Vajíčka v minulosti neměla zrovna nejlepší pověst, ale to už dnes neplatí. Vědecké výzkumy potvrdily, že jejich konzumace se nemusíte obávat.
Nezvyšují totiž hladinu krevního cholesterolu ani riziko srdečních chorob. Jejich pravidelným pojídáním můžete svému zdraví naopak prospět, a to v mnoha směrech.
Známe vítěze soutěže Velikonoční pečení. Vybrali jste fešáckého beránka |
Prospívají vaší imunitě
V poslední době se hodně mluví o tom, jak důležitý je dostatek vitaminu D, který mimo jiné podporuje činnost imunitního systému. V této souvislosti vědci zkoumají také jeho účinky u lidí nakažených novým koronavirem.
Vitamin D totiž stimuluje činnost T-lymfocytů, tedy buňky imunitního systému, jejichž úkolem je identifikovat „nepřítele“.
Často se nám ho ale nedostává v potřebném množství, podle odhadů trpí jeho nedostatkem až 50 procent populace.
A právě vejce jsou na tento cenný vitamin mimořádně bohatá. Pouhých 100 gramů, tedy asi dvě vejce velikosti M, údajně stačí k tomu, abyste pokryli třetinu doporučené denní dávky.
Ve vajíčkách najdete nejen vitaminy (kromě „déčka“ i vitamin A, B5, B12, B2, B6, E, K), ale také minerály. Například vápník, fosfor, draslík, zinek nebo železo.
Posilují zrak i mozek
Tím ovšem výčet všech zdravotních benefitů pravidelné konzumace vajec zdaleka nekončí. Dalším velkým plusem jsou obsažené antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují dobrý stav oční sítnice a působí jako prevence zrakových degenerací.
Vejce v sobě ukrývají také lecitin, ideální „potravu“ pro mozek. Hlavní složkou lecitinu je cholin, který se v těle přeměňuje na acetylcholin, což je látka přenášející nervové impulsy. Množství acetylcholinu však s rostoucím věkem klesá, což je i důvod toho, proč lecitin tak blahodárně působí především u starších lidí. Jeho pravidelné doplňování pomáhá zlepšovat krátkodobou paměť, koncentraci a pozornost.
Pomáhají tvorbě svalů
Vejce jsou zároveň výborným zdrojem bílkovin, jedno obsahuje přibližně 6 gramů. Bílkoviny jsou látky, které nutně potřebujeme pro tvorbu svalstva. Navíc mají ty z vajec nejvyšší biologickou využitelnost, ve srovnání s mléčnými, masnými a rybími bílkovinami.
Pro vaši konkrétní představu: z jednoho středně velkého vejce získáte stejné množství bílkovin jako ze 30 gramů vařeného masa, ryb či drůbeže. Vaječná bílkovina je přitom velmi dobře stravitelná.
Co se týče způsobu úpravy, podle odborníků na výživu je nejlepší vejce klasicky uvařit. U vajíček natvrdo máte navíc největší jistotu, že se vyhnete riziku nákazy salmonelou.
Věděli jste?
|