Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Na domácí tiramisu pasterujte vejce, salmonela na vás nedosáhne

Zdeněk Pohlreich využil v dalším dílu seriálu Šéfem za pár minut na Primě pomoci kolegy Daniela Combiho, aby ukázal, jak si připravit tiramisu od A až do Z. Lze ho rychle zvládnout i s upečením cukrářských piškotů, které bychom běžně spíš kupovali v obchodě.

„Káva a tiramisu patří k sobě jako k velbloudovi voda,“ tvrdí Pohlreich. A Combi sekunduje: „Tiramisu je nejoblíbenější dezert na světě“. A tvrzení Zdeňka Pohlreicha, že dokonce i Němci říkají, že je to jejich národní jídlo, pak Combi jako Ital přejde jenom smíchem.

Začít musejí piškoty. Rozšlehají bílky, postupně přidají cukr, mouku a trošku bramborového škrobu. „To proto, aby byl ještě trochu jemnější,“ tvrdí Combi.

Když společně vyndají bílky do mísy, připraví do robotu žloutky s cukrem, vyšlehají, v míse smíchají s moukou a škrobem a už plní cukrářský sáček. Z toho Combi „vystříkne“ na pečicí papír piškoty, Zdeněk je posype krystalovým a moučkovým cukrem a dá péct do rouby na 190 °C na 8–9 minut.

Teď přichází klíčová fáze. Základem tiramisu je krém. Jenže ten se dělá ze syrových bílků a žloutků a pak hrozí riziko salmonely. „Odvážní bobříci“ si z této hrozby nic nedělají, protože vědí, že velkochovy jsou extrémně kontrolované, avšak profesionální cukrář si ani takto malé riziko nemůže dovolit.

Proto ukáže, jak i v domácích podmínkách vejce pasterovat (celý postup uvidíte na videu). Jde o to, že před zpracováním je potřeba bílky i žloutky nechat projít bezpečnou teplotou.

Začne se tak, že se při míchání jednotlivých surovin ve vodní lázni zahřejí. Bílek s cukrem se zahřívají na 65 °C a postupně se vyšlehávají, podobně se postupuje i se žloutky, jen je Combi šlehá s italským vínem marsala (vyrobená scelením odrůd Catarratto, Grillo a Inzolia a dolihovaná vinným destilátem).

Šéfem za pár minut

Pořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz.

Cukr opět nesmí chybět, jen se tentokrát šlehá do teploty 85 °C. Pak přijde opět k akci robot, do kterého se na konci přidá mascarpone, který je nosnou součástí krému a tedy i celého dezertu.

Bílky a žloutky se pak musejí spojit jen opatrně, ne ve stroji, ale ručně, a už se mohou plnit do sáčku. A jelikož už jsou piškoty upečené, mohou se namáčet do kávy s amarettem (ovocný likér, jehož zásadní součástí jsou mandle). Tuto fázi je dobré neuspěchat, piškoty musejí být promočené skrz.

Nachystejte si pekáček a postupně vrstvěte. Patro krému, pak poklaďte piškoty a tak stále dál, dokud nespotřebujete veškerý materiál. Nechejte zachladit a pak už můžete mlsat.

Jak dlouho? „Zítra bude lepší, ale pozítří ještě lepší,“ říká Daniel Combi.

Recept na domácí tiramisu podle Daniela Combiho

Krém:

  • 200 g bílků
  • 100 g cukru
  • 125 g žloutků
  • 50 g vína marsala
  • 50 g cukru
  • 750 g marcarpone

Savojské piškoty:

  • 105 g žloutků
  • 68 g cukru
  • 155 g bílků
  • 63 g cukru
  • 63 g hladké mouky
  • 53 g bramborového škrobu
  • cukr krupice a cukr moučka na posypání

Dokončení:

  • 250 g kávy espresso
  • 25 g Amaretto Disaronno (likér)
  • kakaový prášek

Postup:

Nejprve si připravte piškoty. Vyšlehejte bílky, do kterých postupně přidávejte první část cukru. Žloutky vyšlehejte s druhou částí cukru.

Hotový sníh, pěnu ze žloutků a mouku promíchanou se škrobem opatrně smíchejte. Na pečicí papír na plechu nastříkejte pomocí zdobicího sáčku piškoty a hojně je posypte krupicovým cukrem. 

Na závěr poprašte i moučkovým cukrem. Pečte asi 8 až 9 minut na 190 °C.

Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni míchejte bílek s cukrem do 65 °C. Pak ho přelijte do mixéru a vyšlehejte sníh. Žloutek s vínem marsala a cukrem vařte také na vodní lázni, tentokrát do 85 °C. Pak vyšlehejte do pěny. Vmíchejte do žloutků mascarpone a na závěr ručně opatrně přimíchejte sníh.

Krém nastříkejte dospodu nádoby. Piškoty důkladně namáčejte v kávě smíchané s likérem amaretto a položte je na krém. Opět dejte vrstvu krému a na něj piškoty. 

Poslední vrstvou je krém, který hojně posypte kakaem. Před podáváním nechte tiramisu odpočinout v lednici jeden až dva dny.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Začíná se topit, pomalu je čas přenastavit okna na zimní provoz. Jak na to?

Přepnutí na „zimní režim“ zvyšuje těsnost oken a minimalizuje únik tepla, zatímco letní varianta zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu díky menšímu přítlaku. Důvod, proč je tato rada tak populární, je...

19. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V zahradě po povodni řešte jako první stromy. A zvažte změny, radí odborník

Řadu zahrad po celé republice potrápil před pár dny vydatný déšť a silný vítr, leckde bohužel i povodeň. Jak takovou zahradu dostat znovu do kondice, radí permakulturní designér a zahradník Michael...

18. září 2024

Nasušte si zásoby na zimu, dokud je co: ovoce, zeleninu, houby i těstoviny

Konec léta bývá bohatý na houby, ovoce, zeleninu i bylinky. Abyste mohli čerpat z jejich benefitů i dlouhé další měsíce, musí být dobře usušené. Což je leckdy ten největší kámen úrazu. Při špatném...

20. září 2024

Porostou houby po deštích? Neměly ideální podmínky, upozorňuje mykoložka

Zdánlivě by se mohlo zdát, že houby nám po silných deštích připraví žně, ale podle odborníků to nemusí být vždy pravda. Po velmi vydatných deštích se navíc kvůli podmáčené půdě vůbec nedoporučuje do...

20. září 2024

K mizejícím sousedům patří ospalý hlodavec i noční posel špatných zpráv

Česká krajina je, či spíše bývala, neobyčejně rozmanitá. Stačí se podívat na staré fotografie. Tu remízek a mez, tu vypasená tráva od ovcí či koz nebo klikatící se potůček s podmáčenou loukou a...

19. září 2024

Začíná se topit, pomalu je čas přenastavit okna na zimní provoz. Jak na to?

Přepnutí na „zimní režim“ zvyšuje těsnost oken a minimalizuje únik tepla, zatímco letní varianta zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu díky menšímu přítlaku. Důvod, proč je tato rada tak populární, je...

19. září 2024

Podzim bez nachlazení? Rozdáváme ImuBerin na podporu imunity ZDARMA
Podzim bez nachlazení? Rozdáváme ImuBerin na podporu imunity ZDARMA

Návrat do školy či práce, spojený s výkyvy teplot, může oslabit náš organismus. Ale co kdyby to letos bylo jiné? Zapojte se do testování a...

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Bydlí nad Strahovským tunelem v Praze. V bytě má ocelové mostní nosníky

Do bytu na pražském Smíchově se majitelka přestěhovala před sedmi lety z menšího města. Bydlí ve třetím patře projektu...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

To monstrum znal jen ze hry. Nyní tank s největším kanonem v historii ožil

Původní myšlenka vznikla při hraní populární videohry World of Tanks, kde patří mezi nejvražednější volby. Stíhač tanků...