Neděle 11. června 2023, svátek má Bruno
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 11. června 2023 Bruno

VIDEO: Na domácí tiramisu pasterujte vejce, salmonela na vás nedosáhne

Zdeněk Pohlreich využil v dalším dílu seriálu Šéfem za pár minut na Primě pomoci kolegy Daniela Combiho, aby ukázal, jak si připravit tiramisu od A až do Z. Lze ho rychle zvládnout i s upečením cukrářských piškotů, které bychom běžně spíš kupovali v obchodě.

„Káva a tiramisu patří k sobě jako k velbloudovi voda,“ tvrdí Pohlreich. A Combi sekunduje: „Tiramisu je nejoblíbenější dezert na světě“. A tvrzení Zdeňka Pohlreicha, že dokonce i Němci říkají, že je to jejich národní jídlo, pak Combi jako Ital přejde jenom smíchem.

Začít musejí piškoty. Rozšlehají bílky, postupně přidají cukr, mouku a trošku bramborového škrobu. „To proto, aby byl ještě trochu jemnější,“ tvrdí Combi.

Když společně vyndají bílky do mísy, připraví do robotu žloutky s cukrem, vyšlehají, v míse smíchají s moukou a škrobem a už plní cukrářský sáček. Z toho Combi „vystříkne“ na pečicí papír piškoty, Zdeněk je posype krystalovým a moučkovým cukrem a dá péct do rouby na 190 °C na 8–9 minut.

Teď přichází klíčová fáze. Základem tiramisu je krém. Jenže ten se dělá ze syrových bílků a žloutků a pak hrozí riziko salmonely. „Odvážní bobříci“ si z této hrozby nic nedělají, protože vědí, že velkochovy jsou extrémně kontrolované, avšak profesionální cukrář si ani takto malé riziko nemůže dovolit.

Proto ukáže, jak i v domácích podmínkách vejce pasterovat (celý postup uvidíte na videu). Jde o to, že před zpracováním je potřeba bílky i žloutky nechat projít bezpečnou teplotou.

Začne se tak, že se při míchání jednotlivých surovin ve vodní lázni zahřejí. Bílek s cukrem se zahřívají na 65 °C a postupně se vyšlehávají, podobně se postupuje i se žloutky, jen je Combi šlehá s italským vínem marsala (vyrobená scelením odrůd Catarratto, Grillo a Inzolia a dolihovaná vinným destilátem).

Šéfem za pár minut

Pořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz.

Cukr opět nesmí chybět, jen se tentokrát šlehá do teploty 85 °C. Pak přijde opět k akci robot, do kterého se na konci přidá mascarpone, který je nosnou součástí krému a tedy i celého dezertu.

Bílky a žloutky se pak musejí spojit jen opatrně, ne ve stroji, ale ručně, a už se mohou plnit do sáčku. A jelikož už jsou piškoty upečené, mohou se namáčet do kávy s amarettem (ovocný likér, jehož zásadní součástí jsou mandle). Tuto fázi je dobré neuspěchat, piškoty musejí být promočené skrz.

Nachystejte si pekáček a postupně vrstvěte. Patro krému, pak poklaďte piškoty a tak stále dál, dokud nespotřebujete veškerý materiál. Nechejte zachladit a pak už můžete mlsat.

Jak dlouho? „Zítra bude lepší, ale pozítří ještě lepší,“ říká Daniel Combi.

Recept na domácí tiramisu podle Daniela Combiho

Krém:

  • 200 g bílků
  • 100 g cukru
  • 125 g žloutků
  • 50 g vína marsala
  • 50 g cukru
  • 750 g marcarpone

Savojské piškoty:

  • 105 g žloutků
  • 68 g cukru
  • 155 g bílků
  • 63 g cukru
  • 63 g hladké mouky
  • 53 g bramborového škrobu
  • cukr krupice a cukr moučka na posypání

Dokončení:

  • 250 g kávy espresso
  • 25 g Amaretto Disaronno (likér)
  • kakaový prášek

Postup:

Nejprve si připravte piškoty. Vyšlehejte bílky, do kterých postupně přidávejte první část cukru. Žloutky vyšlehejte s druhou částí cukru.

Hotový sníh, pěnu ze žloutků a mouku promíchanou se škrobem opatrně smíchejte. Na pečicí papír na plechu nastříkejte pomocí zdobicího sáčku piškoty a hojně je posypte krupicovým cukrem. 

Na závěr poprašte i moučkovým cukrem. Pečte asi 8 až 9 minut na 190 °C.

Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni míchejte bílek s cukrem do 65 °C. Pak ho přelijte do mixéru a vyšlehejte sníh. Žloutek s vínem marsala a cukrem vařte také na vodní lázni, tentokrát do 85 °C. Pak vyšlehejte do pěny. Vmíchejte do žloutků mascarpone a na závěr ručně opatrně přimíchejte sníh.

Krém nastříkejte dospodu nádoby. Piškoty důkladně namáčejte v kávě smíchané s likérem amaretto a položte je na krém. Opět dejte vrstvu krému a na něj piškoty. 

Poslední vrstvou je krém, který hojně posypte kakaem. Před podáváním nechte tiramisu odpočinout v lednici jeden až dva dny.

Autor:

Zubačka Vitznau-Rigi

Sledujte exkluzivní přenos z nejstarší zubačky v Evropě ve Švýcarsku. Dráha vedoucí z Vitznau (435 m n. m.) na vrchol Rigi (1752 m n. m.) je v provozu od roku 1871. Kamera je umístěna ve stanici Staffel (1.603 m n. m.)

Více ze Slow TV:

  • Nejčtenější

Nešťastný vztah si máma tří dětí kompenzovala nákupy. Až zarovnala byt

Představte si, že bydlíte v krásném velkém domě na okraji Prahy, ale v podstatě si nemůžete pozvat nikoho na návštěvu,...

Nový byt se mu zdál nemoderní. Renovace se mu „vymstila“ za 230 tisíc

Stavební mistr Václav Adamec v dalším díle pořadu Akce: Rekonstrukce! vypravil do středočeské Hostivice, kde ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu obehnali plotem jen kvůli srnám, výhled na Beskydy je nikdy neomrzí

Soutěž Zhruba 160 let starý dům na Frýdecko-Místecku, s pozemkem větším než 3,5 tisíce metrů čtverečních, koupili manželé z...

Za tři roky vydupala z království tújí a suti rozkvetlou a plodící zahradu

Soutěž Dům s pozemkem velkým asi 2 200 metrů čtverečních koupili noví majitelé v roce 2020. A do zahrady se rozhodli vrátit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kam patří na žebříčku agresivity či mírumilovnosti váš pes. Vědci mají jasno

Není pes jako pes, to je koneckonců každému jasné už od pohledu. Ovšem jak jsou na tom jednotlivá plemena, co se...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

Tajemství chuti je skryto v sudech. Filipínský rum využívá aroma bourbonu

Premium Lány cukrové třtiny, vodní buvoli a strašlivé vedro. Redaktor týdeníku 5plus2 vyrazil na filipínský ostrov Negros za...

Dirigentka v kuchyni. Pracuju i ve spánku, říká šéfkuchařka Alcronu

Premium Bude z Elišky Hromkové nová hvězda české kulinární scény? Z odlehlého skandinávského ostrova naskočila jako historicky...

Snadný recept na hubnutí. Těstoviny jezte al dente a pomalu, radí vědci

Jestli existuje něco, co Italové opravdu nesnášejí, jsou to rozvařené těstoviny. Vědci navíc nyní zjistili, že mohou...

Kde chyběla ženská ruka a chlapa drtil sentiment, zavládly chaos a špína

„Než něco vyhodím, tak si to dlouho rozmýšlím, a pak to stejně zase schovám,“ shrnul padesátník Michal z Prahy příčinu,...

Stejně ošklivá jako všechno, co Rusko dělá, komentují vítězku soutěže krásy

V každoroční soutěži krásy pro vdané ženy získala titul Paní Ruska světa 2023 učitelka angličtiny Natalja Oskarová....

Zemřel český e-sportový šampion Twisten, bylo mu teprve 19 let

Ve věku pouhých devatenácti let zemřel český profesionální hráč počítačové střílečky Valorant Karel Ašenbrener, známý...

Jsme unavení úplně jako staří lidé, říkají Mišík a Jirásková

Zpěvák Adam Mišík (26) už rok randí s dcerou Ivy Kubelkové, modelkou Natálií Jiráskovou (18). Nedávno spolu začali...

Miluji tě, ale podvádím tě. A nelituji. Studie nahlédla do hlubin nevěry

Premium Je jedním z nejrozsáhlejších výzkumů svého druhu a přináší víc než paradoxní zjištění. Vyjevuje, že důvody nevěry jsou...

Přehnaným cvičením jsem si zničila tělo, říká Jennifer Anistonová

Hvězda seriálu Přátelé Jennifer Anistonová (54) přiznala, že byla posedlá štíhlostí a cvičila tak intenzivně, že tím...