Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Testujeme kurzy vaření: v Ola Kala užijete legraci s nádechem Francie

aktualizováno 
Kombinaci humoru a čerstvých surovin nabídl kurz ve studiu Ola Kala. Krásné prostředí ve stylu francouzského venkova přímo vybízí k tomu, abyste do jídla přidávali hodně vína a bylinek.

Učili jsme se servírovat saláty | foto: Michaela Červená

Kurz Telecí maso byl součástí "osmidílného" balíku kurzů Domácí jídelníčky, na nějž chodí parta lidí, kteří se už navzájem znají a mají si o čem povídat. Některé jejich hlášky pro vás tedy zůstávají passé, cestu do gurmánského kolektivu si musíte po malých krůčcích vyšlapat.

Kuchyně je zařízena rustikálním nábytkemÚčastníci kurzu okukují šéfkuchaře

Kurz pořádalo kulinářské studio za 2 100 korun a byl určen pro začátečníky a mírně pokročilé. Šéfkuchař Radek Kašpárek už předem založil na vývar, takže jsme vkročili do již provoněné místnosti. Na stole nás čekaly karafy s vodou a džusem, rozlévalo se úžasné víno, mlaskali jsme nad lahůdkami. Vyfasovali jsme zástěry, rozdělili se do čtyř skupinek a hned začali krájet a odblaňovat pořádné fláky telecího masa.

Začali jsme variacemi salátů

Z internetových stránek jsem už předem věděla, že nás jako předkrm čeká variace salátů se zálivkami (každá skupina připravovala jinou), jež nás šéfkuchař naučil moderně servírovat. "Nikdy bych nevěřila, jak jde díky pár plátkům okurky jídle zdobně načančat," podotkla trefně jedna z účastnic. Zatímco jsme ochutnávali první část menu, pomocnice, která byla velmi milá, po nás uklidila veškerý nepořádek a umyla nádobí. Takový servis bych potřebovala i doma.

Vařilo se ve čtyřech skupinách

Potom jsme se vrhli na zadělávanou telecí polévku. Hojně jsme ji prolévali vínem, přidávali jsme bylinky a čerstvou zeleninu. Samotná kombinace surovin byla sama o sobě pecka, přesto jsme ještě polévku dozdobili opečenými krutonky z listového těsta.

Kurzy vaření

Bili jsme se za to, abychom do trouby nestrčili jen apartní vyřezaná kolečka, ale i okrájené zbytky těsta, vždyť se to přece všechno schroupne. "To si dělejte doma, tady musí být všechno špička," odmítl nás šéf kurzu.

Nezklamalo ani telecí na paprice, na které jsme hned v úvodu porcovali maso. "Jen ty krupicové nočky se moc nepovedly," posteskl si jediný mužský účastník kurzu. Šikovný a domyšlený byl i předem vytištěný seznam receptů a postup, do něhož jsme si jen doplňovali podrobnosti.

Na štrúdl je expert Hanka

Sladkou tečku představoval štrúdl. Připravovali jsme hned dva - jeden z fio těsta a druhý český tažený, u kterého jsme se opravdu zasmáli. Radek ho připravoval poprvé a každý kus práce doprovázel slovy: "Hanka říkala..." Právě neznámá cukrářka Hanka mu totiž recept poradila. Pokud si někdy nevěděl rady, hned jsme si neodpustili poznámku: "To Hanka neříkala?"

Příprava vanilkové omáčky

"Samotný štrúdl by ale neměl šmrnc, a tak si připravíme i vanilkovou omáčku," překvapil nás kuchař Radek dalším minireceptíkem.

Jak jsem to viděla

Je vidět, že studio je přímo určeno k pořádání kurzů, čemuž svědčí krásně a efektivně vybavená kuchyně. K dispozici jsou navíc letáčky, nechybí kuchařské knihy, domů si navíc odnesete krásnou zástěru. V ní se bude vařit jedna báseň.

Příště bych ale zvolila kurz, který není součástí celého bloku lekcí. Nebo naopak - rovnou bych vyrazila na celou sérii. Přesto kulinářská tříhodinovka v Ola Kala nezklame.

Ola Kala

  • k dispozici je kromě vína i nealko pití
  • zástěra vám zůstane na památku
  • kurzisté si objednávají domů například maso nebo koření

  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Na dortu se zrcadlovou polevou si můžete vyzkoušet moderní cukrařinu

Efektně pokrýt dort tzv. mirror glaze, tedy zrcadlovou polevou, chce určitý kumšt, ale zvládnout se to dá. Vždyť u nás...

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Odvrácená strana pokojových rostlin. Některé cestují i přes půl světa

Předpokládá se, že pěstování pokojovek přispívá ke zlepšování duševní pohody a pozitivní energie. Podle odborníků je...

Premium

Mám ráda dezerty, ale sama nepeču, říká herečka a moderátorka Bebarová

Tereza Bebarová mě pozvala k sobě domů a už od vstupních dveří bylo jasné, že místo, kde bydlí, je prolnuté harmonií....

TIP: Osvědčené lubrikanty, které vám zpříjemní milostný zážitek
TIP: Osvědčené lubrikanty, které vám zpříjemní milostný zážitek

Asi každá z nás někdy zažila pocit svědění a svíravého pocitu v intimních oblastech. O příjemných hrátkách si v takových chvílích můžete nechat jen zdát. Co když se ale tyto problémy dají řešit pomocí lubrikačního gelu?

Najdete na iDNES.cz