Sobota 6. března 2021, svátek má Miroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 6. března 2021 Miroslav

VIDEO: Retro dort s ovocem a želé je sladkou vzpomínkou na mléčné bary

  0:02
Mléčné bary byl fenomén sedmdesátých a osmdesátých let, kde se spolu snesly šunkové chlebíčky, smaženky i pohár s jahodami a se šlehačkou či dort s ovocem a želé. Vděčné retro oslovilo i porotce soutěže Peče celá země, takže minulou sobotu si soutěžící zařádili mimo jiné právě nad dortem s ovocným želé.

Jakkoliv je to klasika – piškot, krém, želé – práce s roztřesenou, jakoby živou hmotou želé nebývá úplně jednoduchá. Existuje totiž milion věcí, které lze podcenit a při přípravě nezvládnout: správný poměr tekutiny a želatiny, ochucení, čirost, barevnost, zchlazení, ztuhnutí, protečení a podobně.

Retro ovocné dorty s želé

Soutěžící bojovali srdnatě. A po dvou hodinách nabídli porotě jak dorty modernizované – tedy s krémem s použitím mascarpone, které jsme v osmdesátkách opravdu neznali, tak klasiku, tedy máslový krém s pudinkem. Ten porota složená ze dvou profesionálních cukrářů – Mirky van Gils Slavíkové a Josefa Maršálka – obzvlášť ocenila.

Nejvíc ovšem porotu dostal dort, který efektně kombinoval červenou barvu malin a zelených pistácií, stejně jako jejich chuť. A krásně se rosolovitě třásl, přitom držel pohromadě a želé při skousnutí křupalo. Vytvořila ho pečlivá paní Petra s bohatými zkušenostmi s pečením, recept na něj najdete níže.  

„Pistáciový dort je efektní barvou i chutí, doplnila jsem ho o želé blok z malin. Krém je lehký, z tvarohu a sýra mascarpone. Nahoře maliny v průzračném želé,” uvedla o něm lakonicky jeho šikovná autorka. 

Recept na pistáciový želé dort s malinami

Na pistáciový korpus potřebujete:

  • 4 vejce
  • 180 g cukru moučka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 170 g hladké mouky
  • 3 lžíce vroucí vody
  • 3 lžíce pistáciové pasty, eventuálně kapku zelené potravinářské barvy

Nejprve si připravte korpus do trouby. Během šlehání krému si pak připravte i želé blok, který dejte ztuhnout do mrazáku.

Troubu si předehřejte na 170 °C. Do mísy si odvažte a smíchejte mouku s práškem do pečiva a v robotu začněte šlehat celá vejce cca 6 minut. Potom přidejte cukr a šlehejte ještě dalších 7 minut. Přidejte vroucí vodu, vypněte robot a přidejte pistáciovou pastu a mouku (případně pár kapek barviva). Pečte cca 40 minut v kulaté formě o průměru 20 cm.

Takto pistáciový dort s malinami vznikal...
Želé se musí na dort s ovocem nalít ve správnou chvíli a musíte mu nastavit...
Správné želé se má podle porotců klepat, ovšem zůstat pevné.
Rozkrojený pistáciový dort prozrazuje, že plátek malinového želé je vložený i...

Momentky z přípravy dortu, jehož autorka by se nenechala zahanbit ani zkušenou profesionální cukrářkou.

Na želé blok si připravte:

  • 300 g pyré z malin
  • cca 50 g cukru krupice
  • 4 plátky želatiny

Na želé blok vložený uvnitř dortu (viz foto rozkrojeného dortu) si propasírujte maliny (cca 300 g pyré), namočte plátky želatiny do studené vody, pyré s cukrem nahřejte, přidejte vyždímanou želatinu a smíchejte do rozpuštění. Nakonec nalijte do menší formy nebo ráfku vyloženého potravinovou fólií a dejte ztuhnout do mrazáku (cca na 15 minut).

Ingredience na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g práškového cukru

Všechny surovin na krém dejte do šlehače a promíchejte je na hladký krém.

Korpus podélně rozřízněte, pláty natřete krémem a položte mezi ně i zatuhlý želé blok. Sáčkem s cukrářskou hladkou špičkou nastříkáme mantinely a ještě lehce zatřeme i nahoře. Přiklopte, celý dort obmažte zbytkem krému, nahoře poklaďte ovocem a dejte vychladit. 

Při přípravě želé postupujte podle konkrétního návodu na sáčku. Kromě vlastního želé potřebujete ještě čerstvé velké maliny, na jeho dochucení pak cukr krupici a citron. Z fólie si před nalitím želé na ovoce vyrobte mantinel, pak dort zalijte připravenou želatinou a celý výrobek dejte opět ztuhnout. Nakonec sundáme mantinel, trochu uhlaďte krém a dort dozdobte loupanými nasekanými pistáciemi. 

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Československý vlčák dokáže převzít kontrolu i nad svým pánem

Krev německého ovčáka a karpatského vlka má v sobě plemeno původně vyšlechtěné pro potřeby pohraniční stráže. I laikovi...

KVÍZ: Jak dobře znáte krtečka a další zvířátka pohádkového Zdeňka Milera

Sta let by se 21. února 2021 dožil Zdeněk Miler, který v roce 1957 poslal do světa krtečka. Pro mnohé z nás...

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si...

Akustická deska umí nejen ztlumit hluk, ale „požírá“ i formaldehyd

Jak to udělat, aby se nepřenášel zvuk z místnosti do místnosti v domě. Právě toto řeší Fachmani v seriálu, který krok...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

  • Další z rubriky

Doma vařím rád a bez stresu, je to lepší než luxovat, říká Roman Paulus

Premium Šestinásobný český držitel michelinské hvězdy a šéfkuchař pražského hotelu Alcron Roman Paulus po třinácti letech z...

Začalo to mizející whisky. Daktyloskopie nám pomáhá již od 19. století

Premium Nauka o kožních papilárních liniích na prstech, dlaních a ploskách nohou se dlouho nemohla v kriminalistice prosadit....

Pavel Berky vybojoval s mořským ďasem masterchefovský řád zlaté vařečky

Jak by bylo zajímavé, kdyby se Pavel Berky a Jan Vorel, favorité předchozích dvou ročníků soutěže MasterChef, někdy v...

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

Také lovíte duchy? Netestujte dřív, než týden po vynechání menstruace, radí lékař
Také lovíte duchy? Netestujte dřív, než týden po vynechání menstruace, radí lékař

Jedna minuta. Druhá. Tři minuty pryč… Chvíle napětí… Na testu se objeví dvě čárky… Pozitivní těhotenský test! Jste v tom! Jak těhotenské testy...

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Nepravda a účelovka, říká Koukal o tvrzení exmanželky Soukalové

Po obviněních bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové (31), že ji exmanžel Petr Koukal (35) podváděl a utrácel její...

Zemřel rockový bubeník kapely Citron a podnikatel Radim Pařízek

Zemřel rockový bubeník spjatý zejména s heavymetalovou kapelou Citron Radim Pařízek. Hudebníkovi, který se uplatnil i v...

Amatérské porno je realita, která lidí baví, říká pornoherečka

Porno je film, fikce, představení. Amatérská videa jsou však realita. „A to na nich lidi baví. Nikdo nechodí po...

Jeden partner byl sadista, druhý asexuál, říká autorka erotické trilogie

Blanka Lipinska (35) se proslavila svou erotickou trilogií s názvem 365 dní. Polská spisovatelka si momentálně užívá na...