Kuřecí vývar
U výběru surovin se kuchaři liší. Pokud hodláte používat vývar hlavně do základů, kroťte se s bylinkami, solí i kořením, abyste neovlivnili chuť budoucích pokrmů, klidně si vystačíte jen s masem a zeleninou. Přidáte je až při přípravě toho, co budete příště vařit.
Pokud dáváte přednost tmavšímu vývaru, dejte maso na půl hodinky péct, dokud nedostane zlatavou barvu, kterou si přenese i do vývaru. Stejně tak vařte i cibuli se slupkou, ta vývar také zabarví.
Suroviny:
- kuřecí kosti, křídla, hřbety, droby, krky
- zelenina (cibule, mrkev, petržel, celer),
- bylinky (bobkový list, tymián), sůl a pepř
Postup:
Kuřecí kosti se vaří společně s nakrájenou zeleninou a bylinkami ve vodě. Po odstranění pěny se nechá vařit na mírném ohni, dokud se chuť nevyvine. Přidání soli a pepře podle chuti dokončí tento výborný základ.
Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý |
Teoreticky může být vývar hotový už po hodince, ale když přidáte hodinu dvě, o to bude silnější. Hlavní je, aby se vařil ne prudkým varem, ale aby voda jen slabě klokotala, co odpovídá teplotě 90–85 °C.
Optimální je použít vše, co zbude, když vykostíte kuře. Vyříznete prsa a stehna a zbude skelet. Pokud nejste fanda obírání kuřecích křidýlek, klidně je můžete použít a můžete si být jistí, že kuře zpracujete do posledního kousku.