Pomlázka, mrskut, šlahačka, tatar. Vyrobte si parádní i s ozdobnou rukojetí

aktualizováno 
Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak symbolizuje předání svěžesti a pružnosti, síly a zdraví mladého jarního prutu. Každý hoch by měl pomlázku umět sám uplést, patří k to k základním životním dovednostem. Video najdete v těle článku.

Postup:

Nejdříve si musíte připravit takzvaný špánek. To znamená, že rozštípnete jeden z prutů podél a použijete ho na upevnění rukojeti v nejsilnější části pomlázky..

Špánek na kraji upevníte mezi pruty a obtáčíte kolem. Je potřeba hodně utahovat, aby pomlázka držela pohromadě. Až rukojeť skončíte, zbytek špánku opět upevněte mezi pruty a pořádně utáhněte.

Svažte si zbývajících osm prutů, aby při pletení nepřekážely. Zbylých pět až sedm proutků použijete na zapletení ozdobné ručky. Kratší proutky určené na ozdobu vytáhněte ven a rozprostřete po obvodu svazku. 

Po obvodu vždy přehněte proutek přes následující, jako kdybyste pletli košík. Takto pleťte, dokud nebude ozdoba dostatečně dlouhá. Nakonec zastrčte zbylé konečky proutků mezi hlavní pruty, aby se upevnily.

Hlavní pruty si rozdělte do čtveřic. Platí jednoduchá zásada. Vnější proutek z jedné strany vložit mezi druhý a třetí proutek z druhé strany a pak ho vždy vrátit na původní stranu.

Mezi největší chyby při pletení je to, že se nepodaří udržet proutky ve správném pořadí, anebo se nedodrží správný postup. Nejhorší je, když se proutky povolí a celá pomlázka se „rozjede“.

Ideální je, když požádáte třeba děti, aby vás kontrolovaly nebo alespoň konec pomlázky přidržovaly. Až dopletete na konec proutků, zajistěte je provázkem, zbytek odřízněte.

Podívejte se na video, kde to uvidíte v reálu a obohatí to obrazový návod.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Liščata odložená na zastávce se zachránit nepodařilo, všechna uhynula

Zvířecí záchranář Karel Bobál se snaží vypiplat liščí mláďata.

Ani jedno z pěti liščat nalezených v papírové krabici na autobusové zastávce nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se...

Další z rubriky

OBRAZEM: Na Velikonoce zvolte živé květiny, atmosféra bude dokonalá

Královnou svátečního stolu se může stát i bábovka. A opět živé květy a...

Velikonoce patří cibulovinám a jsou ideální příležitostí, jak si jejich křehkou krásu, barvy i vůně opravdu užít. Je...

Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou je snadný na přípravu a má lahodnou chuť. Na...

Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo byste ho rádi...

Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

Mladé skopové maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad...

Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz