Vyzkoušejte pikantní cukroví s pepřem a zázvorem. Povzbudí trávení

  0:07aktualizováno  0:07
Zařaďte do vánočního a novoročního jídelníčku pepřové pečivo podporující trávení. Ne nadarmo patřilo neodmyslitelně k opulentním hostinám už ve starověkém Římě.

Pepřové ořechy se zázvorem povzbudí chuť i trávení. | foto: e-knihovnicka.cz

Mletý pepř býval běžnou součástí pečiva podporujícího trávení a zažívání, hlavně perníku. Proto je jeho název odvozen od slova „peprný“.

Po upečení nechat uležet

Vyzkoušejte recept na pepřové ořechy se zázvorem. Pravděpodobně jim přijdete na chuť a ještě uděláte něco pro svůj žaludek.

Příprava tohoto pečiva je snadná a rychlá, výsledkem je navíc poměrně zajímavá kombinace chutí. Koneckonců i kvalitní čokoláda se dnes vyrábí s přídavkem pikantního chilli.

Pokud si pepřové ořechy teď napečete, zajímavě a zdravě obohatíte svůj silvestrovský a novoroční jídelníček. Čerstvě upečené pepřové pečivo je totiž poměrně tvrdé, podobně jako perník. Uložené do chladu a vlhka ale krásně zvláční.

Recept na Ořechy s pepřem a zázvorem 2 vejce, 2 žloutky, 200 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička bílého mletého pepře, špetka zázvoru. Na obalení: čokoládová poleva a jemně strouhané ořechy. Ze základních ingrediencí vypracujte tužší vláčné těsto a nechte je v chladničce odpočinout. Z odpočinutého těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na kousky velikosti menších vlašských ořechů. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 15 až 20 minut. Zchladlé pečivo pomocí vidličky doslova „vykoupejte“ v rozehřáté čokoládě a hned obalte v ořechové strouhance.

Další zajímavé vánoční recepty najdete v prosincovém vydání časopisu Knihovnička RECEPTY.

Autoři:

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?

Máslová dýně

Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty nejchutnější? dokážete...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

V Praze se chystá festival mušlí. Netradiční pokrm servírují slavní kuchaři

Mušlí se mnoho lidí „bojí“ proto, že v Česku nejsou běžnou součástí jídelníčku....

Festival Prague Mussel Week chce ukázat, že mušle nejsou luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně...

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš s eidamen a kečupem

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká...

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Najdete na iDNES.cz