Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Testujeme kurzy vaření: zapálená Požárová naučí domácí knedlíky

aktualizováno 
Tentokrát jsme pro vás otestovali netradiční kurz vaření. Dýchánek, jak mu říká známá autorka kuchařek Což takhle dát si... Lenka Požárová, ho totiž pořádá u sebe doma. A tak jsme mohli vidět nejen hrnce, v nichž vznikají její netradiční recepty, ale i obsah lednice.

Lenka Požárová v akci ve své kuchyni | foto: Jana Černá

Lenka Požárová pořádá své kuchařské dýchánky nepravidelně a pokaždé na jiné téma. Tentokrát to byly knedlíčky, nočky, koule a kuličky.

Když jsem dorazila na Zbraslav, u domu už  netrpělivě postávala další kurzistka. Překvapilo mě, že se s Lenkou znaly, vesele si povídaly a já jen tajně doufala, že po celou dobu kurzu nebudou řešit rodinné trable a společné známé, abych si nepřipadala jako páté kolo u vozu.

Ve chvíli, kdy se ale debata zvrhla k oblíbeným gurmetským obchůdkům, tyrolským špekům, novým druhům sušenek a nejpoctivějším řezníkům, pochopila jsem, co je na kurzu to nejlepší. Příjemný pokec o jídle s lidmi, kteří ho mají rádi jako vy.

K debatě se připojila i třetí, poslední účastnice dýchánku a po popíjení čerstvě vymačkané mrkvové šťávy a vzájemném seznámení jsme se přesunuly do kuchyně. Přiznávám, čekala jsem ji větší. Takto vypadá kuchyň v každém jiném dvoupokojovém bytě.

Začaly jsme hrnkovými knedlíky se sušenými meruňkami a tymiánem. Právě netradiční spojení chutí je to, co charakterizuje Lenku Požárovou a její kuchařky. Doma bych si na její neotřelé kombinace netroufla, ale když je ochutnáte, zjistíte, že to vlastně funguje.

Trochu nepříjemná sonda do autorčina soukromí

U pracovní linky jsme se postupně střídaly. Zatímco jedna krájela housky, další vymazávala máslem hrnečky. Pokyny udělovala Lenka (potykaly jsme si, aby to šlo snáz), případně jsme se samy chopily pracovního náčiní. A to může být jedna z věcí, která může mnohým dělat problém. Pokud chcete jakýkoliv hrneček, mističku nebo vidličku, tak vlastně saháte do soukromí cizího člověka. Je to jako když přijdete poprvé na návštěvu k sousedům a chcete si osladit čaj. Taky si nezačnete otvírat skříňky a hledat, kde mají ukrytou cukřenku, i když dostanete pokyn, abyste se chovali jako doma.

Karlovarské knedlíky vařené v hrníčku

Meruňkové knedlíky s tymiánem

Karlovarské knedlíky se ponoří do vody.

Meruňkové knedlíky s tymiánem se uvaří v páře.

Osobně bych nedokázala vést podobný kurz ve své kuchyni. Je to ale otázka názoru.

Navíc mě překvapilo, že při příchodu byl v bytě i manžel autorky. Váhala jsem – představovat se mu, nebo ne? Bude tu s námi celou dobu, nebo odejde? Po pár minutách se ale zvednul a odešel. Kam jinam, než na degustaci vín. Gurmetská rodina se nezapře.

Autorka se podělí o osobní zkušenost

Energií nabitá Lenka zkoušela kurzy pořádat i v profi kuchyních, ale neosvědčilo se jí to. "Tady můžu ukázat všechny své nejnovější vychytávky a zajímavé ingredience." A tak jsme viděly, jaké si pořídila zajímavé strouhátko, netradiční mísy koupené na jedné z kulinářských výprav, ochutnaly jsme z její hroudy parmazánu nebo si "osahaly" její nový robot. Zaujatě nám líčila, jaké kořenky chce nebo jaký má problém s presovačem.

Knedlíky vařené přímo ve vodě

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem

Koule na talíři

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem se zasypou parmazánem a polijí máslem.

A při všem tom vyprávění, ochutnávání a zkoušení jsme samozřejmě vařily. Na programu byly ještě tyrolské špenátové koule (můj favorit), dýňovo-bramborové gnocchi s křupavou šalvějí, ricottovo-rajčatové knedlíčky v pikantním paprikovém krému. A jako sladká tečka na závěr polentovo-pomerančové kuličky s marcipánem obalené v oříšcích. Je prima, že právě malý počet účastníků vám umožní se na všechno zeptat. Autorka vypráví, jak recept vznikl, svěří se s neúspěchy při jeho zkoušení a prodiskutuje s vámi možné obměny.

Porcování bramborových noků

Porcování dýňovo-bramborových noků

Knedlíky v rajské polévce

Riccotové knedlíčky v paprikovém krému

Malá skupinka má ale jednu nevýhodu – pokud na dýchánek přijdou lidé, s nimiž si nesednete, nemáte možnost utéct k další trojici, která vaří u sousedního sporáku, jak to bývá u jiných kurzů vaření.

Při lekcích jsem zvyklá mít skleničku vína, ta mi trochu chyběla. Zapálená kuchařka, jak si Lenka Požárová říká, avizovala, že nám při kurzu namíchá koktejly, pod čímž jsem si představila něco trochu jiného než vymačkanou šťávu z mrkve a jablek.

Recepty jsou jednoduché, takže to rozhodně nebylo tak, že bychom celé téměř čtyři hodiny kmitaly u pracovní desky.

Pokud jste konzervativní a máte rádi klasická jídla a tradiční chutě, nebude to pro vás.

Jestliže rádi testujete novinky, jste otevření a rychle si zvykáte v cizím prostředí, diskutujete o dobrém (i špatném) jídle a nebojíte se, kurz za necelé tři tisíce určitě vyzkoušejte.

Pro a proti

Nevýhody

  • pohybujete se v soukromí cizího člověka
  • delší vzdálenost z centra Prahy
  • pokud vám nesedí účastníci kurzu, nemůžete se přesunout do jiné skupinky

Výhody

  • poznáte známou autorku kuchařek osobně
  • vzhledem k malým skupinkám dobrá cena
  • příjemná e-mailová komunikace při zařizování kurzu, dostanete podrobné pokyny, jak se k autorce dostat
  • hned od začátku víte, co budete vařit
  • jídlo si odnesete s sebou (ale chtělo by to malé mističky, třeba kvůli omáčkám)
  • jednoduché recepty
Autoři:
  • Nejčtenější

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Bázlivé štěně vlkodava má zklidňovat smečku, zatím se však bojí i dveří

Ukočírovat sedmnáctihlavou smečku psů není úplně snadné, přesto péči o ně považuje Jana Hrstková z vísky Karhule za své...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...

  • Další z rubriky
Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

VYZKOUŠENO: Baví děti chytré vějíře?
VYZKOUŠENO: Baví děti chytré vějíře?

Učit se zábavnou hrou, to je ideální pro každé dítě, viďte? S dobrými pomocníky to jde jedna báseň, jako třeba s Chytrými vějíři, které jsme s dětmi vyzkoušeli.

Najdete na iDNES.cz