Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

STAŘÍ MISTŘI: Malíře pocitů a erotiky Kadrnožku měli za agenta CIA i StB

  15:58
Malíř Dimitrij Kadrnožka se měl původně stát farářem, ale z jezuitského lycea ho pro drzost vyhodili. Syn hrdiny od Zborova za války pomáhal v protinacistickém odboji. I díky svému sedmiletému působení na výtvarné akademii na Kubě je dnes mnohem známější v zahraničí než doma. Ve svých téměř 94 letech denně dochází do ateliéru, kde maluje vlastní vnitřní pocity i silně erotické motivy.
Světoznámý malíř a grafik Dimitrij Kadrnožka ve svém podkrovním ateliéru v...

Světoznámý malíř a grafik Dimitrij Kadrnožka ve svém podkrovním ateliéru v pražské Hybernské ulici. | foto: Jiří Benák

Malíř a grafik Dimitrij Kadrnožka se narodil v Kroměříži krátce po půlnoci na 29. října 1923. „Táta byl voják - legionář a vyznamenaný hrdina od Zborova. Proto z toho data byl hodně smutný. Vždycky říkal, že jsem se měl narodit o chvíli dřív - na den vzniku republiky. Po tátovi jsem také dostal jméno Dimitrij,“ vzpomíná Kadrnožka. Jeho maminka, studovaná klavíristka, pocházela z průmyslnické rodiny. Krátce po Dimitrijově narození se rodina přestěhovala do Lučence na Slovensko, kde otec sloužil jako pozorovatel u leteckého pluku.

Dimitrij Kadrnožka: Cubanacan (2007)

V roce 1932 zasáhla rodinu tragédie. Otec se těžce zranil při letecké havárii. Upoután na lůžko po roce zemřel. Maminka poslala syna k babičce do Prahy. Rodina byla silně katolická, a tak začal studovat na jezuitském internátním lyceu. Jenže tam nevydržel dlouho: „Byl jsem vyvolán a neuměl jsem to. Dostal jsem pětku a když jsem šel od katedry, řekl jsem páterovi, že je vůl. Tím jsem tam skončil.“ Pokračoval na vojenském gymnáziu.

„Už jako malé dítě jsem měl strašně rád tužky. Kreslil jsem pořád. Když mi bylo asi jedenáct let, dostal jsem od maminky k Ježíšku olejové barvy a asi deset pláten. Tehdy se mi líbily obrazy Édouarda Maneta a Raoula Dufyho. Ani nevím, jak jsem se k nim dostal, ale až mnohem později jsem se dozvěděl, že to byli velcí malíři. Právě je jsem tehdy na ta plátna kopíroval,“ přibližuje počátek své výtvarné tvorby.

Malíř Dimitrij Kadrnožka

Za války byl totálně nasazen u hasičů říšské protiletecké obrany Luftschutz. Později pracoval v Hloubětíně v bývalé továrně na tiskařské stroje, která nově vyráběla součástky pro německé rakety V-1 a V-2. „Můj strýc Evžen byl důstojník generálního štábu. Od něj jsem dostával různé úkoly. Konzervoval jsem zbraně nebo jsem mu z fabriky tajně nosil plány součástek a ráno je zase vracel. Co lidé od strýce s těmi plány dělali, nevím, zřejmě tam měnili nějaké rozměry a tím výrobu sabotovali,“ vzpomíná na své zapojení do protinacistického odboje.

Po válce chtěl jít na medicínu, maminka mu radila obor technický. Kantor z gymnázia však v Kadrnožkovi rozpoznal umělecký talent a přihlásil ho na pražskou Akademii výtvarných umění. Tam nastoupil hned v roce 1945. V prvním ročníku Kadrnožka podepsal petici proti tehdejšímu rektorovi Vratislavu Nechlebovi, kterého studenti považovali za buržoazního paumělce. Ze školy ho spolu s dalšími dvaceti spolužáky vyhodili. Naštěstí mohl po složení zkoušek hned nastoupit na VŠUP do ateliéru Antonína Strnadela. Dalším jeho profesorem byl malíř Jan Bauch, se kterým se Kadrnožka přátelil až do jeho smrti.

SERIÁL Staří mistři

Školu dokončil v roce 1950 a byl odveden na vojnu k dělostřelectvu. Pro armádu maloval obrovské portréty Stalina, Lenina a Gottwalda. Vojnu v Brně však ukončil předčasně. Byl přijat na postgraduální studium scénografie na Akademii múzických umění k profesoru Františku Trösterovi a stěhoval se zpátky do Prahy. Po absolvování této školy se živil navrhováním scén a kostýmů i malováním kulis pro divadla po celé republice. Později také tvořil filmové a divadelní plakáty. Tehdejší diktát uznával pouze socialistický realismus. Kadrnožka přesto maloval své abstraktní expresionistické krajiny.

V roce 1966 byl pozván na Kubu, aby tam pomohl vybudovat výtvarnou akademii Escuela Superior Nacional del Arte. Na škole působil v pozici děkana a dodnes na pobyt v Karibiku vzpomíná: „Bydlel jsem v Havaně v desetipokojové vile s obrovskou zahradou a jezdil osmiválcovým kabrioletem Triumph Spitfire. Se školou jsem měl sice spoustu práce, ale žil jsem tam bezstarostně.“ V následujícím roce vystavil své obrazy na světové výstavě Expo67 v Montrealu. Tam jeho díla visela hned vedle obrazů francouzského fauvisty Henriho Matisse.

S nástupem normalizace se v Československu změnily poměry. V roce 1973 byl Kadrnožka po příletu do Prahy prohlášen za agenta americké CIA. Důstojníci Státní bezpečnosti ho vyslýchali v cele na Ruzyni. Na Kubu se už nevrátil. Odebrali mu cestovní pas, obstavili konto a nesměl být zaměstnán ve svém původním oboru. Rok pracoval jako noční hlídač na Hostivařské přehradě. Ani tehdy nepřestal se svou volnou tvorbou.

Kadrnožkův plakát k filmu Bláznivá léta (1980)

Nakonec se díky přátelům, především režisérovi Karlovi Steklému, mohl k výtvarnému umění vrátit. Zase tvořil filmové a divadelní plakáty. Celkem jich má na kontě přes 200, osm z nich k filmům svého přítele Steklého. První výstavu obrazů po návratu z Kuby měl až v roce 1978 v Čapkově galerii. Po sametové revoluci se jeho jméno neoprávněně objevilo na seznamu spolupracovníků StB a rok a půl trvalo, než se u soudu očistil.

Dimitriji Kadrnožkovi zanedlouho bude čtyřiadevadesát let. Ale tento věk by mu hádal málokdo. Z pražského Žižkova každý den pěšky dochází do svého ateliéru v Hybernské ulici. Podkrovní místnost, do které se z posledního patra musí ještě po točitých schodech, je provoněná směsicí olejových barev a terpentýnu. Ostatně už před Kadrnožkou zde maloval známý malíř Rudolf Kremlička.

Jednoduše popsat Kadrnožkova díla nelze. Výtvarník o nich říká, že maluje pocity inspirované přírodou, vůněmi, zvuky, světlem i barvami. Při práci na obrazu si Kadrnožka s plátnem často povídá, potichu i nahlas. Někdy se s obrazem domlouvá, ale dokáže se s ním i peprně pohádat. Své pocity dokáže na plátno přenést během pár hodin. Občas se k nim ale vrací a práce na jednom plátně může trvat i několik let. Na jeho pastelech a kresbách se často objevují silně erotické motivy. Díla Dimitrije Kadrnožky se nacházejí ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě.

Autor:
  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

TRENDY V KLIPECH: Depeche Mode hledají dobro, Chinaski natáčeli s fanoušky

18. dubna 2024  15:51

Depeche Mode po úspěšném koncertu v Praze přicházejí do hitparády Óčko Chart s klipem People Are...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Lennon & McCartney. Legendární značku oživili vlastní skladbou jejich synové

18. dubna 2024  12:08

Na světě je nová písnička autorské dvojice Lennon & McCartney. Nejde ovšem o Johna a Paula, nýbrž o...

RECENZE: V měkkých křeslech usazená pocta Petru Hapkovi občas zavírala oči

18. dubna 2024

Premium Kateřina Marie Tichá, Aneta Langerová, Vojtěch Dyk, Xavier Baumaxa a další se sešli, aby písní...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...