Pátek 7. října 2022, svátek má Justýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. října 2022 Justýna

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show Rozpal to, šéfe! ukázal, jak si poradit s velkým kusem brisketu, tedy hovězího hrudí, které patří k těm nejlevnějším partiím hovězího masa.

Vytáhl na vás kus velký pomalu jako prostěradlo. „Tohle je oblíbené v Texasu. Oni tam mají rádi všechno velké, prostě umějí žít,“ tvrdil. Hovězí hrudí je vynikající nejen na vaření, ale i ke grilování. A předvedl metodu suchého marinování, jen poté, co ořezal „plachtu“ hrudí tak, aby se vešla porce do pekáčku.

Marináda se vyrábí podle něj metodou „hodně všeho“. Začne cukrem, solí, pepřem, nesmí chybět jalapeños, uzená i sladká paprika. „Další koření může být podle vaší fantazie,“ říká – a už do směsi sype kmín, kardamon a další pepř a nešetří. V misce skončí prakticky celý každý ze sáčků s kořením.

Pak se celá směs promíchá, vloží se do ní celý kus masa a obalí se tak, aby nezůstalo jediné místečko suché. „Ideální by bylo nechat maso takto namarinované přes noc v lednici,“ radí.

A už je čas šoupnout maso na gril. Při grilování velkých kusů masa je podstatné „ukočírovat“ gril tak, aby se maso peklo jen velmi pozvolna. Na to jde Pohlreich trojím způsobem. Jednak do uhlíků vsype odmočené udicí piliny, aby se do masa přidala další chuť.

Druhou zásadní pomůckou je takzvaný difuzer, který brání přístupu přímému teplu z uhlíků přímo na mřížku a který se dokupuje jako doplněk ke kotlíkovým grilům. Třetí je nejobvyklejší: je třeba zregulovat přívod vzduchu tak, aby gril hořel jen velmi pomalu. Teď už třeba jenom čekat.

Rajčatová omáčka je jednoduchá. Na pánvi na trošce oleje opražíte červenou cibulku, přidáte pár stroužků nasekaného česneku, nakrájené rajče a pár kousků cherry rajčátek. Nesmí chybět chilli paprička. „Vyndám jadýrka, abychom na to nemuseli vypisovat zbrojní pas,“ upozorňuje.

Přidáte trošku cukru, sůl a pepř a přilijete trochu sojovky. Pro zvětšení objemu a další chuť kuchař přidá ještě jednu nakrájenou červenou tlustostěnnou papriku, čerstvý koriandr a celou směs nechá svařit. Jenže pořád se mu to ještě nezdá. Takže nakonec do směsi vymačká ještě šťávu z limetky. „Musí to být taková směsice: slaný, sladký, kyselý,“ charakterizuje ideální chuť.

„Upozorňuju, že když budete chtít toto hrudí obědvat, budete si muset trošku přivstat,“ říká než kus masa vyndá z grilu. „Nečekejte maso křehké jako klasický biftek, je trošku tužší. Ale je plné chutí z té marinády, rozhodně stojí za vyzkoušení,“ doporučuje, když ho servíruje.

Celý díl pátého dílu Rozpal to, šéfe! si zpětně můžete pustit na iPrima.cz.

Autor:

KVÍZ: Jak se vyznáte v grilování? Zasedněte do lavic Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

Grilování je celosvětový fenomén a způsob přípravy pokrmů nejen pro obyčejné nasycení žaludku, ale...

Picanha na grilu zní exoticky, ale je to vlastně jenom hovězí kýta se salsou

Picanha bude králem každé grilovačky.

VIDEO Seriál Ten kus masa zná každý, kdo někdy ochutnal rakouskou specialitu tafelspitz. Spodní šál zadní hovězí...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

VIDEO Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

VIDEO Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a...

Čtenáři grilují: panenku, banán i humra. Pošlete do soutěže i svůj recept

Grilovaní humři se salátem coleslaw

Soutěž Nejnovější soutěžní příspěvky byly skutečně pestré, vystřídaly se naprosto rozdílné suroviny. U nás...

Soutěžní grilování: Vepřové špízy, grilované nektarinky i nestárnoucí losos

Nestárnoucí klasika: norimberské klobásky, špekáčky a cibule

Soutěž Od 7. července jste začali posílat soutěžní recepty a fotografie z domácího grilování. Dnes...

  • Nejčtenější

Uvařte doma a odneste si oběd do práce. Vejdete se do padesátikoruny

Seriál Seriál Jídlo do krabičky přináší první várku receptů, při jejichž realizaci by náklady neměly překročit padesát korun....

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Během rybářského závodu King of the Lake chytili výjimečné štiky a candáty

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Ten mnozí považují za nejlepší...

Známe vítěze ankety o nejroztomilejšího mazlíčka září. Podívejte se na fotky

Konec měsíce znamená i konec zářijového kola ankety o nejroztomilejšího mazlíčka. V první desítce tentokrát bodovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Houby rostou všude. Podívejte se na úlovky našich čtenářů

Přestože se zdá, že nižší zářiové teploty by měly růst hub zpomalit, reálné výsledky od našich čtenářů tomu...

ANALÝZA: Co udělají USA, když Rusko použije atomovou bombu? Jsou tři možnosti

Premium Pořád se věští z koule, jestli Rusko použije na Ukrajině atomovku, kreslí se různé scénáře, ale vůbec se neví, co by...

Jak přestat chrápat. Pomoct může i tenisový míček, říká primář Jirák

Premium Chrápání postihuje zhruba 57 procent mužů a 40 procent žen. Kdy může být chrápání signálem vážného problému? A co to je...

Mužské sny. Po čem muži doopravdy touží a co si radši nechají ujít

Premium My ženy si ve svých hlavách dokážeme utvořit dokonalé scénáře a domněnky, které jsou ovšem mnohdy vzdálené realitě....

S levným kusem masa se v kuchyni vždy nadřete víc, upozorňuje kuchař Hromas

K přípravě kvalitních pokrmů je třeba znát nejen nápadité recepty, ale také ovládat znalosti o různých druzích masa a...

Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek

Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

Vařit v profi kuchyni je jiné než při soutěži, říká exporotce Masterchefa

Premium Úkolem Marka Fichtnera je udržet v bezchybném chodu kuchyni prestižní pražské restaurace Červený jelen. V pozici...

Nejtěžší bylo Hance v jejích posledních dnech lhát, říká Margita o Zagorové

Je to pět týdnů, co odešla zpěvačka Hana Zagorová (†75), se kterou žil její muž Štefan Margita (66) třicet let. Pěvec...

Z odebrání titulu jsem šokovaný a smutný, říká dánský princ Nikolai

Dánská královna Margrethe II. (82) se tento týden rozhodla odebrat tituly všem potomkům svého druhorozeného syna, kteří...

Rus streamoval plynový hořák, aby se vysmál Evropanům. Twitch zasáhl

Zatímco se Evropané kvůli nedostatku plynu připravují na tuhou zimu, Rusové je provokují tím, že na internet vysílají...

Táňa Pauhofová porodila. Její manžel prozradil pohlaví a jméno dítěte

Slovenská herečka Táňa Pauhofová (39) se poprvé stala maminkou. Na sociálních sítích zveřejnila fotky s hudebním...

Po malých institucích také ČSOB. Banky začínají nabízet úroky podobné ČNB

Na předchozí zvyšování úrokových sazeb České národní banky (ČNB) začínají výrazněji reagovat zvyšováním úročení vkladů...