VIDEO: Natrénujte si velikonoční sekanou v křehkém těstě plněnou vejci

  0:05
Přestože si na Velikonoce ještě více než dva měsíce počkáme, mnozí už ladí sváteční jídelníček. Možná i na základě sobotního 5. dílu televizní soutěže Peče celá země, protože ve velikonočně laděném dílu amatérští pekaři a cukráři pekli a zdobili velikonoční věnec, 3D dort ve tvaru kraslice a sekanou.

Právě technická výzva v podobě receptu na sekanou s vejcem v těstíčku byla na jednu stranu vítanou slanou a masitou změnou v zástupu sladkého pečení a cukrovinek, na druhou stranu vzbuzovala u soutěžících obavy.

Ne každý rád pracuje s masem, a v tomto případě jde nejen o to si maso připravit a zpracovat, ale i správně ochutit, jarními bylinkami především. A nemělo by se zapomínat ani na kopřivy, aby pokrmu dodaly jarní sílu. Vyzkoušet si to můžete podle receptu cukráře Josefa Maršálka, stejně jako soutěžící. V předstihu, a o Velikonocích můžete vsadit na jistotu. 

Koneckonců, sekaná se připravovala již ve středověku, kdy se jednalo o velmi luxusní pokrm objevující se pouze na prostřených tabulích šlechty. A nebylo to jen tím, že se připravovala z vybraných ingrediencí a lepších druhů masa, ale i náročností přípravy. Tehdy se totiž maso na sekanou skutečně sekalo, nikoli mlelo v masovém mlýnku, jako je tomu dnes. Máme to jednodušší.

Recept na velikonoční sekanou s vejcem v těstíčku

Na křehké máslové těsto potřebujete:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 10 g cukru
  • 70 g vajec
  • 85 g vody
  • 12 g soli

Na těsto si z mouky, soli, cukru a másla vypracujte drobenku, krátce vmíchejte vejce a vodu a těsto nechte v lednici 30 minut odpočinout zakryté fólií.

Většinu soutěžících nadchnul v podstatě jen fakt, že jednou nepečou něco...
Zpracovat a ochutit maso, už to byla výzva.
Vytvořit masovou roládu obalující řadu vajec také nebylo úplně jednoduché.

Ingredience na sekanou:

  • 450 g mletého vepřového masa
  • 150 g mletého hovězího masa
  • 100 g mletého uzeného masa
  • 50 g cibule
  • 30 g česneku
  • 2 ks rohlíku
  • 1 vejce
  • 100 g mléka
  • sůl na dochucení
  • koření (pepř, majoránka, kmín, kopřiva a další bylinky na dochucení)
  • 5 až 7 ks natvrdo uvařených vajec

Nejprve si nakrájejte rohlíky na kostičky a zvlhčete je mlékem. Zbývající ingredience dobře vymíchejte v kompaktní hmotu, přidejte koření a bylinky a nakonec i provlhčené pečivo. Krátce a rázně vše promíchejte.

Vejce uvařte ve vodě natvrdo (9 minut), po zchladnutí je oloupejte. Sekanou hmotu rozprostřete na lehce vodou navlhčené kuchyňské desce na obdélník, do jehož středu dejte rozkrojená vejce tak, aby navazovala jedno na druhé. Překryjte je z obou stran hmotou na sekanou a dobře uhlaďte tak, aby v sekané nezůstaly vzduchové bubliny.

Vychlazené těsto pak rozválejte na pomoučené ploše na sílu zhruba 3 až 4 milimetrů, připravenou sekanou položte na střed. Kraje potřete vodou a sekanou do těsta pevně zabalte ze všech stran. Na plech ji dejte spojem dolů a potřete vajíčkem, zbylé těsto použijte na ozdobení. Pečte při 200 °C 20 minut, pak dopékejte při 180 °C dozlatova. (Vnitřní teplota pro zkoušku teploměrem činí 70 °C.)

Autor:

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.