VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

  10:59aktualizováno  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s přibývajícími lety rozumnou postavu. Jako šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Rajčatová polévka je jedním z chodů již sedmého menu, které šéfkuchař v rámci premiérové řady pořadu Teď vaří šéf! nachystá v úterý večer na Primě. Kdo šéfa poslední dobou sleduje, je mu jasné, že tuhle polévku si může dopřát úplně bez výčitek (viz zde rozhovor s Pohlreichem, co je v jídle důležité).

Pár růžiček květáku a brokolice šéf rozpůlí, hodí na kapku olivového oleje na pánvičku, kterou lze vložit na rozpálený gril (nebo do trouby), osolí, opepří, posype špetkou římského kmínu a dá zhruba na 20 minut péct doměkka.

Jak na rajčatovou polévku

A může se vrhnout na přípravu vlastní polévky. Na dno hrnce kápne trochu olivového oleje, přihodí najemno pokrájenou červenou cibuli, kus pokrájeného řapíkatého celeru, dva podrcené a nasekané stroužky česneku i kousek na kolečka pokrájeného pórku. „Chuť musíte na něčem vystavět, takže čím víc ingrediencí tam dáte, tím lépe to bude chutnat,“ vysvětluje.

Všechnu zeleninu pěkně restuje, aby zesklovatěla, a přidá i oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. „Ta rajčata vybírejte vždycky co nejzralejší. Na polívku se supr hodí vždycky to, co je ze všech nejměkčí,“ radí šéf.

Pak obsah hrnce osolte, opepřete, přidejte i balzamikový ocet, který polévce dodá sladkost i kyselost současně. Přilijte trochu vody - opravdu jen trochu, protože polévka to má být hustá a vydatná - a polévku nechte na stažené plotýnce probublávat. Na dochucení ještě můžete přidat kapku (menší či větší, podle chuti) vinného octa, který polévce dodá říz.

Mezitím si můžete připravit i dresink na opečený květák s brokolicí: z opraženého a v hmoždíři podrceného římského kmínu, trochy vinného octa, balzamikového octa a olivového oleje, pepře a soli. Nasekanou pažitku do něj šéf přidává až při servírování.

A vraťme se k polévce. Přidejte do ní ještě hrst nasekané čerstvé petržele a je-li zelenina měkká, polévku lze stáhnout z ohně a rozmixovat ponorným mixérem. Podle chuti ji případně dosolte či přidejte ocet a můžete servírovat. S grilovaným květákem a brokolicí, pokapanými připraveným dresinkem.

Touhle polévkou svoji chuť neošidíte a žaludek také ne. A přitom do sebe dostanete plný talíř zdravé a dietní zeleniny.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Najdete na iDNES.cz