Středa 6. července 2022, Den upálení mistra Jana Husa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 6. července 2022 Den upálení mistra Jana Husa

Velikonoční mazanec podle Petra Svoreně

nehodnoceno

Autor tohoto receptu je šéfkuchařem brněnského hotelu Passage. Podle něj je klasický velikonoční pokrm možné ozvláštnit, aby nabídl úplně nový požitek pro chuťové buňky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    659 KCal

    30 %

    27 %

  • Energie

    2756 KJ

    30 %

    27 %

  • Sacharidy

    89,6 g

    102 %

    90 %

  • Vláknina

    5,7 g

    19 %

    19 %

  • Bílkoviny

    17,5 g

    28 %

    26 %

  • Tuky

    24,6 g

    38 %

    35 %

  • nasycené

    11,6 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z droždí, vlažného mléka a trošky hladké mouky si uděláme kvásek, ten necháme na teplém místě asi 15 až 20 minut vzejít. Sušené ovoce lehounce povaříme v rumu.
  2. Všechny ostatní ingredience dáme do díže (máslo rozpustíme a necháme si část mandlí na posypaní). Přidáme kvásek. A uhněteme vláčné těsto.
  3. Takto připravené těsto necháme nakynout v teplém místě zhruba 30 minut. Pak těsto přendáme na stůl, rozpůlíme na dva díly a začneme tvarovat mazance.
  4. Vytvarované mazance necháme v teplém místě nakynout na zhruba 30–50 minut.
  5. Pak přendáme na pekáč s pečicím papírem, mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi nožem uděláme křížek. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C na zhruba 40 minut.
Autor: ,

Podobné recepty

Borůvkovo-jogurtový koláč

Koláče z celozrnného těsta jsou zdravé a přitom opravdu dobré. Zkuste tento s borůvkami a zakysanou...

Ovocné řezy ze čtyř vrstev

Tento zdravý dezert je skutečnou letní pohádkou!

Donuty se sezónním ovocem

Děti milují donuty, zkuste jim připravit tyto barevné.

Sladké letní závitky

Tento letní dezert z čerstvého ovoce si zamilujete.

Sorbet z limetové šťávy

Osvěžující sorbet je v horkých dnech ještě lepší než klasická zmrzlina.