Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

Testujeme kurzy vaření: u Pauluse se naučíte luxusní hovězí steaky

aktualizováno 
Charisma skutečné osobnosti vyzařuje z Kuchaře roku Romana Pauluse, který vedl kurz vaření hovězího masa, jehož se HOBBY.cz zúčastnilo. Nakonec přebilo i drobné nedostatky, které jsme na kurzu odhalili.

Steak s lanýžovou kaší | foto: Michaela Červená

Představte si luxusní pětihvězdičkový hotel, měkké koberce a zdobené lustry. Vyvoněný, příjemný salonek. A právě v něm při kurzu v Alcronu vaříte. Je sice příjemné bořit se podpatkem do koberce, ale při smažení je to trochu adrenalin. Kolik bych musela z peněženky vytáhnout, kdyby mi pánev s olejem spadla na zem? Nezpůsobím několikatisícovou škodu jen tím, že vyliji sklenici červeného vína?

Pro někoho je možná "vykobercovaná" místnost výhodou, někdo víc ocení sterilní kuchyň. Se všemi jejími vymoženostmi – nástroje jsou tam vždy po ruce, nechybí ventilace. Toho v "jednačce" nedosáhnete.

Lepší by bylo vařit v kuchyni

Ačkoliv má každá skupinka k dispozici svou pracovní plochu, chybí dostatek pracovního nářadí, které je v jiných školách vaření kdykoliv k dispozici – stačí sáhnout do zásuvky. Sice je k ruce pomocný kuchtík, který vám kdykoliv ochotně zaběhne do hotelové kuchyně, ale žádejte ho znovu o další naběračku, čisté vidličky nebo bobkový list či alobal.

Ingredience potřebné k vaření jsme měli připravené.

Ingredience potřebné k vaření jsme měli připravené.

Připravené maso

Připravené maso

Nejdříve vařil a předváděl šéfkuchař.

Nejdříve vařil a předváděl šéfkuchař.

Neměla jsem chuť ho stále otravovat – a tím spíš ne samotného mistra s velkým M. Kuchaře roku Romana Pauluse, který kurz Hovězí maso v hotelu Alcron vedl a proměnil jej v příjemnou vařečkovou seanci.

Pokud vám někdo bude tvrdit, že se díky jeho charisma do něj za pár minut zamilujete, tak mu věřte. Paulus je důkazem toho, že i kuchař může být celebritou. A navíc takovou, která si na nic nehraje, usmívá se, nekritizuje a odpovídá na každou blbost, na tisíckrát vyřčenou otázku. A to se mi moc líbilo. Paulus v průběhu kurzu laškuje, hází vtípky. I proto má své věrné fanoušky, kteří mu prominou, že se jeho vtipy čas od času opakují, jak často z legrace sám připomínal.

Necpi se, varovali mě

Nejlepší poznatek

Pořádně rozpálit pánev ještě bez oleje, až se z ní kouří. Teprve poté přidat základní rostlinný olej – kvůli neutrální chuti. Znovu rozehřát naplno, vhodit kousky masa a chvíli je nechat bez míchání. Už vím, v čem jsem vždycky dělala chybu (Pozor, toto ale nemůžete zkoušet s teflonovou pánví. Nejenže ji zničíte, ale při přepalování se z povrchu může uvolňovat polytetrafluoretylen.).

Víc o odolnosti teflonu a teplotách při vaření zde.

Kurz probíhal netradičním způsobem. Cílem Pauluse bylo ukázat rozdíl mezi běžným hovězím a tím kvalitním, nejlépe v bio kvalitě. Nejprve se ke sporáku postavil sám a ukázal, jak správně pokrm připravit. Sám pracoval s nekvalitním masem, nám rozdal to lepší. S ním se připravovaly steaky jedna báseň. Stejně jako pikantní směs po thajsku nebo hovězí po burgundsku.

Rozdíl mezi naším kouskem a tím připraveným Romanem byl v kvalitě masa znát – bohužel v jeho neprospěch. Tuhé kousky jsme tahali ze zubů ještě u slavnostní večeře. Zato naše maso se rozplývalo na jazyku. A tak jsem si ho užívala plnými doušky, ačkoliv jsem hned zkraje dostala od kolegů kurzistů varování – necpi se tolik, na konci tě čeká kvalitní oběd. Ale nedbala jsem a hned první uvařený pokrm, cottage pie, hltala ještě horký. Sousta jsem prokládala loky vína a v podobném tempu jsem pokračovala několik hodin. Není proto divu, že mě žaludek bolel ještě tři dny.

Paulus dokáže povzbudit

Roman Paulus v průběhu vaření chodil mezi kurzisty, povídal si s nimi a radil. Nekritizoval, pouze naznačil, že stačilo méně osolit nebo déle připravovat. "Ale chutná to skvěle," povzbudil. A tak člověk odcházel s pocitem, že si s hovězím masem poradí. Navíc když má i další profi rady: který kus vybrat, kde ho koupit a jak ho skladovat.

Pikantní thajská směs

Pikantní thajská směs

Hovězí po burgundsku podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Hovězí po burgundsku podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Po pětihodinovém maratonu jsme byli rádi, že jsme se odebrali na prohlídku hotelové kuchyně a pak do restaurace, kde na nás už čekal předkrm – ústřice. Jako hlavní chod se podávaly mušle svatého Jakuba a jako dezert sladká tečka v podobě makronky, zmrzliny a ananasového carpacia.

Právě při večeři měl člověk možnost u skleničky vína poznat milé lidi nejrůznějších profesí, což bylo příjemným završením celého luxusního kurzu.

Pro a proti

Nevýhody

  •  vyšší cena (kurz stojí 3 800 Kč)
  •  příliš dlouhý kurz (celkem i s welcome drinkem a večeří jsem v Alcronu strávila sedm hodin)
  • domů si neodnesete žádné jídlo, jak bývá u jiných kurzů obvyklé
  • špatné parkování
  • vyšší počet účastníků
  • co budete vařit, se dozvíte až na místě

Výhody

  • vaříte s Kuchařem roku
  • profíci vás provází celým kurzem (číšníci, sommeliér, pomocní kuchtíci)
  • společná luxusní večeře
  • pití v ceně (welcome drink, neomezené množství během kurzu, sommeliér při večeři)
  • kvalitní suroviny
  • vytištěné recepty
  • skupinky po třech
  • minimální krájení, téměř vše máte připravené v mističkách a jen sypete na pánev
Kuchař roku Roman Paulus

Kuchař roku Roman Paulus

Autor:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Naši předkové považovali za postní jídlo i vydru. Měli ji za rybu

Postní jídlo se v průběhu věků mění. Není to tak dávno, co se na talířích našich předků objevovala i vydra. Vysvětlení...

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta....

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Najdete na iDNES.cz