Pátek 23. dubna 2021, svátek má Vojtěch
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. dubna 2021 Vojtěch

Velikonoční mazanec podle Petra Svoreně

nehodnoceno

Autor tohoto receptu je šéfkuchařem brněnského hotelu Passage. Podle něj je klasický velikonoční pokrm možné ozvláštnit, aby nabídl úplně nový požitek pro chuťové buňky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    659 KCal

    30 %

    27 %

  • Energie

    2756 KJ

    30 %

    27 %

  • Sacharidy

    89,6 g

    102 %

    90 %

  • Vláknina

    5,7 g

    19 %

    19 %

  • Bílkoviny

    17,5 g

    28 %

    26 %

  • Tuky

    24,6 g

    38 %

    35 %

  • nasycené

    11,6 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z droždí, vlažného mléka a trošky hladké mouky si uděláme kvásek, ten necháme na teplém místě asi 15 až 20 minut vzejít. Sušené ovoce lehounce povaříme v rumu.
  2. Všechny ostatní ingredience dáme do díže (máslo rozpustíme a necháme si část mandlí na posypaní). Přidáme kvásek. A uhněteme vláčné těsto.
  3. Takto připravené těsto necháme nakynout v teplém místě zhruba 30 minut. Pak těsto přendáme na stůl, rozpůlíme na dva díly a začneme tvarovat mazance.
  4. Vytvarované mazance necháme v teplém místě nakynout na zhruba 30–50 minut.
  5. Pak přendáme na pekáč s pečicím papírem, mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi nožem uděláme křížek. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C na zhruba 40 minut.
Autor: ,

Podobné recepty

Grilované jahody s granittou a čokoládovým krémem

Zní to sice neuvěřitelně, ale grilovat lze i jahody. Může tak vzniknout příjemná sladká tečka,...

Red velvet cupcakes

Red velvet cake původně pochází z jihu USA, světovou proslulost mu ale zajistili šéfkuchaři...

Bebe řezy

K přípravě tohoto jednoduchého nepečeného dezertu nepotřebujete troubu, ale zato se hodí...

Čtenářský recept: Beránek a la Pavlova

Když doma nemáte na svátky formu, můžete se smířit s tím, že se obejdete bez beránka, nebo to...

Čtenářský recept: Velikonoční kringel

Tento recept poslala do soutěže Pečeme na Velikonoce Monika Beranová.

Zobrazit více