Recepty: ty NEJ stálice z našich závodů, jejichž recepty sháníte

aktualizováno 
Majdiny cookiesky, Bářiny karamelky a Márovo sušené maso, to jsou stálice, které najdete na všech našich závodech a na jejichž výrobu se ptáte. Zde jsou recepty NEJ pamlsků, na které se můžete těšit i v příštím roce.

Cookiesky pečeme do zlatova | foto: Magdaléna Ondrášová, Rungo.cz

Láska k našim Craft RUNGO závodům prochází doslova žaludkem. Zamilovali jste si je i díky rautu v cíli, který pro vás pokaždé chystáme a který vás do cíle táhne tryskovou rychlostí. Domácí pohoštění je vždy bohaté, vždyť se na něm podílejí i sami závodníci, kteří nelení donést vzorek z vlastní kuchyně. Nikdy však nechybí tito vaši tři oblíbenci.

Pokud tyto recepty chcete ochutnat naživo, zveme vás na naše závody, registrace již běží...

Cookiesky od Majdy Ondrášové (moderátorka)

Nejdříve si smíchám do mísy tyto suché přísady:

Původní recept jsem kdysi získala od kamarádky ze Sydney, když byly v naší republice „cookies“ ještě neznámé. Recept jsem si upravila, dobrotu peču v nezměněné podobě už léta.

  • 1 hrnek hladké mouky (půl na půl dávám hladkou a celozrnnou)
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • podle aktuálních chutí uberu cukru a přidávám různá semínka (lněná, slunečnicová, dýňová, sezam, plátky mandlí, chia i rozinky, obvykle kombinuji pouze dva druhy, příště dám jiné)

V plecháčku rozpustím:

  • 125 gramů másla

a přidám:

  • 1 lžíci javorového sirupu

V hrnku smíchám:

  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce vařící vody

Plecháček poté vliji do hrnku a to celé do misky se suchými přísadami a dobře promíchám. Z těsta hnětu kuličky o velikosti dvacetikoruny, dlaní je rozmáčknu na placku na plech s pečicím papírem. Když se těsto rozpadá a není kompaktní, přidávám po lžících teplou vodu a mouku, dokud se nedají kuličky tvarovat. Peču asi na 170 do zlatova.

Základem chutí je kokos a libovolně přidaná semínka

Základem chutí je kokos a semínka.

Z těsta uděláme kuličku o průměru dvacetikoruny a rozplácneme dlaní na pečící...

Z těsta uděláme kuličku o průměru dvacetikoruny a rozplácneme dlaní na pečicí papír.

Cookiesky pečeme do zlatova

Cookiesky pečeme do zlatova.

Sušené maso od Máry Topinky (ředitel)

  • libové hovězí maso
  • worchester
  • sójová omáčka
  • hrubozrnná sůl, pepř

Na závody spotřebuji pět kilogramů libového hovězího masa. Krájím ho na menší kousky, proliji worchesterem, sójovou omáčkou, posolím hrubozrnnou solí, jemně opepřím, promíchám. Na pět kilo masa spotřebuji celkem po půl skleničce worchesteru a sójovky. V míse nechám maso marinovat čtyři hodiny, ale každou hodinu ho promíchám.

Po čtyřech hodinách rozložím kousky do sušárny ovoce a nechám 10 až 12 hodin sušit na nejvyšší stupeň.

Nakrájíme hovězí maso na menší kousky

Nakrájíme hovězí maso na menší kousky

Rozložíme na sušičku

Rozložíme na sušičku

Usušené maso ztratí vodu a tak zmenší svůj objem a ztmavne

Usušené maso ztratí vodu a tak zmenší svůj objem a ztmavne

Karamelky od Báry Topinkové (kápo na registracích)

Karamela zvaná fudge byla speciálně vyvinuta skotskými horaly, aby je posilňovala během práce i válčení ve vichřicemi a bouřemi bičovaných Highlands. K získání energie stačí cumlat malý kousek.

  • 400 g cukru krupice
  • 300 g čokolády na vaření (nepovinné, leč velmi chutné)
  • 60 g másla
  • 180 g smetany
  • 1 lžička whisky (pro holky Macallan, pro kluky Laphroaig)
  • špetka soli

V hrnci rozpustím máslo, přidám smetanu, cukr a špetku soli a na mírném plameni přivedu směs do varu, až bublavá hmota asi dvakrát navýší objem. V tomto stavu ji udržuji za vehementního míchání pět minut, pak stáhnu z plotýnky a rozmíchám do směsi čokoládu a whisky (labužníci a veverky mohou přidat navíc oříšky nebo sušené ovoce). Hmotu vyliji do pekáčku vyloženého pečicím papírem v asi jednocentimetrové vrstvě a po ztuhnutí (trvá to asi dva dny) nakrájím na karamelky. Bez čokolády a oříšků jsou karamelky vhodné pro celiaky a jiné alergiky. Nutno uchovávat v papírových košíčcích mimo dosah rodiny, případně obklopit pastmi na medvědy.

Karamelky se čokoládově rozplývají na jazyku

Karamelky se čokoládově rozplývají na jazyku.

Recept na domácí karamelky byl odvozen ze skotského fudge

Recept na domácí karamelky byl odvozen ze skotského fudge.


Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Další z rubriky

Jak se vyhnout salmonelóze? Myjte si ruce a nejezte syrová vejce

Ilustrační snímek

Poslední dobou to slýcháme často. V tom či onom městě se objevilo maso kontaminované salmonelou. Měli bychom z toho být...

OBRAZEM: Trojnásobný táta se stal abstinentem a shodil sedmdesát kilo

Darren Scanlon

Čtyřicetiletý Darren Scanlon říká, že jen díky abstinenci dokázal zhubnout nadbytečná kila a vrátil se zpět na váhu,...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz