Tradiční ušelo
Kde a proč se vařila: Polévka „ušelo“ se vařívala v jižních Čechách jako lék proti uřknutí nebo uhranutí. Od toho je také odvozeno její jméno, které souviselo se slovem „uštknúť“. Jedla se po celé Velikonoce a na závěr svátků se do ní přidával ještě kousek uzeného masa na přilepšenou.
Jak si ji připravíte: Asi 400 g kysaného zelí překrájejte na drobnější kousky, zalijte vodou a dejte vařit. Postupně přidejte 150 g drobně nakrájené kořenové zeleniny, 70 g cibule, kmín a 250 g pokrájených brambor. Do uvařené polévky vmíchejte 40 g pomletých ovesných vloček a znovu ji krátce povařte. Hotové jídlo nechte na 10 minut odstát.
Na másle zpěňte jarní bylinky, například nasekanou kopřivu, popenec, pažitku, řeřichu nebo petrželovou nať. Nakonec ještě přihoďte rozkvedlané
vajíčko. Máslovou směs spojte s polévkou a máte hotovo!