Čtvrtek 9. dubna 2020, svátek má Dušan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. dubna 2020 Dušan

Už i Pohlreich nabízí jídlo s sebou. Ale nechce, aby se rozblemcalo

aktualizováno 
Rozvoz jídla je jedna z cest, jak zachránit restauraci v době nouze, kdy je povinně zavřená. Na rozdíl od většiny restaurací nechce kuchař používat klasické polystyrénové boxy. Rád by, aby se i po převozu domů zachovala jím nastavená estetická kvalita pokrmu.

„Celé je to malér. Nemůžeme se z toho hroutit, ale je to problém gigantických rozměrů,“ popisuje Zdeněk Pohlreich. „Je jasné, že budou chybět peníze a hrozně bude taky záležet, jak se budou chovat věřitelé, tedy ti, kterým musíte zaplatit nájem nebo suroviny. Ale vysoce pravděpodobné je to, že restaurací zásadně ubude,“ prognózuje.

Fotogalerie

Vyvozuje to z negativní zkušenosti, kdy by v gastronomickém „průmyslu“ kdy viděl nějaké velké finanční rezervy. Podle něj nejde ani tak o to, že karanténa skončí už za několik dní, ale o to, že tím současným opatřením se změnilo myšlení lidí. A v okamžiku skončení karantény se nic nevrátí jako mávnutím kouzelného proutku do starých kolejí.

„Já si pamatuju, protože jsem už starší člověk, podobnou pecku mezi oči a nákupní šílenství z roku 1968, další přišla v roce 2001, kdy hotelový byznys šel z minuty na minutu tu do kytek,“ vzpomíná Pohlreich na minulé roky, které by alespoň vzdáleně připomínaly současnou situaci.

A k současným trendům, kdy vidí, jak se lidi snaží předzásobit a vykupují obchody má jediný koment: „Na konci roku to budou vyhazovat nebo budou jíst prošlé potraviny. ale v podstatě to chápu. Lidi jsou vyděšení, protože, mimo starší generace, v takové situaci nikdy nebyli. Nevědí, co dělat, je to jednání v šoku.“

Jako podnikatel nemůže Pohlreich dělat nic jiného, než v současné době zkusit zachovat provoz kuchyně a nabídnout rozvážkovou službu, aby zachoval pracovní místa alespoň v kuchyni. Ostatně jako tisíce dalších restaurací v Česku, které najely na podobný režim.

„Nebudeme se pokoušet nabídnout nějaké spásné krizové menu, protože změnit koncept restaurace není otázkou jednoho dne a nemůžete ho změnit přes noc. Na rozdíl od běžného rozvozu to nebude do běžných plastových boxů, ale každá ingredience bude zvlášť, perfektně uvařená a zchlazená a zákazník si ji ohřeje podle svého gusta. A výsledkem bude jídlo, jako by si ho dal u nás,“ slibuje si.

„Naším sdělením je: i v této době si užijte dobré jídlo a navíc si užijte den bez vaření. A když nebudete vědět, co s tím, jsem na horké lince a já vám poradím,“ slibuje kuchař.

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Růst salátu a další zeleniny urychlíte v pařeništi. Výroba je snadná

Pokud si vyrobíte pařeniště, klidně ze starých prken a materiálu, co dům dal, můžete za pár týdnů sklízet vlastní salát...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mazanec, beránek a jidáše. Ukažte, co jste upekli na Velikonoce

Velikonoce jsou typické několika tradičními pokrmy, jako jsou mazanec, beránek, pletýnky, ale i aspiky a tlačenky....

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky
Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Mazanec, beránek a jidáše. Ukažte, co jste upekli na Velikonoce

Velikonoce jsou typické několika tradičními pokrmy, jako jsou mazanec, beránek, pletýnky, ale i aspiky a tlačenky....

Najdete na iDNES.cz