Sobota 28. května 2022, svátek má Vilém
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. května 2022 Vilém

Testujeme kurzy vaření: v Chefparade začátečníci zdržovali pokročilé

Kurzy vaření Chefparade můžete absolvovat za baťovskou cenu 990 korun, vaří se z kvalitních a čerstvých surovin. Kurzy jsou ale určeny spíše pro začátečníky, což může zdržovat ty, kdo jsou dál a pídí se už jen po finesách kuchařského umění. Přesto lektorka zvládla svoji úlohu se ctí a kurz byl nakonec přínosný pro všechny.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Chefparade

Svůj úplně první kurz vaření jsem absolvovala v Chefparade na pražském Žižkově. Na lekci italské kuchyně jsem jít původně nechtěla, ale vzhledem k tomu, že jsem se na českou kuchyni přihlásila jako jediná, nabídli mi přesunout se sem.

Provázela nás sympatická a ne příliš výrazná kuchařinka Veronika, která měla zkušenosti s vařením v Itálii. Právě pod kuchařskou pokličku této středomořské země jsme měli nahlédnout, což se dokonale povedlo. Žádný zdlouhavý úvod, po krátkém seznámení jsme se rovnou postavili k plotně.

Vařili jsme v malých skupinkách

V několika miniskupinkách jsme připravovali vybrané jídlo, ale zároveň jsme korzovali i k jiným stolečkům, kde bublala jiná vonící pochutina. V kurzu, který se nakonec protáhl na více než čtyři hodiny, jsme připravovali několik druhů rizota (šafránové, sépiové, houbové), nechyběla ani pizza a focaccia.

Vaří se v malých skupinkách

Vaří se v malých skupinkách

Poctivě jsme zapracovali i na těstovinách. Naučili jsme se všechno - od přípravy těsta, vyválení až po tvarování. Zatímco jedna skupinka motala torteliny, další krájela pláty lasagní. Do všeho jsme si připravili náplně z poctivých surovin, na kterých jsme si s plnými ústy pomlaskávali. Parmazán, parmská šunka, ricotta... Všechno bylo svěží a čerstvé.

Součástí místnosti, kde se vaří, je i gurmánský obchůdek. Pokud nám tedy pochoutka došla, mohli jsme si pro cokoliv doslova doskočit.

Začátečníci někdy zdržují pokročilé

Test kurzů vaření

Kluci v akci

Chefparade

Ola Kala

Kulinářský kurz krásně provoněly bylinky. Z máty jsme připravovali pesto, bazalkou jsme si sypali pastu. Na kurzu jsem si občas připadala jako příliš pokročilá. Překvapilo mě, kolik lidí nevědělo základní věci, například jak oloupat mrkev nebo jak se válí obyčejné těsto.

"V našem kurzu se nebude žádný začátečník cítit hloupě," poznamenala lektorka Veronika. Občas se ale začátečnickým záležitostem věnovala tak podrobně, že bylo méně času ptát se na detaily. Přesto jsme nakonec prakticky všechno pořádně "dostali do ruky".

Obchůdek s pochutinami

Obchůdek s pochutinami

Veronika nám v kurzu udělila praktické rady, dala nám vybrat, co budeme vařit. "Pokud byste se nerozhodli pro tři rizota, mám tu pro vás připraveny dezerty," s úsměvem nechala rozhodnutí na nás.

Jak jsem to viděla

Nemohu si odpustit připomínku, že jsem od kurzu čekala větší show. Jenže každý člověk je jiný, někomu to může vyhovovat právě takto, není každý televizní bavič. Podstatné bylo, že jsem si z kurzu odnesla znalosti, u kterých jsem zatím v rámci italské kuchyně tápala - kvůli tomu jsem se přece do kurzu přihlásila.

Kurz bych doporučila hlavně neposkvrněným začátečníkům, kterým kuchařka pomůže i s tím, jak správně uchopit nůž. Ani pokročilí ale nebudou zklamaní - zopakovat si základy nikdy neuškodí. Lekce má navíc opravdu široký zápřah ve vybrané kuchyni, jen škoda, že se nevěnuje žádný prostor foodstylingu, který je momentálně "in".

Chefparade v kostce

  • Dobrá cena (1 000 Kč jedna lekce) - pití si ale musíte platit
  • Pokud jídlo zbude, odnesete si ho s sebou domů
  • Kurz je v blízkosti centra (budete ale řešit problém s parkováním)
  • Hned na začátku dostanete vytisknuté recepty, do kterých si jen doplňujete detaily

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Pořídit si mopse znamená sledovat jeho utrpení, varují britští veterináři

Premium Britští vědci si posvítili na plemeno, které v Británii zažívá ohromnou vlnu popularity, přestože je dokázáno, že právě...

Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studna na zahradě je požehnáním, vybudování však stojí legislativní nervy

Každý, kdo se někdy rozhodl vybudovat na svém pozemku studnu, mohl být pořádně zděšen množstvím úkonů, které je třeba...

Večeře za stovku pro celou rodinu. Zkuste sladké i slané recepty za pár korun

Premium Ceny potravin letí vzhůru, domácnosti jsou nuceny šetřit. Jak se však můžete přesvědčit v tomto článku, i s malým...

Šarplaninec není žádná krvelačná bestie, je to vynikající strážní pes

Šarplaninský pastevecký pes či šarplaninec je pracovní plemeno, které má svůj původ v pohoří Šar Planina, po kterém...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

VIDEO: Ze zeleného chřestu bleskově připravíte ideální zeleninový předkrm

Sezona chřestu je tady. Jeho pěstování má u nás dlouhou tradici, která byla přerušena desítkami let totality.K obnově...

Večeře za stovku pro dva. Stačí trochu kumštu a najíte se jako v restauraci

Premium Ceny potravin letí vzhůru. Jak se však můžete přesvědčit v tomto článku, i s malým rozpočtem lze uvařit jídlo chutné a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

První makronky jsem prodala v krabici od bot, říká šéfcukrářka Klára Řezníčková

Premium Když se Klára Řezníčková dostala na stáž do kuchyně pětihvězdičkového hotelu, okamžitě zjistila, že tohle je přesně to,...

Migrény mi zesilují chuť a čich. Na patře cítím neuvěřitelné věci, říká kuchař

Premium Jako malý kluk měl dva sny: šéfovat v kuchyni své restaurace a stát se spisovatelem. V roce 2017 se dvěma společníky...

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...

Zakladatel Microsoftu Bill Gates používá mobil, který byste nečekali

Miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates se pochlubil tím, jaký aktuálně používá smartphone. Ačkoli Microsoft...