Pátek 16. dubna 2021, svátek má Irena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 16. dubna 2021 Irena

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se inspirovat a uvařit letos něco jiného.
Část 1/5

Velikonoční nádivka s uzeným masem, medvědím česnekem a kopřivami podle Radka Davida

Velikonoční nádivka s uzeným masem, medvědím česnekem a kopřivami

Velikonoční nádivka s uzeným masem, medvědím česnekem a kopřivami

Na Velikonoce se klasicky připravuje nádivka zvaná hlavička, přidává se do ní maso – uzené, jehněčí, kůzlečí nebo telecí. „Telecí maso se většinou přidávalo z hlavy, proto hlavička, někde se jí také říká řežábek či sekanina,“ popisuje šéfkuchař Radek David, který je executive chefem restaurací La Veranda nebo Babiččina zahrada.

Do hlavičky patří kopřivy, medvědí česnek i pampelišky. Hlavička se podává jako samostatný pokrm. V Krkonoších se připravuje hubník. Je to obdoba nádivky se sušenými houbami.

Suroviny na 4 porce, čas přípravy: 45 minut:

  • 20 g másla 
  • strouhanka 
  • 300 g uzeného maso 
  • 350 g veky, rohlíků, housek nebo toastového chleba 
  • 1 dcl vývaru z uzeného 
  • 30 g másla 
  • 2,5 dcl mléka 
  • muškátový oříšek 
  • 100 g bylinek (petrželka, kopřivy, medvědí česnek atd…) 
  • 100 g oloupaných mandlí 
  • 5 ks žloutků 
  • 5 ks bílků 
  • sůl 

Postup:

Uzené maso uvařte ve vodě doměkka. Po uvaření schovejte vývar a maso nakrájejte na kostičky. 

Velikonoční nádivka před pečením

Velikonoční nádivka před pečením

Veku, rohlíky, housky nebo toastový chléb nakrájejte na kostičky a opečte v troubě při 180 °C dozlatova. Pekáč nebo formu vytřete měkkým máslem a vysypejte strouhankou. 

Usušené pečivo zalijte uzeným vývarem promíchaným s mlékem, žloutky a rozpuštěným máslem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidejte na jemno nasekané bylinky, mandle, uzené maso a zlehka promíchejte. Nakonec na dvakrát přidejte vyšlehané bílky. 

Hmotu dejte do pekáče a pečte 180 °C 30 až 45 minut podle výšky, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji dlouho, abyste ji nevysušili. 

Po upečení potřete rozpuštěným máslem. Nádivku můžete podávat teplou nebo studenou.

Autor:
  • Nejčtenější

V ZOO Praha uhynula gorilí samice Bikira, krvácela do břicha

V pátek uhynula v pražské zoologické zahradě gorilí samice Bikira. Od rána nejevila zájem o potravu. Přestože u zvířete...

VIDEO: Nejvyšší čas ošetřit po zimě růže, aby byly zdravé a bohatě kvetly

Růže jsou sice královnami květin, nicméně chtějí svou péči, pokud mají prospívat a dělat radost. Teď už obrážejí a...

Čtyři lovné techniky pro začátečníky. Když se rozhodnete rybařit

Rybařina je velmi specifický koníček. Ačkoliv jde většinou o poměrně relaxační záležitost, kterou si oblíbili hlavně...

PŘÍMÝ PŘENOS: Sledujte online kosí rodinku, které už se vylíhla mláďata

Nejprve si u něj na zahradě párek kosů vyhlédnul ideální místo pod zastřešením pergoly, pak si začal stavět hnízdo....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Podlahu pokládejte s vlhkoměrem v ruce. Důležitá je i speciální podložka

Rekonstrukce staršího rodinného domu finišuje, je tu předposlední díl. Lze to poznat i podle toho, že se v seriálu...

Recepty slavných žen. Některé hollywoodské hvězdy excelují i v kuchyni

Premium Jakmile zmizí z jeviště, odlíčí se po scéně před kamerou nebo přijedou z koncertu, už stojí u plotny. Sophia Lorenová,...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Míchaná vejce připravujte nad mírným plamenem. Budou šťavnatá a nadýchaná

Míchaná vejce jsou poměrně jednoduchým pokrmem a lze je připravovat na spoustu způsobů. Ale často vznikne směs, která...

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...

U takové svi.. nemusím být inteligentní. Ve Výměně se vyhrožovalo rozvodem

V jedné rodině pohoda, ve druhé napětí a tichá domácnost. Pavlovi s vyměněnou manželkou došlo, že doma může být dobře....