Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

aktualizováno 
Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji pleteme jen jednou za rok, proto si neuškodí trochu si zopakovat správný postup jejího pletení.

Kdo nechce pomlázku kupovat, může ji sám uplést podle našich návodů. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Přinášíme několik návodů, jak si s pletením poradit. To je opáčko pro ty, kdo na některém z trhů pro usnadnění nesáhnou pro hotovou. A pro ty, kteří chtějí své syny naučit, že některé činnosti a tradice by nebylo špatné předávat z generace na generaci.

Vyplatí se uříznout proutí z vrb, které rostou kolem vodních toků a je dostatečně pružné. To můžeme zkontrolovat tak, že proutek přes ukazovák přehneme do pravého úhlu. Pokud se neláme, je to známkou toho, že z něj pomlázku s úspěchem upleteme.

Nejsnadnější návod z osmi proutků před časem přinesli kolegové z Playtvak.cz. 

Začne se tím, že se pruty svážou na tenkém konci, pak se pověsí na vyvýšeném místě, třeba na žebřík, aby volně visely. To usnadní manipulaci při pletení. Celý postup dobře vidíte na videu, celý postup pletení pomlázky najdete také zde.

Lze také začít naopak – od nejtlustější části. Pak se zahajuje tak, že si připravíte takzvaný špánek. To je rozštípnutý proutek, který se vloží mezi proutky a pak se kolem nich obtočí. Vytvoří se tak ozdobná rukojeť. Pak už se zaplétá stejně jako předešlém případě, jen k tenčímu konci.

Jen pro fajnšmekry je postup pletení z jedenácti proutků, kdy se za rukojetí vytvoří ozdoba v podobě širokého závitu. Podrobný obrazový postup pletení najdete zde. Z tohoto návodu je vidět, že lidové tvořivosti se meze nekladou a kdo je s košíkářskou vrbou kamarád, dokáže téměř zázraky.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Další z rubriky

Jarního úklidu se nemusíte bát. Stačí, když si ho pořádně rozplánujete

Úklid nemusí být postrachem, pokud si ho dobře naplánujete.

První jarní sluneční paprsky dokážou odhalit, kolik prachu a špíny jsme přes zimu přehlédli. Příchod jara přímo vyzývá...

Sedmdesátiletá babička hvězdou internetu. Úspěšně předává tradiční recepty

Jelena Petrovičová je atypická důchodkyně. Každý den točí kuchařská videa.

Jelena Petrovičová ze Srbska je atypická důchodkyně. Každý den stráví celý tím, že společně s manželem vaří, natáčí...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Najdete na iDNES.cz