Velikonoční mazanec podle Petra Svoreně
Autor tohoto receptu je šéfkuchařem brněnského hotelu Passage. Podle něj je klasický velikonoční pokrm možné ozvláštnit, aby nabídl úplně nový požitek pro chuťové buňky.
Postup
- Z droždí, vlažného mléka a trošky hladké mouky si uděláme kvásek, ten necháme na teplém místě asi 15 až 20 minut vzejít. Sušené ovoce lehounce povaříme v rumu.
- Všechny ostatní ingredience dáme do díže (máslo rozpustíme a necháme si část mandlí na posypaní). Přidáme kvásek. A uhněteme vláčné těsto.
- Takto připravené těsto necháme nakynout v teplém místě zhruba 30 minut. Pak těsto přendáme na stůl, rozpůlíme na dva díly a začneme tvarovat mazance.
- Vytvarované mazance necháme v teplém místě nakynout na zhruba 30–50 minut.
- Pak přendáme na pekáč s pečicím papírem, mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi nožem uděláme křížek. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C na zhruba 40 minut.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
659 KCal
30 %
27 %
-
Energie
2756 KJ
30 %
27 %
-
Sacharidy
89,6 g
102 %
90 %
-
Vláknina
5,7 g
19 %
19 %
-
Bílkoviny
17,5 g
28 %
26 %
-
Tuky
24,6 g
38 %
35 %
-
nasycené
11,6 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Hobby.cz
,
bma
Podobné recepty
Levandulový dort
Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.