Velikonoční mazanec podle Petra Svoreně
Petr Svoreň je šéfkuchařem brněnského hotelu Passage. Podle něj je klasický velikonoční pokrm možné ozvláštnit, aby nabídl úplně nový požitek pro chuťové buňky.
Zde najdete další velikonoční slané i sladké recepty |
Ingredience:
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 120 ml mléka
- 30 g droždí
- 80 g másla
- 1 ks vejce
- 70 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 špetku soli
- citronovou kůru z jednoho citronu
- 30 g plátků mandlí
- kardamom – jen lehounce, podle chuti
- muškátový oříšek (nastrouhat lehce)
- hrozinky
- 50 g sušených meruněk a švestek
- 1 vejce na potření
Z droždí, vlažného mléka a trošky hladké mouky si uděláme kvásek, ten necháme v teplém místě asi 15 až 20 minut vzejít. Sušené ovoce lehounce povaříme v rumu.
Všechny ostatní ingredience dáme do díže (máslo rozpustíme a necháme si část mandlí na posypaní). Přidáme kvásek. A uhněteme vláčné těsto.
Takto připravené těsto necháme nakynout v teplém místě zhruba 30 minut. Pak těsto přendáme na stůl, rozpůlíme na dva díly a začneme tvarovat mazance.
Vytvarované mazance necháme v teplém místě nakynout na zhruba 30–50 minut.
Pak přendáme na pekáč s pečicím papírem, mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi nožem uděláme křížek. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C na zhruba 40 minut.