Protože proč zůstávat jen u klasického mazance nebo beránka a velikonoční menu si trochu neozvláštnit? Pokud nepočítáme dobu kynutí, tak vám příprava dvaceti kousků hot cross buns vezme hodinku času.
Ingredience potřebné na těsto: 450 g hladké mouky, 150 g špenátového pyré, 150 g vody, 1 vejce velikosti M, 100 g strouhaného čedaru, 75 g olivového oleje, 20 g čerstvého droždí, 12 g soli, 5 g římského kmínu a 2 g tymiánu. Na hmotu na stříkání 100 g hladké mouky, 120 g vody a 2 g prášku do pečiva, na dokončení pak 50 g olivového oleje a 50 g čedaru.
Pracovní postup: Do mísy navážíme hladkou mouku, přidáme sůl a zamícháme. Do mouky rozdrobíme droždí, na které nalijeme vlažnou vodu.
Přidáme špenátové pyré, vejce, římský kmín a tymián, pak lehce zamícháme. Teprve po zamíchání přidáme olivový olej a hněteme asi 10 až 15 minut, dokud nezískáme hladké, lesklé a elastické těsto.
Úplně nakonec do těsta lehce zapracujeme nahrubo nastrouhaný sýr čedar. Těsto dobře přikryjeme kuchyňskou fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu.
Po vykynutí těsto rozvážíme či rozdělíme na dvacet stejných dílků a každý zvlášť na lehce pomoučené ploše dobře zakoulíme.
Pekáček vymažeme olivovým olejem a jednotlivé koule do něj vložíme. Ihned je ze všech stran potřeme olivovým olejem a necháme znovu na teplém místě dobře nakynout. Po vykynutí by měl být objem dvou a půl až trojnásobný.
V misce rozmícháme do hladkého těstíčka mouku, prášek do pečiva a vodu. Hmotou naplníme cukrářský sáček a na povrch nakynutých bochánků nakreslíme křížky, tedy v podstatě mřížku.
Posypeme zbylým čedarem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 20 až 25 minut. Před vytažením z trouby zkusíme špejlí, zda jsou propečené.
Pekáč vyjmeme, bulky potřeme zbylým olivovým olejem a necháme vychladnout. Nejlépe chutnají s čerstvým máslem.