Pátek 29. září 2023, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 29. září 2023 Michal

Dopřejte si pravé koblihy s voňavými povidly podle Pepy Maršálka

Tradice připravovat masopustní české koblihy sahá až do třináctého století. Koblihy se plnily lecčím – od povidel přes mák až po tvaroh – ale vždy byly velmi, velmi tučné. Schválně jak se vám povedou ty od cukráře Pepy Maršálka, jehož recept přinesl časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou.
Masopustní koblihy podle cukráře Pepy Maršálka

Masopustní koblihy podle cukráře Pepy Maršálka | foto: Stanislav Pomahač

Na těsto potřebujete: 400 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 3 vejce (velikost M), 60 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 25 g rumu, 90 g měkkého másla, 200 g mléka, 20 g droždí a 3 g soli.

Na náplň si připravte 250 g švestkových povidel, 3 g perníkového koření a  10 g rumu, a na dokončení 1 l oleje na smažení a 50 g moučkového cukru.

Jak na Maršálkovy voňavé koblihy krok za krokem:

Počítejte, že příprava 22 koblížků si vyžádá dvě hodiny vašeho času.

Postup přípravy

Mléko ohřáté na pokojovou teplotu smícháme s droždím, přidáme hrubou mouku a dobře zamícháme. Necháme 30 minut na teplém místě vykynout.

Přidáme ostatní ingredience kromě másla a hněteme 3 až 4 minuty. Nakonec přidáme máslo a dohněteme do hladkého, pevného a nelepivého těsta.

2) Postupně přidáme ostatní ingredience kromě másla...
6) Dohněteme až do podoby hladkého, pevného a nelepivého těsta.
10) Každý dílek těsta zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut...

Necháme asi 30 minut kynout, poté rozdělíme na dílky po 50 g, zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut dokynout.

Před smažením musí být objem víc než dvojnásobný.

Smažíme v oleji při 175 °C zhruba 2 minuty z každé strany. Koblihy vyjmeme z oleje a necháme je vychladnout na plechu pokladeném savými papírovými utěrkami, zbaví je přebytečného oleje.

Na náplň smícháme povidla, rum a koření. Směsí naplníme cukrářský sáček.

Ostrým steakovým nožem uděláme z boku a napříč do každého kousku otvor a vychladlé koblihy pomocí cukrářského sáčku naplníme. Pocukrujeme.

11) Před smažením musí být objem každého kulatého kousku těsta víc než...
13) Ostrým steakovým nožem uděláme z boku a napříč do každého kousku otvor na...
14) Na náplň smícháme povidla, rum a koření, směsí naplníme cukrářský sáček a...

Praktické tipy od Josefa Maršálka:

  • Koblihy můžeme velmi snadno plnit jakoukoliv domácí marmeládou či džemem, výborně chutnají také naplněné čokoládovou pomazánkou podle vlastního výběru.
  • Nejdůležitější rada nakonec – aby kobliha měla bílý proužek po svém obvodu, musí být dokonale nakynutá a také teplota oleje musí být 170 až 175 °C.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

Pravda a mýty o léčivosti bylin. Co zabírá a co škodí, vysvětluje profesor Jahodář

Premium Jaké byliny opravdu fungují? Jak je sbírat a jak je používat? Jaké nejčastější chyby děláme doma při jejich zpracování?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Co má s kávou společného osel a proč se prodávala v lékárnách? Expert vypráví

Premium Kde si na Pražském hradě kupovala domácí šlechta první zrnka kávy? Kdo učiteli národů J. A. Komenskému doporučil čaj...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...