Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

aktualizováno 
Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji pleteme jen jednou za rok, proto si neuškodí trochu si zopakovat správný postup jejího pletení.

Kdo nechce pomlázku kupovat, může ji sám uplést podle našich návodů. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Přinášíme několik návodů, jak si s pletením poradit. To je opáčko pro ty, kdo na některém z trhů pro usnadnění nesáhnou pro hotovou. A pro ty, kteří chtějí své syny naučit, že některé činnosti a tradice by nebylo špatné předávat z generace na generaci.

Vyplatí se uříznout proutí z vrb, které rostou kolem vodních toků a je dostatečně pružné. To můžeme zkontrolovat tak, že proutek přes ukazovák přehneme do pravého úhlu. Pokud se neláme, je to známkou toho, že z něj pomlázku s úspěchem upleteme.

Nejsnadnější návod z osmi proutků před časem přinesli kolegové z Playtvak.cz. 

Začne se tím, že se pruty svážou na tenkém konci, pak se pověsí na vyvýšeném místě, třeba na žebřík, aby volně visely. To usnadní manipulaci při pletení. Celý postup dobře vidíte na videu, celý postup pletení pomlázky najdete také zde.

Lze také začít naopak – od nejtlustější části. Pak se zahajuje tak, že si připravíte takzvaný špánek. To je rozštípnutý proutek, který se vloží mezi proutky a pak se kolem nich obtočí. Vytvoří se tak ozdobná rukojeť. Pak už se zaplétá stejně jako předešlém případě, jen k tenčímu konci.

Jen pro fajnšmekry je postup pletení z jedenácti proutků, kdy se za rukojetí vytvoří ozdoba v podobě širokého závitu. Podrobný obrazový postup pletení najdete zde. Z tohoto návodu je vidět, že lidové tvořivosti se meze nekladou a kdo je s košíkářskou vrbou kamarád, dokáže téměř zázraky.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Najdete na iDNES.cz