Pátek 1. prosince 2023, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 1. prosince 2023 Iva

Perníčky můžete i zlatit nebo zdobit vitrážemi z tvrdých bonbónů

  0:11
Stačí obyčejné perníkové těsto a drť z tvrdých bonbónů a můžete péct perníčky "se sklíčky". Drtí jednoduše vyplníte prázdné plošky v motivech vykrojených z těsta a dáte je péct na plech vyložený pečicím papírem. Pokud už máte perníčky napečené, můžete je zkusit originálně ozdobit zlatým cukrářským prachem.

Perníčky s vitrážemi využijete nejen na talíř s cukrovím, ale i jako působivé ozdoby na stromeček. | foto: e-knihovnicka.cz

„Na perníčky s vitrážemi z bonbónů můžete použít jakékoli perníkové těsto, které v troubě příliš nevybíhá a zachovává si tvar,“ vysvětluje Marcela Matyášová z Deštného v Orlických horách, která vitrážkové perníčky dovedla téměř k dokonalosti. Hotové kousky jsou nejen k jídlu, dají se použít i jako působivé ozdoby na vánoční stromek nebo dekorace na vánoční stůl.

Připravte si těsto a tvrdé bonbóny

Perníkové pečivo s vykrojenými okénky, jakoby vyplněnými barevnými „sklíčky“, vypadá úžasně. Přitom na ně nepotřebujete žádné speciální suroviny, stačí běžné perníkové těsto.

K tomu si připravte ještě tvrdé bonbóny rozdrcené na prášek, osvědčily se třeba klasické kyselé bon pari nebo mentolky. Do podoby jemné cukrové drti je snadno zpracujete ve výkonném drtiči kuchyňského robota nebo v hmoždíři. Vlastní techniku si nejprve raději vyzkoušejte na jednoduchých tvarech s vykrojeným středem, pak se teprve pouštějte do složitějších variant s vyplňovanými soustřednými výsečemi.

Triky pro perníčky se sklíčky: - Perníčky se sice pečou v troubě klasickým způsobem, ale detaily jejich přípravy si musíte vychytat. Například je nutno počítat s tím, že sladká drť z bonbónů je silně hygroskopická, přijímá tedy z okolního vzduchu vodu. V důsledku toho původně sypký materiál začne brzy lepit a hůře se s ním pracuje. - Do vykrojeného okénka je také třeba nasypat cukrovou drť v dostatečném množství. Bude-li drti málo, hmota se nerozlije do celého okénka a výsledek nebude dokonalý. Bude-li ho naopak příliš, potom roztavená hmota v troubě vykypí, z perníčku se vylije a výsledek je rovněž nevalný. Je tedy zapotřebí si všechno jaksepatří vyzkoušet. - Nutnost vyzkoušení se týká i teploty pečení, která by neměla být příliš vysoká. Celkem se osvědčilo 170 stupňů Celsia, při kterých se perníčky pěkně upekly, zatímco roztavená drť vzkypěla jen mírně a nevytvořila mnoho bublinek. - Protože průzračná barevná okénka začínají brzy po upečení lepit - i „přetavené“ bonbóny silně přijímají vzdušnou vlhkost - vyplatí se každý perníček podložit na míru ustřiženým kouskem celofánu. Kousky, které chcete používat jako ozdoby, pak můžete bez obav uložit třeba do krabice a opět je odtud kdykoli vyjmout. - Pokud z perníku pečete betlém nebo kostelík, vyplňte cukrovými „sklíčky“ okénka. Protože jsou průsvitná, vypadají velmi přesvědčivě.

Postup přípravy perníčků s vitrážkami

1/ Připravte si různě velká vykrajovátka stejného tvaru, rozválejte si těsto a vykrojte z něj největší motiv.2/ Vykrojený kousek opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Připravte si různě velká vykrajovátka stejného tvaru, rozválejte si těsto a vykrojte z něj největší motiv. Vykrojený kousek velmi opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

3/ Motiv postupně prokrojte menšími šablonami, ale vykrojené těsto ještě neodstraňujte.4/ Když máte základní velký motiv prokrojený všemi šablonami, odstraňte přebytečné těsto.

Vykrojený kousek postupně prokrojte menšími šablonami, ale vykrojené těsto ještě neodstraňujte. Teprve když máte základní velký motiv prokrájený všemi šablonami, odstraňte přebytečné těsto.

5/ V hmoždíři nebo elektrickém drtiči rozsekejte tvrdé bonbóny do podoby jemné drti a malou lžičkou ji opatrně vsypte do vykrojených prázdných plošek.6/ Drť stejnoměrně rozhrňte do všech krajů výseče, pro jistotu ji navršte lehce nad úroveň těsta, a perníčky upečte.

V hmoždíři nebo elektrickém drtiči rozsekejte tvrdé bonbóny do podoby jemné drti a malou lžičkou ji opatrně vsypte do vykrojených prázdných plošek. Drť stejnoměrně rozhrňte do všech krajů výseče, pro jistotu ji navršte lehce nad úroveň těsta, a perníčky upečte.

Kromě tradiční bílkové polevy můžete perníčky i pozlatit, stačí použít prachové metalické lesky pro cukráře.
Kromě tradiční bílkové polevy můžete perníčky i pozlatit, stačí použít prachové metalické lesky pro cukráře.
Kromě tradiční bílkové polevy můžete perníčky i pozlatit, stačí použít prachové metalické lesky pro cukráře.

Zdobení perníčků zlatým prachem Jednoznačně nejnovějším trendem v dekorování perníčků jsou prachové metalické lesky. „Zkusila jsem je a výsledek mě mile překvapil. Na druhou stranu jsem ale také zjistila, že práce s nimi má jistá úskalí,“ ochotně se dělí o své zkušenosti perníkářka Zoja Mahdalová z Hevlína. Na zdobení perníčků, které tradičně dekoruje bílou polevou, použila lesklý zlatý odstín. Výsledný efekt je úžasný, ale zbývá ještě vychytat nějaké drobné technologické mouchy. Zoja sice zjistila, že povrch perníčků je možné za pomoci štětce metalickým leskem snadno barevně upravit, ale jemný prach většinou ulpí na celém jejich povrchu. Špatně se mu vymezují mantinely v podobě ostře ohraničených ploch. Problémy mohou nastat i v průběhu aplikace bílkové polevy na takto ozvláštněný perník. „Je-li hmota příliš hustá, potom se k vrstvě lesklého prachu zpravidla špatně chytá a na pečivu nedrží. A do řídké polevy se naopak spousta volného prášku doslova vpije, takže v důsledku toho ztratí zářivě sněhobílou barvu,“ prozrazuje perníkářka další zkušenosti. Za experiment to stojí, k tradiční bílé polevě se můžete vrátit vždycky.

Další tipy na tradiční i netradiční pečení a zdobení perníčků najdete v časopise Perníčky a medovníčky (Knihovnička RECEPTY).

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Advent v záři tisíců světel

1. prosince 2023

Tradiční adventní trhy slibují vánoční atmosféru. Města ji letos vykouzlí také s pomocí nového...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vděčný dárek, na který se nepráší

30. listopadu 2023

Inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především...

O peníze přijdou tak či tak. Jaká past se chystá na důchodce spořící v penzijku

Premium Novinky v penzijním spoření jsou v legislativním běhu. Stát chce zvýšit příspěvky a přimět lidi, aby na penzi spořili...

Životabudič pro desetitisíce pacientů: infuze železa do žíly. Málo se o něm ví

Premium Nemohou dýchat, jsou unavení, otékají jim nohy, trpí arytmií, nadváhou, někdy i zmateností či depresí. Někteří netuší,...

Divoká, velká jízda, říká sestra o životě skokanky a pornoherečky Absolonové

Premium Disciplinovaná sportovkyně, soustředěná na výkony v bazénu a zlaté medaile, ale též holka, která si užívá život bez...

Advent v záři tisíců světel

1. prosince 2023

Tradiční adventní trhy slibují vánoční atmosféru. Města ji letos vykouzlí také s pomocí nového...

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

Jana Bendiga na Slavících posypali moukou a počastovali rasistickou nadávkou

Předávání hudebních cen Český slavík se neobešlo bez skandálu. Na červeném koberci to zpěvák Jan Bendig (29) schytal...

Jeho uhánění mě obtěžovalo. Byla jsem vdaná, říká manželka Tomáše Savky

Někdejší účastník první řady SuperStar a bývalá vynikající sólistka baletu plzeňského Národního divadla jsou manželi už...

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

Energetický regulační úřad potvrdil růst regulovaných cen energií od ledna 2024. Oproti před měsícem uváděnému růstu...

Nejsem nácek. Šlo o něco jiného, říká muž, který útočil na Bendiga

Zpěvák Jan Bendig (29) byl v sobotu před předáváním cen Český slavík posypán na červeném koberci moukou. Druhý den...

Žádný div, že berou útokem naše obchody. Poláci prověřili české ceny

Stejný řetězec obchodů, stejné výrobky, a naprosto propastný rozdíl mezi cenami. Polský portál Fakt ze zaměřil na ceny...