Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už i Pohlreich nabízí jídlo s sebou. Ale nechce, aby se rozblemcalo

Rozvoz jídla je jedna z cest, jak zachránit restauraci v době nouze, kdy je povinně zavřená. Na rozdíl od většiny restaurací nechce kuchař používat klasické polystyrénové boxy. Rád by, aby se i po převozu domů zachovala jím nastavená estetická kvalita pokrmu.

„Celé je to malér. Nemůžeme se z toho hroutit, ale je to problém gigantických rozměrů,“ popisuje Zdeněk Pohlreich. „Je jasné, že budou chybět peníze a hrozně bude taky záležet, jak se budou chovat věřitelé, tedy ti, kterým musíte zaplatit nájem nebo suroviny. Ale vysoce pravděpodobné je to, že restaurací zásadně ubude,“ prognózuje.

Vyvozuje to z negativní zkušenosti, kdy by v gastronomickém „průmyslu“ kdy viděl nějaké velké finanční rezervy. Podle něj nejde ani tak o to, že karanténa skončí už za několik dní, ale o to, že tím současným opatřením se změnilo myšlení lidí. A v okamžiku skončení karantény se nic nevrátí jako mávnutím kouzelného proutku do starých kolejí.

„Já si pamatuju, protože jsem už starší člověk, podobnou pecku mezi oči a nákupní šílenství z roku 1968, další přišla v roce 2001, kdy hotelový byznys šel z minuty na minutu tu do kytek,“ vzpomíná Pohlreich na minulé roky, které by alespoň vzdáleně připomínaly současnou situaci.

A k současným trendům, kdy vidí, jak se lidi snaží předzásobit a vykupují obchody má jediný koment: „Na konci roku to budou vyhazovat nebo budou jíst prošlé potraviny. ale v podstatě to chápu. Lidi jsou vyděšení, protože, mimo starší generace, v takové situaci nikdy nebyli. Nevědí, co dělat, je to jednání v šoku.“

Jako podnikatel nemůže Pohlreich dělat nic jiného, než v současné době zkusit zachovat provoz kuchyně a nabídnout rozvážkovou službu, aby zachoval pracovní místa alespoň v kuchyni. Ostatně jako tisíce dalších restaurací v Česku, které najely na podobný režim.

„Nebudeme se pokoušet nabídnout nějaké spásné krizové menu, protože změnit koncept restaurace není otázkou jednoho dne a nemůžete ho změnit přes noc. Na rozdíl od běžného rozvozu to nebude do běžných plastových boxů, ale každá ingredience bude zvlášť, perfektně uvařená a zchlazená a zákazník si ji ohřeje podle svého gusta. A výsledkem bude jídlo, jako by si ho dal u nás,“ slibuje si.

„Naším sdělením je: i v této době si užijte dobré jídlo a navíc si užijte den bez vaření. A když nebudete vědět, co s tím, jsem na horké lince a já vám poradím,“ slibuje kuchař.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...