Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

aktualizováno 
Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show Rozpal to, šéfe! ukázal, jak si poradit s velkým kusem brisketu, tedy hovězího hrudí, které patří k těm nejlevnějším partiím hovězího masa.

Vytáhl na vás kus velký pomalu jako prostěradlo. „Tohle je oblíbené v Texasu. Oni tam mají rádi všechno velké, prostě umějí žít,“ tvrdil. Hovězí hrudí je vynikající nejen na vaření, ale i ke grilování. A předvedl metodu suchého marinování, jen poté, co ořezal „plachtu“ hrudí tak, aby se vešla porce do pekáčku.

Fotogalerie

Marináda se vyrábí podle něj metodou „hodně všeho“. Začne cukrem, solí, pepřem, nesmí chybět jalapeños, uzená i sladká paprika. „Další koření může být podle vaší fantazie,“ říká – a už do směsi sype kmín, kardamon a další pepř a nešetří. V misce skončí prakticky celý každý ze sáčků s kořením.

Pak se celá směs promíchá, vloží se do ní celý kus masa a obalí se tak, aby nezůstalo jediné místečko suché. „Ideální by bylo nechat maso takto namarinované přes noc v lednici,“ radí.

A už je čas šoupnout maso na gril. Při grilování velkých kusů masa je podstatné „ukočírovat“ gril tak, aby se maso peklo jen velmi pozvolna. Na to jde Pohlreich trojím způsobem. Jednak do uhlíků vsype odmočené udicí piliny, aby se do masa přidala další chuť.

Druhou zásadní pomůckou je takzvaný difuzer, který brání přístupu přímému teplu z uhlíků přímo na mřížku a který se dokupuje jako doplněk ke kotlíkovým grilům. Třetí je nejobvyklejší: je třeba zregulovat přívod vzduchu tak, aby gril hořel jen velmi pomalu. Teď už třeba jenom čekat.

Rajčatová omáčka je jednoduchá. Na pánvi na trošce oleje opražíte červenou cibulku, přidáte pár stroužků nasekaného česneku, nakrájené rajče a pár kousků cherry rajčátek. Nesmí chybět chilli paprička. „Vyndám jadýrka, abychom na to nemuseli vypisovat zbrojní pas,“ upozorňuje.

Přidáte trošku cukru, sůl a pepř a přilijete trochu sojovky. Pro zvětšení objemu a další chuť kuchař přidá ještě jednu nakrájenou červenou tlustostěnnou papriku, čerstvý koriandr a celou směs nechá svařit. Jenže pořád se mu to ještě nezdá. Takže nakonec do směsi vymačká ještě šťávu z limetky. „Musí to být taková směsice: slaný, sladký, kyselý,“ charakterizuje ideální chuť.

„Upozorňuju, že když budete chtít toto hrudí obědvat, budete si muset trošku přivstat,“ říká než kus masa vyndá z grilu. „Nečekejte maso křehké jako klasický biftek, je trošku tužší. Ale je plné chutí z té marinády, rozhodně stojí za vyzkoušení,“ doporučuje, když ho servíruje.

Celý díl pátého dílu Rozpal to, šéfe! si zpětně můžete pustit na iPrima.cz.

Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly...


Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Další z rubriky

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz