Středa 16. června 2021, svátek má Zbyněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 16. června 2021 Zbyněk

Testujeme kurzy vaření: zapálená Požárová naučí domácí knedlíky

Tentokrát jsme pro vás otestovali netradiční kurz vaření. Dýchánek, jak mu říká známá autorka kuchařek Což takhle dát si... Lenka Požárová, ho totiž pořádá u sebe doma. A tak jsme mohli vidět nejen hrnce, v nichž vznikají její netradiční recepty, ale i obsah lednice.

Lenka Požárová v akci ve své kuchyni | foto: Jana Černá

Lenka Požárová pořádá své kuchařské dýchánky nepravidelně a pokaždé na jiné téma. Tentokrát to byly knedlíčky, nočky, koule a kuličky.

Když jsem dorazila na Zbraslav, u domu už  netrpělivě postávala další kurzistka. Překvapilo mě, že se s Lenkou znaly, vesele si povídaly a já jen tajně doufala, že po celou dobu kurzu nebudou řešit rodinné trable a společné známé, abych si nepřipadala jako páté kolo u vozu.

Ve chvíli, kdy se ale debata zvrhla k oblíbeným gurmetským obchůdkům, tyrolským špekům, novým druhům sušenek a nejpoctivějším řezníkům, pochopila jsem, co je na kurzu to nejlepší. Příjemný pokec o jídle s lidmi, kteří ho mají rádi jako vy.

K debatě se připojila i třetí, poslední účastnice dýchánku a po popíjení čerstvě vymačkané mrkvové šťávy a vzájemném seznámení jsme se přesunuly do kuchyně. Přiznávám, čekala jsem ji větší. Takto vypadá kuchyň v každém jiném dvoupokojovém bytě.

Začaly jsme hrnkovými knedlíky se sušenými meruňkami a tymiánem. Právě netradiční spojení chutí je to, co charakterizuje Lenku Požárovou a její kuchařky. Doma bych si na její neotřelé kombinace netroufla, ale když je ochutnáte, zjistíte, že to vlastně funguje.

Trochu nepříjemná sonda do autorčina soukromí

U pracovní linky jsme se postupně střídaly. Zatímco jedna krájela housky, další vymazávala máslem hrnečky. Pokyny udělovala Lenka (potykaly jsme si, aby to šlo snáz), případně jsme se samy chopily pracovního náčiní. A to může být jedna z věcí, která může mnohým dělat problém. Pokud chcete jakýkoliv hrneček, mističku nebo vidličku, tak vlastně saháte do soukromí cizího člověka. Je to jako když přijdete poprvé na návštěvu k sousedům a chcete si osladit čaj. Taky si nezačnete otvírat skříňky a hledat, kde mají ukrytou cukřenku, i když dostanete pokyn, abyste se chovali jako doma.

Karlovarské knedlíky vařené v hrníčku

Meruňkové knedlíky s tymiánem

Karlovarské knedlíky se ponoří do vody.

Meruňkové knedlíky s tymiánem se uvaří v páře.

Osobně bych nedokázala vést podobný kurz ve své kuchyni. Je to ale otázka názoru.

Navíc mě překvapilo, že při příchodu byl v bytě i manžel autorky. Váhala jsem – představovat se mu, nebo ne? Bude tu s námi celou dobu, nebo odejde? Po pár minutách se ale zvednul a odešel. Kam jinam, než na degustaci vín. Gurmetská rodina se nezapře.

Autorka se podělí o osobní zkušenost

Energií nabitá Lenka zkoušela kurzy pořádat i v profi kuchyních, ale neosvědčilo se jí to. "Tady můžu ukázat všechny své nejnovější vychytávky a zajímavé ingredience." A tak jsme viděly, jaké si pořídila zajímavé strouhátko, netradiční mísy koupené na jedné z kulinářských výprav, ochutnaly jsme z její hroudy parmazánu nebo si "osahaly" její nový robot. Zaujatě nám líčila, jaké kořenky chce nebo jaký má problém s presovačem.

Knedlíky vařené přímo ve vodě

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem

Koule na talíři

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem se zasypou parmazánem a polijí máslem.

A při všem tom vyprávění, ochutnávání a zkoušení jsme samozřejmě vařily. Na programu byly ještě tyrolské špenátové koule (můj favorit), dýňovo-bramborové gnocchi s křupavou šalvějí, ricottovo-rajčatové knedlíčky v pikantním paprikovém krému. A jako sladká tečka na závěr polentovo-pomerančové kuličky s marcipánem obalené v oříšcích. Je prima, že právě malý počet účastníků vám umožní se na všechno zeptat. Autorka vypráví, jak recept vznikl, svěří se s neúspěchy při jeho zkoušení a prodiskutuje s vámi možné obměny.

Porcování bramborových noků

Porcování dýňovo-bramborových noků

Knedlíky v rajské polévce

Riccotové knedlíčky v paprikovém krému

Malá skupinka má ale jednu nevýhodu – pokud na dýchánek přijdou lidé, s nimiž si nesednete, nemáte možnost utéct k další trojici, která vaří u sousedního sporáku, jak to bývá u jiných kurzů vaření.

Při lekcích jsem zvyklá mít skleničku vína, ta mi trochu chyběla. Zapálená kuchařka, jak si Lenka Požárová říká, avizovala, že nám při kurzu namíchá koktejly, pod čímž jsem si představila něco trochu jiného než vymačkanou šťávu z mrkve a jablek.

Recepty jsou jednoduché, takže to rozhodně nebylo tak, že bychom celé téměř čtyři hodiny kmitaly u pracovní desky.

Pokud jste konzervativní a máte rádi klasická jídla a tradiční chutě, nebude to pro vás.

Jestliže rádi testujete novinky, jste otevření a rychle si zvykáte v cizím prostředí, diskutujete o dobrém (i špatném) jídle a nebojíte se, kurz za necelé tři tisíce určitě vyzkoušejte.

Pro a proti

Nevýhody

  • pohybujete se v soukromí cizího člověka
  • delší vzdálenost z centra Prahy
  • pokud vám nesedí účastníci kurzu, nemůžete se přesunout do jiné skupinky

Výhody

  • poznáte známou autorku kuchařek osobně
  • vzhledem k malým skupinkám dobrá cena
  • příjemná e-mailová komunikace při zařizování kurzu, dostanete podrobné pokyny, jak se k autorce dostat
  • hned od začátku víte, co budete vařit
  • jídlo si odnesete s sebou (ale chtělo by to malé mističky, třeba kvůli omáčkám)
  • jednoduché recepty
Autoři:

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Legendární dětská tramvaj v Zoo Praha už zase jezdí. Opravovali ji dva roky

Zoo Praha zprovoznila dětskou tramvaj, která dělala v trojském zoologickém areálu radost mnoha generacím dětí. Po...

Mistr bednář není zapomenuté řemeslo. Bez něj by pivo nemělo stejnou chuť

Premium Na dvoře plzeňského Prazdroje se každého půl roku odehrává koncert pro sedm mužů. Pod vedením mistra bednáře Josefa...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

České jídlo je špičkové, řetězce však dávají přednost levnějším produktům

Páté nejbezpečnější potraviny na světě mají Češi. Řetězcům se však vyplatí dovážet levnější a méně bezpečné potraviny...

Ze snažilky maminkou: Stáhněte si praktický eBook zdarma
Ze snažilky maminkou: Stáhněte si praktický eBook zdarma

Jestli se ptáte na otázku „Jak co nejrychleji otěhotnět?“, máme pro vás odpověď. Vše o tom jak přijít do jiného stavu, se dozvíte v naší nadupané...

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Podvod, dluhy, pobyt v léčebně i pomoc Absolonové. Horna poprvé promluvil

Tomáš Horna a zpěvačka Monika Absolonová se počátkem května rozešli. Bývalý hokejista nyní poprvé promluvil o...