Šmigrustovka
Kde a proč se vařila: Na Moravě. Svůj název získala od slova „šmigrust“, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Naši předkové do ní přidávali vše, co na Velikonoční pondělí vykoledovali.
Proto byla plná barev a říkalo se o ní, že je přírodním lékem na podrážděný žaludek nebo kocovinu, tak ji určitě vyzkoušejte!
Jak si ji připravíte: V litru vody povařte 300 g uzeného masa, pikantní klobásu a cibuli. Všechny přísady nakrájejte na kostičky a rozdělte do čtyř talířů, jako bonus přidejte ještě každému jedlíkovi jedno rozpůlené vejce. Vzniklý vývar sceďte, přiveďte k varu a zahustěte směsí, kterou jste si připravili z kelímku smetany, dvou lžic hladké mouky a lžičky mleté papriky.
Do horké polévky zamíchejte žloutek, ochuťte ji solí a pepřem. Polévku nalijte do talířů a ozdobte strouhaným křenem a pažitkou.