Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Testujeme kurzy vaření: v Chefparade začátečníci zdržovali pokročilé

aktualizováno 
Kurzy vaření Chefparade můžete absolvovat za baťovskou cenu 990 korun, vaří se z kvalitních a čerstvých surovin. Kurzy jsou ale určeny spíše pro začátečníky, což může zdržovat ty, kdo jsou dál a pídí se už jen po finesách kuchařského umění. Přesto lektorka zvládla svoji úlohu se ctí a kurz byl nakonec přínosný pro všechny.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Chefparade

Svůj úplně první kurz vaření jsem absolvovala v Chefparade na pražském Žižkově. Na lekci italské kuchyně jsem jít původně nechtěla, ale vzhledem k tomu, že jsem se na českou kuchyni přihlásila jako jediná, nabídli mi přesunout se sem.

Provázela nás sympatická a ne příliš výrazná kuchařinka Veronika, která měla zkušenosti s vařením v Itálii. Právě pod kuchařskou pokličku této středomořské země jsme měli nahlédnout, což se dokonale povedlo. Žádný zdlouhavý úvod, po krátkém seznámení jsme se rovnou postavili k plotně.

Vařili jsme v malých skupinkách

V několika miniskupinkách jsme připravovali vybrané jídlo, ale zároveň jsme korzovali i k jiným stolečkům, kde bublala jiná vonící pochutina. V kurzu, který se nakonec protáhl na více než čtyři hodiny, jsme připravovali několik druhů rizota (šafránové, sépiové, houbové), nechyběla ani pizza a focaccia.

Vaří se v malých skupinkách

Vaří se v malých skupinkách

Poctivě jsme zapracovali i na těstovinách. Naučili jsme se všechno - od přípravy těsta, vyválení až po tvarování. Zatímco jedna skupinka motala torteliny, další krájela pláty lasagní. Do všeho jsme si připravili náplně z poctivých surovin, na kterých jsme si s plnými ústy pomlaskávali. Parmazán, parmská šunka, ricotta... Všechno bylo svěží a čerstvé.

Součástí místnosti, kde se vaří, je i gurmánský obchůdek. Pokud nám tedy pochoutka došla, mohli jsme si pro cokoliv doslova doskočit.

Začátečníci někdy zdržují pokročilé

Test kurzů vaření

Kluci v akci

Chefparade

Ola Kala

Kulinářský kurz krásně provoněly bylinky. Z máty jsme připravovali pesto, bazalkou jsme si sypali pastu. Na kurzu jsem si občas připadala jako příliš pokročilá. Překvapilo mě, kolik lidí nevědělo základní věci, například jak oloupat mrkev nebo jak se válí obyčejné těsto.

"V našem kurzu se nebude žádný začátečník cítit hloupě," poznamenala lektorka Veronika. Občas se ale začátečnickým záležitostem věnovala tak podrobně, že bylo méně času ptát se na detaily. Přesto jsme nakonec prakticky všechno pořádně "dostali do ruky".

Obchůdek s pochutinami

Obchůdek s pochutinami

Veronika nám v kurzu udělila praktické rady, dala nám vybrat, co budeme vařit. "Pokud byste se nerozhodli pro tři rizota, mám tu pro vás připraveny dezerty," s úsměvem nechala rozhodnutí na nás.

Jak jsem to viděla

Nemohu si odpustit připomínku, že jsem od kurzu čekala větší show. Jenže každý člověk je jiný, někomu to může vyhovovat právě takto, není každý televizní bavič. Podstatné bylo, že jsem si z kurzu odnesla znalosti, u kterých jsem zatím v rámci italské kuchyně tápala - kvůli tomu jsem se přece do kurzu přihlásila.

Kurz bych doporučila hlavně neposkvrněným začátečníkům, kterým kuchařka pomůže i s tím, jak správně uchopit nůž. Ani pokročilí ale nebudou zklamaní - zopakovat si základy nikdy neuškodí. Lekce má navíc opravdu široký zápřah ve vybrané kuchyni, jen škoda, že se nevěnuje žádný prostor foodstylingu, který je momentálně "in".

Chefparade v kostce

  • Dobrá cena (1 000 Kč jedna lekce) - pití si ale musíte platit
  • Pokud jídlo zbude, odnesete si ho s sebou domů
  • Kurz je v blízkosti centra (budete ale řešit problém s parkováním)
  • Hned na začátku dostanete vytisknuté recepty, do kterých si jen doplňujete detaily

  • Nejčtenější

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Bázlivé štěně vlkodava má zklidňovat smečku, zatím se však bojí i dveří

Ukočírovat sedmnáctihlavou smečku psů není úplně snadné, přesto péči o ně považuje Jana Hrstková z vísky Karhule za své...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...

  • Další z rubriky

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Výroba rybích prstů je neekologická, vypočítala studie amerických vědců

Samotný rybolov zanechává poměrně nízkou uhlíkovou stopu. Zjistilo se však, že převážení ryb z místa na místo a samotná...

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz