Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

aktualizováno 
Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To je ta nejpodstatnější investice, kterou takové barvení potřebuje.

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná větvičkou rozmarýnu a tenkým provázkem. | foto: Martina Čermáková

Pokud chcete pěknou sytou hnědou barvu, případně barvu krásně dočervena, je cibulových slupek potřeba opravdu hodně. Kdo cibuli v kuchyni moc často nepoužívá, může slupky získat při nákupu cibule - na dně bedýnky většinou bývá spousta odrolených kousků. Jednoduše si je přidáte do pytlíku s kupovanou cibulí; slupky jsou velice lehké a nikomu chybět nebudou.

Fotogalerie

Jinak už potřebujete jen čerstvá slepičí vajíčka, ideálně bílá nebo hodně světlá, aby byl kontrast mezi původní barvou a obarvenou částí co největší. A přírodní provázky, obyčejnou sůl a hrnec.

Když dětem nakoupíte na vajíčka oblíbené samolepky či smršťovačky, stačí vajíčka v cibulových slupkách uvařit a máte je připravená na dekorování.

Pokud ale chcete kraslice opravdu s čistě přírodní dekorací, máte celou řadu možností. Vajíčka se například vkládají do tunýlků ustřižených se starých silonek, kam k nim vložíte zajímavé lístky první vyrašené zeleně.

My jsme zvolili ovázání silným provázkem, který na skořápce vytvoří zajímavý vzor sám o sobě. A využili větvičky s jehlicovitými lístky rozmarýnu ostříhané ze staršího keříku v kombinaci s tenkým provázkem.

Jak na vlastní barvení krok za krokem

Aby barva uvolněná z cibulových slupek na vajíčka chytla co nejlépe, je potřeba skořápky vajec nejprve očistit a dobře odmastit, stačí je například omýt ekologickým prostředkem na mytí nádobí. Omytá vajíčka nechte oschnout nebo osušte a můžete je začít dekorovat.

Například střed vajíčka ovázat silným krouceným provázkem. Stačí třikrát omotat, pevně stáhnout a zavázat, aby provázek nesklouzl dolů.

Větvičku rozmarýnu jsme kolem vejce jednoduše omotali, stejně jako tenký...
Provázky, pár olistěných větviček či lístečků a cibulové slupky. Nic jiného...
Červené cibulové slupky dopřejí skořápkám výraznější zbarvení.

Pokud chcete na dekorování využít i jarní zeleň, lze vajíčko omotat olistěnou větvičkou a tenčím provázkem jako ve fotogalerii. Nebo použít výše zmíněný tunýlek ustřižený ze starých silonek, s jehož pomocí na skořápku přitisknete i jednotlivé zajímavé lístečky a tunýlek pak na obou koncích zavážete na uzel. V každém případě bude každé takto nadekorované vajíčko originálem.

Pak na dno vhodného hrnce naskládejte vrstvu cibulových slupek, do ní opatrně narovnejte připravená vajíčka tak, aby se vzájemně nedotýkala, nebo z nich nesklouzly provázky. Pak vajíčka překryjte další vrstvou slupek.

Dno hrnce vystelte cibulovými slupkami a do nich opatrně narovnejte vajíčka...
Na vajíčka opět navrstvěte cibulové slupky a zalijte je studenou vodou tak, aby...
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte obvyklou dobu (jako vajíčka natvrdo).
Chcete-li tmavší odstín, můžete nechat vajíčka v hrnci se slupkami i zchladnout.

Aby vajíčka při vaření nepraskla, přisypte lžičku soli a vejce zalijte studenou vodou tak, aby byla potopená. Přiveďte pomalu k varu, a nechte je vařit obvyklou dobu, tedy cca 8 až 10 minut. Případně je nechte vařit kratší dobu, zhruba tři čtyři minuty, a pak je stáhněte z plotny a nechte dojít pod pokličkou.

Pokud mají vajíčka odstín, jaký jste si představovali, můžete je pak opatrně ze slupek vyjmout, zchladit je pod studenou vodou a odstranit z nich provázky, větvičky, lístečky či silonkové tunýlky. A nebo poté hrnec jen odkrýt a nechat vejce třeba na zápraží nebo na balkoně v cibulovém nálevu trochu zchladnout. Skořápky budou mít na polykání barvy víc času a získají tmavší odstín.

S obarvenými vajíčky manipulujte opatrně, ať je nepoškrábete.
Očištěná vajíčka můžete vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje,...
Hotové kraslice.
Na koledníky mohou kraslice čekat třeba v košíčku vystlaném peříčky.

Očištěná nabarvená vajíčka pak můžete ještě vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje, který si kápnete na ubrousek. Zvýrazní to barvy i kontrast jedinečných vzorů na skořápkách. Nabarvená vajíčka pak skladujte v chladu, než přijde čas koledníků.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Najdete na iDNES.cz