Pondělí 24. února 2020, svátek má Matěj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 24. února 2020 Matěj

VIDEO: Retro dort s ovocem a želé je sladkou vzpomínkou na mléčné bary

  0:02aktualizováno  0:02
Mléčné bary byl fenomén sedmdesátých a osmdesátých let, kde se spolu snesly šunkové chlebíčky, smaženky i pohár s jahodami a se šlehačkou či dort s ovocem a želé. Vděčné retro oslovilo i porotce soutěže Peče celá země, takže minulou sobotu si soutěžící zařádili mimo jiné právě nad dortem s ovocným želé.

Jakkoliv je to klasika – piškot, krém, želé – práce s roztřesenou, jakoby živou hmotou želé nebývá úplně jednoduchá. Existuje totiž milion věcí, které lze podcenit a při přípravě nezvládnout: správný poměr tekutiny a želatiny, ochucení, čirost, barevnost, zchlazení, ztuhnutí, protečení a podobně.

Retro ovocné dorty s želé

Soutěžící bojovali srdnatě. A po dvou hodinách nabídli porotě jak dorty modernizované – tedy s krémem s použitím mascarpone, které jsme v osmdesátkách opravdu neznali, tak klasiku, tedy máslový krém s pudinkem. Ten porota složená ze dvou profesionálních cukrářů – Mirky van Gils Slavíkové a Josefa Maršálka – obzvlášť ocenila.

Nejvíc ovšem porotu dostal dort, který efektně kombinoval červenou barvu malin a zelených pistácií, stejně jako jejich chuť. A krásně se rosolovitě třásl, přitom držel pohromadě a želé při skousnutí křupalo. Vytvořila ho pečlivá paní Petra s bohatými zkušenostmi s pečením, recept na něj najdete níže.  

„Pistáciový dort je efektní barvou i chutí, doplnila jsem ho o želé blok z malin. Krém je lehký, z tvarohu a sýra mascarpone. Nahoře maliny v průzračném želé,” uvedla o něm lakonicky jeho šikovná autorka. 

Recept na pistáciový želé dort s malinami

Na pistáciový korpus potřebujete:

  • 4 vejce
  • 180 g cukru moučka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 170 g hladké mouky
  • 3 lžíce vroucí vody
  • 3 lžíce pistáciové pasty, eventuálně kapku zelené potravinářské barvy

Nejprve si připravte korpus do trouby. Během šlehání krému si pak připravte i želé blok, který dejte ztuhnout do mrazáku.

Troubu si předehřejte na 170 °C. Do mísy si odvažte a smíchejte mouku s práškem do pečiva a v robotu začněte šlehat celá vejce cca 6 minut. Potom přidejte cukr a šlehejte ještě dalších 7 minut. Přidejte vroucí vodu, vypněte robot a přidejte pistáciovou pastu a mouku (případně pár kapek barviva). Pečte cca 40 minut v kulaté formě o průměru 20 cm.

Takto pistáciový dort s malinami vznikal...
Želé se musí na dort s ovocem nalít ve správnou chvíli a musíte mu nastavit...
Správné želé se má podle porotců klepat, ovšem zůstat pevné.
Rozkrojený pistáciový dort prozrazuje, že plátek malinového želé je vložený i...

Momentky z přípravy dortu, jehož autorka by se nenechala zahanbit ani zkušenou profesionální cukrářkou.

Na želé blok si připravte:

  • 300 g pyré z malin
  • cca 50 g cukru krupice
  • 4 plátky želatiny

Na želé blok vložený uvnitř dortu (viz foto rozkrojeného dortu) si propasírujte maliny (cca 300 g pyré), namočte plátky želatiny do studené vody, pyré s cukrem nahřejte, přidejte vyždímanou želatinu a smíchejte do rozpuštění. Nakonec nalijte do menší formy nebo ráfku vyloženého potravinovou fólií a dejte ztuhnout do mrazáku (cca na 15 minut).

Ingredience na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g práškového cukru

Všechny surovin na krém dejte do šlehače a promíchejte je na hladký krém.

Korpus podélně rozřízněte, pláty natřete krémem a položte mezi ně i zatuhlý želé blok. Sáčkem s cukrářskou hladkou špičkou nastříkáme mantinely a ještě lehce zatřeme i nahoře. Přiklopte, celý dort obmažte zbytkem krému, nahoře poklaďte ovocem a dejte vychladit. 

Při přípravě želé postupujte podle konkrétního návodu na sáčku. Kromě vlastního želé potřebujete ještě čerstvé velké maliny, na jeho dochucení pak cukr krupici a citron. Z fólie si před nalitím želé na ovoce vyrobte mantinel, pak dort zalijte připravenou želatinou a celý výrobek dejte opět ztuhnout. Nakonec sundáme mantinel, trochu uhlaďte krém a dort dozdobte loupanými nasekanými pistáciemi. 

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Když se stala vegankou, zrušila školní jídelnu a začala vařit na internetu

Dewiin instagram sleduje už přes osmdesát tisíc lidí a najdete tam nejen fotky veganských jídel, které uvařila, ale i...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Když se stala vegankou, zrušila školní jídelnu a začala vařit na internetu

Dewiin instagram sleduje už přes osmdesát tisíc lidí a najdete tam nejen fotky veganských jídel, které uvařila, ale i...

Premium

Mám ráda dezerty, ale sama nepeču, říká herečka a moderátorka Bebarová

Tereza Bebarová mě pozvala k sobě domů a už od vstupních dveří bylo jasné, že místo, kde bydlí, je prolnuté harmonií....

Fast food ptákům nesvědčí. Hůř pak tráví zrní i červy, zjistili vědci

Zejména ptáci ve městech po nás často dojídají zbytky, a to včetně sladkostí a rychlého občerstvení. Jenže lidská...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

TIP: Osvědčené lubrikanty, které vám zpříjemní milostný zážitek
TIP: Osvědčené lubrikanty, které vám zpříjemní milostný zážitek

Asi každá z nás někdy zažila pocit svědění a svíravého pocitu v intimních oblastech. O příjemných hrátkách si v takových chvílích můžete nechat jen zdát. Co když se ale tyto problémy dají řešit pomocí lubrikačního gelu?

Prodáváte rasistické zákusky, tvrdí zákazníci. Tradiční, brání se výrobce

Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

PRVNÍ DOJMY: Co až tvé nahé fotky uvidí mamka? I herečky V síti pláčou

Vít Klusák zažívá věk zralosti. Zatímco v debutu Český sen ubližovala mystifikace neškodným zástupům toužícím po...

Vždycky jsem byla obdařenější prsatice, směje se Lucie Benešová

Chtěla domek na Sicílii, ale nakonec si pořídila hezké místo pro stavbu v Jizerských horách. „Mám plno plánů, pořád...

Nenáviděla jsem se za svá prsa, říká Fialová. Poprsí si nechala zmenšit

Herečka Kateřina Marie Fialová (22), známá ze seriálu Ordinace v růžové zahradě či show Tvoje tvář má známý hlas, šla...