Kopřiva byla od pradávna považována za zázračnou bylinu, staří Římané si s ní šlehali revmatické klouby, podobně léčili i artritidu a při svých odvážných taženích do chladných oblastí si kvůli tomu, aby se zahřáli, přikládali na tělo posekané listy kopřiv.
Historicky doložené je využití kopřiv na výrobu papíru a nebo jako textilního barviva. Předměty z kopřivového vlákna byly objeveny také na vikinské lodi. Ve středověku se kopřivami vyháněli z domů zlí duchové a čarodějnice.
A relativně nedávno, před sto lety, se z kopřiv vyráběly i provazy, rohože a látky na oděvy. Mimochodem i některé uniformy napoleonských vojáků byly vytvořeny z této rostliny. V dnešní době již existuje několik kopřivových kolekcí, ve kterých najdeme trička, košile, džíny a bundy.
Kopřivy jsou bohaté na vitaminy A, B, C a K a minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Jsou skvělým antioxidantem – listy a kořen kopřivy obsahují živiny, ale také řadu tuků, aminokyselin, polyfenolů, pigmentů a antioxidantů.
Kopřiva může pomoci s očistou, posílit zdraví, ale i zpestřit váš jídelníček. Je opravdu celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy, zužitkovává se čerstvá, ale dá si i sušit.
Stříhejte je celé, nízko u země, můžete je usušit a následně i celé použít. Nebo z nich můžete vzít pouze listy, ty však nejlépe otrhejte až po usušení. Pokud je chcete pro konzumaci, sbírejte je již v dubnu, květnu, kdy mají mladé kopřivy nejvíce účinných látek.
Známe vítěze soutěže Velikonoční pečení. Vybrali jste fešáckého beránka |