Upleťte si pořádnou pomlázku z 11 proutků a s vypletenou rukojetí

aktualizováno 
Šlehání pomlázkou má ženské či dívčí tělo omladit, proto na ni potřebujete čerstvé a pružné proutí z vrby, nejlépe z vrby košíkářské. A podle návodu už není problém si uplést přesně takovou pomlázku, jakou si představujete.

Pomlázky mohou mít nejrůznější podobu, vždy by se však měly plést z čerstvých pružných prutů. | foto: Profimedia.cz

Pokud vám stačí ta nejklasičtější pomlázka pletená z osmi proutků, mrkněte do našeho předchozího návodu v článku Jak se plete pomlázka. Stejně tak tam najdete podrobný návod, jak pomlázku začít, tedy jak omotat a zpevnit její rukojeť. Kdo si není jistý, může si pomoci prvotním stažením provázkem. 

Začátek postupu pletení pomlázky je navíc vždy stejný. Začne se omotáním a tedy zpevněním rukojeti, pak následuje vypletení ozdobné části a pletení vlastního těla pomlázky.  Vyplétané ozdobné části je ale možné vynechat. 

Podívejte se zkušenému řemeslníkovi pod ruce. Podle něj běžně zvládnou začít, uplést a zakončit pomlázku z osmi proutků i kluci ze třetí třídy, natož dospělí:

Ozdobná pomlázka s efektem širokého závitu

Postup na pletení efektní pomlázky z 11 prutů, jejíž tělo tvoří jakýsi široký závit, zveřejnil na svých webových stránkách Hynek Švásta a rád se o něj podělil. Natolik ho totiž tato pomlázka kdysi zaujala (a jiné už dneska neplete), že se ji sám učil plést tak, že si rozdělal jednu hotovou a celý návod si sám odvodil.

Nejprve si sežeňte čerstvé pruty z vrby košíkářské (Salix viminalis). Tělo této pomlázky je sice pletené z 11 prutů, potřebovat jich ale budete víc. K ruce si připravte také ostrý nůž, prkénko, případně i provázek a zahradnické či jiné nůžky.

Na pomlázku s ozdobně vypletenou rukojetí budete potřebovat 18 čerstvých
Jeden silnější proutek si vyberte jako středový vodící, z 10 zhruba stejných
Ze šesti kratších proutků si po obvodu vytvořte vějíř.
Spodní proutek vždy důsledně překlápějte přes horní směrem doprava. Postupně

Jeden silný proutek použijete jako vodicí středový, ten "obložíte" deseti středně silnými (z těch budete plést vlastní tělo pomlázky). K těm ještě přidejte šesti slabších, z těch vypletete ozdobu nad rukojetí. Jakmile máte zpevněnou rukojeť, začnete vyplétat ozdobu nad ní: jednoduše tak, že spodní proutek vždy překlopíte přes horní směrem doprava. Postupně vám vznikne šroubovice. 

Každý z volných konců prostrčte podle obrázku tělem pomlázky a pořádně za něj
Nyní si pruty, ze kterých vytvoříte vlastní tělo pomlátky rozdělte - pět nalevo
Takto vypadá každý následující krok - jen střídáte pruty z levé a z pravé
Při správném pletení se vám takto začne rýsovat budoucí podoba těla pomlázky.

Jakmile jsou konce proutků krátké, prostrčte každý zvlášť mezi proutky, ze kterých budete plést tělo pomlázky. Za každý přitom pořádně zatáhněte, aby se pevně napasoval mezi proutky a držel. A začněte vyplétat tělo pomlázky. Vodicí prut máte uprostřed, zbývající si rozdělte na pět vlevo a pět vpravo.

Pak vezměte nejspodnější prut z pravé strany, obtočte ho kolem středového vodicího a vraťte na pravou stranu nahoru. Totéž udělejte z levé strany a opět z pravé. Při správném pletení se vám začne rýsovat budoucí podoba těla pomlázky.

Názorně - proutek zespodu přitáhnete k vodícímu prutu.
Proutek zprava přehnete doleva a obtočíte kolem středového prutu.
Obtočený proutek si zařadíte zpátky na pravou stranu, nahoru. (Pak vezmete
Na těle pomlázky vám vzniká jakýsi široký pravotočivý závit.

Stále si musíte pamatovat, z které strany byl brán proutek předchozí, a vzít proutek z opačné strany zespodu, přitáhnout ho k k vodicímu proutku těla pomlázky, ohnout jej kolem něj a zařadit nahoru.

Krok za krokem (na předchozích čtyřech snímcích) postup vypadá tak, že proutek z pravé strany zespodu přitáhnete k vodicímu prutu, přehnete ho zprava doleva a obtočíte kolem středového prutu zpět - zařadíte si ho tedy zpátky na pravou stranu, nahoru. Pak vezmete proutek z levé strany, zezhora, obtočíte ho kolem vodicího prutu a vrátíte ho na levou stranu dolů. Takto pokračujete na střídačku pořád dokola a na těle pomlázky se vám vytváří jakýsi široký pravotočivý závit.

V této fázi už je potřeba pomlázku zakončit.
Zakončení pomlázky je jednoduché: konce proutků stáhnete  kolem středového,
Zastřihněte vršek pomlázky a zkraťte konce provázku.

Zakončení pomlázky už je velice jednoduché. Konce všech deseti proutků stáhnete ke středovému vodicímu prutu, zavážete provázkem a zastřihnete. Případně můžete pomlázku rovnou zakončit vpletením pentlí, které by neměly chybět.      

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Najdete na iDNES.cz