Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

  11:40aktualizováno  23:29
Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na náměstí, do parků i na stadiony. V Praze bylo možné boj o zlaté medaile sledovat na Staroměstském náměstí či ve fanzóně u O2 areny. A krátce před jedenáctou hodinou večerní mohla vypuknout nekontrolovaná euforie. Lidé se sešli i v Ostravě, Brně a dalších městech.

Finálový zápas mezi českým a švýcarským týmem o zlatou medaili sledovalo na Staroměstském náměstí v srdci Prahy podle odhadů 15 tisíc fanoušků. Při prvním gólu českého týmu v polovině třetí třetiny, který dal David Pastrňák, lidé začali hlasitě skandovat, skákat a objímat se. O několik minut poté už mohla euforie vypuknout naplno. A nad Prahou se začaly ozývat ohňostroje.

„Tak jsme první, no a co“, „Mistři!“ a „Je to doma!“ a „Hoši, děkujem!“ provolávali po závěrečném hvizdu fanoušci. Skandovali také „Pasta, Pasta“, tedy přezdívku střelce prvního gólu Davida Pastrňáka. Po předání medailí českým borcům zazněla náměstím státní hymna v podání tisíců zpěváků. Následoval zpěv hitu We Are the Champions.

Fanoušci sledují finále MS na velkoplošné obrazovce na Staroměstském náměstí. (26. května 2024)

Jedna z fanynek během první třetiny v davu zkolabovala a podle reportérů iDNES.cz ji pracovníci security odnesli k záchrance. Mezi lidmi zaznívaly stížnosti, že se v davu nedá dýchat, mnozí raději odcházeli zápas sledovat do restaurací a jinam. Později měli zdravotní potíže i další fanoušci. Z tohoto důvodů se začala rozdávat voda a další nápoje.

„V rámci projekce finálového utkání v ledním hokeji na Staroměstském náměstí jsme doposud ošetřili šest pacientů, z toho dva byli transportováni do zdravotnického zařízení. Z preventivních důvodů byl aktivován a v následujících minutách bude přistaven speciál Fénix,“ napsali pražští záchranáři po druhé odehrané třetině na síti X.

MS v hokeji 2024

Došlo také k prvním konfliktům. Policie vyvedla opilého bezdomovce, který napadl jiného. Řešila i jiné incidenty, lidé například lezli na střechy stánků a mobilních toalet.

V okolí náměstí po celý den platí dopravní omezení, byl například zakázaný vjezd do ulic Celetná, Pařížská, Dlouhá a Železná. Celetnou a Týnskou pak policie kvůli množství lidí uzavřela i pro pěší, lidé museli chodit Dlouhou ulicí.

Podle organizátorů akce přišlo ještě před začátkem přímého přenosu České televize 5000 lidí. Přivítala je hlasitá hudba, lidé skandovali. Občerstvit se mohli v okolních stáncích. Čas na to měli do 22:00, kdy musel prodej jídla a nápojů skončit kvůli nočnímu klidu.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman řekl, že hlavní město stále jedná s organizátory turnaje o možnosti pondělního přivítání týmu trenéra Radima Rulíka rovněž na Staroměstském náměstí.

Finále bylo možné v metropoli sledovat také ve fanzóně přímo u dějiště finálového zápasu. Zaplnily ji tisíce fanoušků. Dorazili zejména Češi, přišli ale i příznivci švýcarské reprezentace.

Pražský dopravní podnik kvůli medailovým zápasům prodlouží provoz na všech linkách metra přes půlnoc, přibližně do pondělních 01:00. Na sociální síti X upozornil také na tradiční posílení dopravy na lince B, na které je stanice Českomoravská v sousedství O2 areny.

„Upozorňujeme všechny hokejové fanoušky na možnost využití posilových vlaků metra do stanice Českošvýcarská. Dnes bude provoz na všech linkách metra prodloužen i přes půlnoc, přibližně do 01:00,“ uvedl dopravní podnik na síti X ve sdělení, v němž název stanice u O2 areny přejmenoval podle obsazení večerního finále.

Ať můžou fandit i zaměstnanci. Hokej mění otevírací dobu i televizní program

Fandilo se i v dalších městech

V Brně na Zelném trhu, kde byla nainstalovaná velkoplošná obrazovka, čekaly desítky lidí už hodiny před začátkem utkání. Fanoušci posedávali co nejblíže obrazovce, aby měli při přenosu nejlepší místa. Podle odhadu policie jich bylo ve 20 hodin asi 4000. Další přicházeli.

Přijeli fanoušci nejen z Brna, ale i z blízkého okolí. Například třináctiletý Tadeáš Stuchlík přijel se svým dědečkem z Dolních Kounic na Brněnsku. „Hrozně se na to těším, to bude zážitek. Fandím brněnské Kometě, ale tohle bude úplně něco jiného,“ řekl Tadeáš. Očekává, že český tým nad Švýcarskem vyhraje 3:1. „Góly budou dávat Pastrňák, Kubalík a Nečas,“ prorokoval.

O rok starší Vítek Novák přijel na Zelný trh tramvají z brněnské Líšně. „Určitě vyhrajeme, tipuju 2:1. Ale Švýcaři jsou moc dobří, vždyť v sobotu porazili i Kanadu,“ připomněl. Řekl, že na projekci na velkoplošné obrazovce se moc těší, poslední zažil v roce 2018, když se na Zelném trhu radoval z titulu Komety.

Brno velkoplošnou projekci na finále vlastně nemuselo mít, ještě v sobotu odpoledne nebylo nic jistého. Definitivně se rozhodlo až ve večerních hodinách. „Velkoplošnou obrazovku se podařilo zajistit ve spolupráci brněnského magistrátu, Brna-středu a Areny Brno,“ řekl mluvčí městské části Brno-střed Michal Šťastný.

Fanoušci dorazili také v Ostravě. Ta byla dějištěm hokejového šampionátu až do čtvrtfinálových zápasů. Do té doby měli fanoušci zázemí ve fanzóně u Ostravar arény, velkoplošnou obrazovku pro ně město po dohodě s pořadateli šampionátu nechalo vybudovat na centrálním Masarykově náměstí po vítězném čtvrtfinálovém zápasu s USA.

Promítání bylo připravené třeba také v Automatických mlýnech v Pardubicích, na Masarykově náměstí ve Slaném, na náměstí TGM v Přerově a na mnoha dalších místech.

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

Čeští hokejisté si zahrají finále mistrovství světa po dlouhých 14 letech. Reagují na to i někteří obchodníci, kteří upravili otevírací dobu. Společnosti Penny v tiskové zprávě uvedla, že v neděli uzavře prodejny v 19:00, aby umožnila zaměstnancům zápas sledovat. Televize Nova na síti X uvedla, že ze stejného důvodu kvůli divákům v neděli večer zařadí místo premiéry reprízu. „Abyste jim zítra mohli fandit a zároveň nepřišli o premiérový díl oblíbeného seriálu Odznak Vysočina, výjimečně zařazujeme v neděli od 20:20 reprízu Kriminálky Anděl,“ uvedla.

Hokejisty symbolicky podpoří také hlavní město Praha. „Hlavní město si obdivuhodného úsilí našich hokejistů nesmírně váží. Na důkaz podpory jsme se rozhodli nasvítit dneska večer Petřínskou rozhlednu v národních barvách,“ napsal primátor Svoboda na síti X.

Autoři: , ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Netanjahu po odchodu Gance rozpustil izraelský válečný kabinet

17. června 2024  10:47,  aktualizováno  11:03

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šestičlenný válečný kabinet, píše agentura Reuters s...

Soka chtěl vyhodit z balkonu. Za řádění na ubytovně dostal recidivista 17 let

17. června 2024  8:23,  aktualizováno  10:58

Na sedmnáct let poslal Krajský soud v Ostravě do vězení Vojtěcha Studničku obžalovaného z pokusu o...

Dejme Rusku a Číně jasně najevo, že máme jaderné zbraně, vyzývá Stoltenberg

17. června 2024  10:34

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg chce, aby Aliance více demonstrovala svou jadernou moc....

Minuli jsme se s voliči, hodnotí Bartoš debakl Pirátů. Odejít z vlády nechce

17. června 2024  9:55

Premium Piráti se v kampani před eurovolbami minuli s voliči. Alespoň to byl podle jejich šéfa Ivana...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...