Recepty: ty NEJ stálice z našich závodů, jejichž recepty sháníte

aktualizováno 
Majdiny cookiesky, Bářiny karamelky a Márovo sušené maso, to jsou stálice, které najdete na všech našich závodech a na jejichž výrobu se ptáte. Zde jsou recepty NEJ pamlsků, na které se můžete těšit i v příštím roce.

Cookiesky pečeme do zlatova | foto: Magdaléna Ondrášová, Rungo.cz

Láska k našim Craft RUNGO závodům prochází doslova žaludkem. Zamilovali jste si je i díky rautu v cíli, který pro vás pokaždé chystáme a který vás do cíle táhne tryskovou rychlostí. Domácí pohoštění je vždy bohaté, vždyť se na něm podílejí i sami závodníci, kteří nelení donést vzorek z vlastní kuchyně. Nikdy však nechybí tito vaši tři oblíbenci.

Pokud tyto recepty chcete ochutnat naživo, zveme vás na naše závody, registrace již běží...

Cookiesky od Majdy Ondrášové (moderátorka)

Nejdříve si smíchám do mísy tyto suché přísady:

Původní recept jsem kdysi získala od kamarádky ze Sydney, když byly v naší republice „cookies“ ještě neznámé. Recept jsem si upravila, dobrotu peču v nezměněné podobě už léta.

  • 1 hrnek hladké mouky (půl na půl dávám hladkou a celozrnnou)
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • podle aktuálních chutí uberu cukru a přidávám různá semínka (lněná, slunečnicová, dýňová, sezam, plátky mandlí, chia i rozinky, obvykle kombinuji pouze dva druhy, příště dám jiné)

V plecháčku rozpustím:

  • 125 gramů másla

a přidám:

  • 1 lžíci javorového sirupu

V hrnku smíchám:

  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce vařící vody

Plecháček poté vliji do hrnku a to celé do misky se suchými přísadami a dobře promíchám. Z těsta hnětu kuličky o velikosti dvacetikoruny, dlaní je rozmáčknu na placku na plech s pečicím papírem. Když se těsto rozpadá a není kompaktní, přidávám po lžících teplou vodu a mouku, dokud se nedají kuličky tvarovat. Peču asi na 170 do zlatova.

Základem chutí je kokos a libovolně přidaná semínka

Základem chutí je kokos a semínka.

Z těsta uděláme kuličku o průměru dvacetikoruny a rozplácneme dlaní na pečící...

Z těsta uděláme kuličku o průměru dvacetikoruny a rozplácneme dlaní na pečicí papír.

Cookiesky pečeme do zlatova

Cookiesky pečeme do zlatova.

Sušené maso od Máry Topinky (ředitel)

  • libové hovězí maso
  • worchester
  • sójová omáčka
  • hrubozrnná sůl, pepř

Na závody spotřebuji pět kilogramů libového hovězího masa. Krájím ho na menší kousky, proliji worchesterem, sójovou omáčkou, posolím hrubozrnnou solí, jemně opepřím, promíchám. Na pět kilo masa spotřebuji celkem po půl skleničce worchesteru a sójovky. V míse nechám maso marinovat čtyři hodiny, ale každou hodinu ho promíchám.

Po čtyřech hodinách rozložím kousky do sušárny ovoce a nechám 10 až 12 hodin sušit na nejvyšší stupeň.

Nakrájíme hovězí maso na menší kousky

Nakrájíme hovězí maso na menší kousky

Rozložíme na sušičku

Rozložíme na sušičku

Usušené maso ztratí vodu a tak zmenší svůj objem a ztmavne

Usušené maso ztratí vodu a tak zmenší svůj objem a ztmavne

Karamelky od Báry Topinkové (kápo na registracích)

Karamela zvaná fudge byla speciálně vyvinuta skotskými horaly, aby je posilňovala během práce i válčení ve vichřicemi a bouřemi bičovaných Highlands. K získání energie stačí cumlat malý kousek.

  • 400 g cukru krupice
  • 300 g čokolády na vaření (nepovinné, leč velmi chutné)
  • 60 g másla
  • 180 g smetany
  • 1 lžička whisky (pro holky Macallan, pro kluky Laphroaig)
  • špetka soli

V hrnci rozpustím máslo, přidám smetanu, cukr a špetku soli a na mírném plameni přivedu směs do varu, až bublavá hmota asi dvakrát navýší objem. V tomto stavu ji udržuji za vehementního míchání pět minut, pak stáhnu z plotýnky a rozmíchám do směsi čokoládu a whisky (labužníci a veverky mohou přidat navíc oříšky nebo sušené ovoce). Hmotu vyliji do pekáčku vyloženého pečicím papírem v asi jednocentimetrové vrstvě a po ztuhnutí (trvá to asi dva dny) nakrájím na karamelky. Bez čokolády a oříšků jsou karamelky vhodné pro celiaky a jiné alergiky. Nutno uchovávat v papírových košíčcích mimo dosah rodiny, případně obklopit pastmi na medvědy.

Karamelky se čokoládově rozplývají na jazyku

Karamelky se čokoládově rozplývají na jazyku.

Recept na domácí karamelky byl odvozen ze skotského fudge

Recept na domácí karamelky byl odvozen ze skotského fudge.

  • Nejčtenější

Lékařům podstrčila dceřin vzorek moči místo svého, stálo ji to život

Taťána Proninovová nemohla podstoupit vysněnou plastickou operaci prsou kvůli chronickému onemocnění ledvin. Po...

Příběh Markéty: Milenec se mě odmítá vzdát

Krizi v manželství jsem řešila zpočátku sexem na jednu noc s kolegou z práce. Jenže náš vztah se vymkl kontrole a...

Premium

Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů

Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i...

Můj syn a nevychovanec? Ne, má Aspergerův syndrom, líčí čtenářka

Obě své děti miluju stejně. Ale jedno z nich nám obrátilo život vzhůru nohama. Boží přehmat, říkají o něm ti...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Audioknížka o životě Jeana-Paula Belmonda, vyprávěná Jiřím Krampolem. Zcela zdarma

Jiří Krampol daboval Belmonda ve 28 filmech a jeho hlas je tak s tímto hercem téměř neoddělitelně spojen. Stylově tedy...

Premium

Červenobílý život na hraně. Čína se zlobí, Tvrdík i celá Slavie trnou

Žádná legrace to není. Aspoň pro slávisty určitě ne. Sám prezident republiky naznačil, že do slavného fotbalového klubu...

  • Další z rubriky

Kaz nebo paradentóza. Problémy se zuby, které nás donutí jít k lékaři

Potíže s chrupem trápí mnoho lidí a jsou obvykle velmi nepříjemné. S jakými problémy se stomatologové v ordinacích...

Žena se projedla až k morbidní obezitě, pak shodila 114 kilogramů

Renee Biranová nebyla nikdy žádný drobeček. Jakmile se začala živit tím, že jedla před kamerou a nechávala si za to...

Premium

Hygiena našich předků: éra špinavých lidí trvala několik století

Že na tom byli naši předci s čistotou dost na štíru, není žádným tajemstvím. V době, kdy voda byla nepřítel a do všeho...

Premium

Ikigai, důvod vstát ráno z postele. Šťastný život podle Japonců

Nejvýstižnější český překlad japonského slova ikigai opravdu zní: důvod vstát ráno z postele. Co má společné ikigai s...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz