Hovězí vývar
Suroviny:
- hovězí kosti (s klouby), lze i morková kost, krk, hovězí přední s kostí
- cibule, mrkev, petržel, česnek, bobkový list, pepř
Postup:
Hovězí kosti a maso se opečou a poté vaří společně s nakrájenou zeleninou a bylinkami. Tmavé barvy se dosáhne tím, že se opeče i cibule a zelenina.
Důležité je nechat vývar vařit pomalu, aby se všechny chutě dostatečně propojily. Stejně jako u kuřecího vývaru je dobré posbírat po přivedení do varu vysrážené bílkoviny, aby byl čirý. Pak ho pomalu táhněte 4–6 hodin.
Po uvaření vývar prudce zchlaďte například v dřezu se studenou vodou a odložte přes noc do lednice. Tuk se vysráží na hladině hrnce, takže ho můžete ráno odebrat. Pak stačí procedit přes jemné sítko a skladovat buď krátkodobě v chladničce, anebo ho zmrazit pro další použití v kuchyni.