Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

  • 205
V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. V prvním kole uspělo téměř 94 procent uchazečů, šest tisíc jich musí do druhého kola přijímacího řízení. Na osmiletá gymnázia se nedostalo asi 53 procent uchazečů, u šestiletých gymnázií bylo neúspěšných 68 procent.

V prvním kole přijímacího řízení na střední školy uspělo téměř 94 % uchazečů, tedy přes 93 tisíc žáků devítek. „Nejvyšší úspěšnost byla v Ústeckém kraji a na Vysočině, kde žáci dosáhli téměř 97% úspěšnosti. Nejhůře na tom byli deváťáci v Praze, kde uspělo 84 procent dětí,“ řekla mluvčí MŠMT Tereza Fojtová s tím, že většina žáků se dostala na obor, o který měla největší zájem.

Celkem 6 068 uchazečů o studium na střední škole musí do druhého kola přijímacího řízení. Na osmiletá gymnázia se nedostalo asi 53 procent uchazečů, u šestiletých gymnázií bylo neúspěšných 68 procent.

„Tak vysoké procento žáků, které se podařilo na základě výsledků přijímacích zkoušek a jejich preferencí rozřadit na střední školy již v prvním kole, potvrzuje správnost rozhodnutí zvýšit počet přihlášek ze dvou na tři a digitalizovat celý proces. Je to obrovský úspěch,“ chválí přijímací řízení ministr Mikuláš Bek.

Během posledních dní došlo k několika chybám, kdy školy předaly Cermatu chybná data se špatným pořadím žáků, podařilo se je ale opravit. „Chyba jedné školy může mít konsekvence pro další školy, proto je důležité čistit ta data co nejlépe,“ řek Bek.

„Chybovat je lidské, bylo to poprvé, nebudu nikoho kritizovat. Uděláme vše proto, abychom minimalizovali riziko dalších chyb. Musím poděkovat Cermatu, který v posledních dnech zachránil asi stovku dětí, která by musela čelit nepřijetí z důvodu technické chyby,“ ocenil ministr.

Spokojen s přijímacím řízením je i ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. „Jsem velice rád, že se nám i přes nějaké chyby podařilo systém udělat dobře a uchazeči i jejich rodiče teď mají přehled. Za krátkou dobu a málo peněz se nám skutečně podařilo vytvořit funkční přijímačky,“ řekl.

„To nejcennější co ze systému získáme jsou data. Slibuji, že všechna data – údaje o přihláškách i o přijetí, která ze systému máme, dáme veřejně k dispozici,“ doplnil Miroslav Krejčí.

Krejčí vysvětlil chyby, které v systému vznikly. „Šlo o lidské chyby několika škol. Docházelo například k tomu, že škola se řediteli pomocí systému nenaplnila, jelikož špatně zaškrtl kritéria. Jednoduchá chyba, kterou jsme rychle opravili. S některými školami jsem na poslední chvíli vyjednal i navýšení kapacity,“ vysvětlil šéf Cermatu.

Ministr školství ocenil zároveň i to, že Cermat dokázal digitalizaci provést za nízké náklady, celkem mají být pod deseti miliony. „Digitalizace zároveň odhalila slabá místa papírových přihlášek a zápisových lístků. Takhle je jednoduší proces kontrolovat a je transparentní,“ míní Bek.

Výsledky na veřejně přístupném místě zveřejnily také školy. Na střední školy do všech forem studia se podle posledních dat zveřejněných ministerstvem školství přihlásilo letos asi 157 tisíc lidí, z toho do denní formy studia téměř 152 tisíc.

Letos poprvé se uchazeči mohli hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohli podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Uchazeči si mohli nově podat tři přihlášky místo dvou, určovali na nich, na jakou školu chtějí nejvíce.

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů na střední. Týkaly se desítek dětí

Uchazeči o studium maturitních oborů středních škol a víceletých gymnázií absolvovali v dubnu jednotnou přijímací zkoušku. Ta se skládala z testu z matematiky a testu z češtiny. Opravené testy zveřejnil Cermat v systému DiPSy v neděli, prohlédnout si je v systému mohou uchazeči, kteří podávali přihlášky elektronicky nebo hybridně

Žáci, kteří se v prvním kole nedostali na žádnou střední školu, se mohou přihlásit na školy v druhém kole, přihlášky mohou podávat od 21. do 24. května znovu prostřednictvím systému DiPSy, nebo papírovou přihláškou. Stejně jako v prvním kole si mohou podat přihlášku až na tři obory bez talentové zkoušky a dva obory s talentovou zkouškou.

Ve druhém kole již uchazeči neskládají jednotnou přijímací zkoušku, počítá se jim výsledek z prvního kola. Uchazeči, kteří v prvním kole jednotnou přijímací zkoušku neabsolvovali, se nemohou ve druhém kole hlásit na maturitní obory. Seznam nabízených oborů a jejich kapacity najdou uchazeči a jejich rodiče v DiPSy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video