

Marian (31) je sice s Marií (34) zasnoubený, ale o budoucnosti vztahu před televizní Výměnou manželek pochyboval....

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Další z rubriky

Hoch chtěl trhat ovoce, po pádu mu z těla trčela půlmetrová větev

Suresh Sakaram

Chlapec z vesničky Budi v indickém státě Madhjapradéš si při pádu ze stromu způsobil hrozivě vypadající zranění. I s...

Čtyřicet procent dětí v Česku by mělo nosit brýle, říká oční lékařka

Ilustrační fotografie

Zhruba čtyřicet procent českých dětí má dioptrickou vadu a jsou tak adepty na nošení brýlí. Nejvíce na pozoru by měli...

Stomatolog: O zuby musíte správně pečovat. V 72 letech nemám žádný kaz

Ilustrační fotografie

Při péči o chrup je nejdůležitější prevence. Za zkažené zuby si může každý sám. "Je mi 72 let a nemám žádný kaz ani...

Najdete na iDNES.cz