Méně alkoholu, více ryb
U lidí, kterým se podaří přestat kouřit, dochází k velmi výraznému snížení úrovně zánětu, a to už během několika týdnů. Co se týče alkoholu, v tomto ohledu jsou odborníci benevolentnější, ale je třeba konzumovat ho v rozumné míře.
Vynikající prevencí zánětlivých procesů v těle je také strava s vyšším podílem olivového oleje, luštěnin, ryb, ovoce a zeleniny, mimo jiné díky značnému obsahu omega3 nenasycených mastných kyselin, které potlačují zánět a mají i některé příznivé metabolické účinky.
Jídlo pro silnou imunitu. Zkuste křen, ořechy i kvašenou zeleninu |
V přirozené podobě se omega-3 nacházejí hlavně v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, makrela, sleď, sardinky), které bychom měli konzumovat ideálně dvakrát týdně, olejnatých semínkách (hlavně lněná a chia) nebo ořeších.