Úterý 22. června 2021, svátek má Pavla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 22. června 2021 Pavla

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show Rozpal to, šéfe! ukázal, jak si poradit s velkým kusem brisketu, tedy hovězího hrudí, které patří k těm nejlevnějším partiím hovězího masa.

Vytáhl na vás kus velký pomalu jako prostěradlo. „Tohle je oblíbené v Texasu. Oni tam mají rádi všechno velké, prostě umějí žít,“ tvrdil. Hovězí hrudí je vynikající nejen na vaření, ale i ke grilování. A předvedl metodu suchého marinování, jen poté, co ořezal „plachtu“ hrudí tak, aby se vešla porce do pekáčku.

Fotogalerie

Marináda se vyrábí podle něj metodou „hodně všeho“. Začne cukrem, solí, pepřem, nesmí chybět jalapeños, uzená i sladká paprika. „Další koření může být podle vaší fantazie,“ říká – a už do směsi sype kmín, kardamon a další pepř a nešetří. V misce skončí prakticky celý každý ze sáčků s kořením.

Pak se celá směs promíchá, vloží se do ní celý kus masa a obalí se tak, aby nezůstalo jediné místečko suché. „Ideální by bylo nechat maso takto namarinované přes noc v lednici,“ radí.

A už je čas šoupnout maso na gril. Při grilování velkých kusů masa je podstatné „ukočírovat“ gril tak, aby se maso peklo jen velmi pozvolna. Na to jde Pohlreich trojím způsobem. Jednak do uhlíků vsype odmočené udicí piliny, aby se do masa přidala další chuť.

Druhou zásadní pomůckou je takzvaný difuzer, který brání přístupu přímému teplu z uhlíků přímo na mřížku a který se dokupuje jako doplněk ke kotlíkovým grilům. Třetí je nejobvyklejší: je třeba zregulovat přívod vzduchu tak, aby gril hořel jen velmi pomalu. Teď už třeba jenom čekat.

Rajčatová omáčka je jednoduchá. Na pánvi na trošce oleje opražíte červenou cibulku, přidáte pár stroužků nasekaného česneku, nakrájené rajče a pár kousků cherry rajčátek. Nesmí chybět chilli paprička. „Vyndám jadýrka, abychom na to nemuseli vypisovat zbrojní pas,“ upozorňuje.

Přidáte trošku cukru, sůl a pepř a přilijete trochu sojovky. Pro zvětšení objemu a další chuť kuchař přidá ještě jednu nakrájenou červenou tlustostěnnou papriku, čerstvý koriandr a celou směs nechá svařit. Jenže pořád se mu to ještě nezdá. Takže nakonec do směsi vymačká ještě šťávu z limetky. „Musí to být taková směsice: slaný, sladký, kyselý,“ charakterizuje ideální chuť.

„Upozorňuju, že když budete chtít toto hrudí obědvat, budete si muset trošku přivstat,“ říká než kus masa vyndá z grilu. „Nečekejte maso křehké jako klasický biftek, je trošku tužší. Ale je plné chutí z té marinády, rozhodně stojí za vyzkoušení,“ doporučuje, když ho servíruje.

Celý díl pátého dílu Rozpal to, šéfe! si zpětně můžete pustit na iPrima.cz.

Autor:

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohloreich natáčel ve známých kulisách na statku.

VIDEO Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil...

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

KVÍZ: Jak se vyznáte v kuchyňských nožích? Otestujte se

Na co je vhodný nůž nakiri, co to znamená, když je čepel vyrobená z damaškové oceli, jaké prkénko je na krájení...

Legendární dětská tramvaj v Zoo Praha už zase jezdí. Opravovali ji dva roky

Zoo Praha zprovoznila dětskou tramvaj, která dělala v trojském zoologickém areálu radost mnoha generacím dětí. Po...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Nevěřím, že někdo dokáže být roky věrný, přiznává polyamorii Frühlingová

Iva Frühlingová (39) vydala novou píseň Moralisté, ve které se nepřímo přiznává k paralelním mileneckým vztahům....

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Žena dala za dárce spermatu své úspory, teď vychovává postiženého syna

Nyní třiačtyřicetiletá Michele Elizaga z Arizony dlouhá léta čekala na pravého muže, se kterým by založila rodinu....