Neděle 7. března 2021, svátek má Tomáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 7. března 2021 Tomáš

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v Chrudimi v rámci svého pořadu 24 hodin do pekla a zpět. V podniku jako by se zastavil čas před padesáti lety. A to přesto, že majitel a personál jsou mladí lidé.

Majitel hospody U Václava Kuba je zoufalec, který tráví v restauraci celé dny na úkor své rodiny. Zanedbává manželku i dceru. Navíc jeho snaha nepřináší téměř žádné finanční výsledky. „Chci mít normální hospodu, žádný hogo fogo podnik,“ omlouvá se sedmadvacetiletý Jakub.

Fotogalerie

Z tohoto průšvihu se ho pokusí při své čtyřiadvacetihodinové misi vysvobodit Zdeněk Pohlreich, který se tentokrát převlékl za instalatéra. I když upřímně – kdo ho jenom trošku zná, asi by si ho určitě nespletl.

Personál si Jakuba chválí, je prý skvělý a hodný šéf. Ale jak se podle prvního průzkumu zdá, v tom je také první problém, na který Šéf naráží. Celá hospoda totiž vypadá a páchne jako v dobách před padesáti lety, jako by se tu zastavil čas. A personálu to vlastně nevadí, jsou spokojeni. Dokud dostávají výplatu, je všechno v pořádku.

Na jídelním lístku je to, co známe z doby socialismu. Holandský řízek, olomoucké tvarůžky, katův šleh a podobné laskominy. „Na tom menu není ani špetka invence,“ komentuje Pohlreich. „Ti lidi jsou mladí, ale dělají to postaru a blbě. Já bych si neuměl představit, že bych vytvořil ziskové podnikání tak, že bych nabídl polévku za deset korun,“ šklebí se.

Přitom Jakub vůbec není líný a o restauraci se stará, vypomáhá nejen v kuchyni, ale i za výčepem, v podstatě v restauraci tráví celý čas. Ale jako by už v takovém mladém věku trpěl provozní slepotou. Do hospody mu chodí pár štamgastů, ale nedokáže rozjet kuchyni, která by ho dokázala udržet nad vodou a přilákala nové hosty.

Není se co divit. Jídla z lístku nabízejí smažené polotovary, které už dnes jiného než náhodného hosta nedokážou přilákat, a navíc neúměrně prodražují provoz. Bohužel ani jeho kamarád kuchař, který vede kuchyni, není schopen mu poradit, jak celý chod zefektivnit.

Znáte v Chrudimi hostinec U Václava? Jak se to tam změnilo po misi Zdeňka Pohlreicha?

celkem hlasů: 431

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 28. února 2020. Anketa je uzavřena.

Radikálně lepší 242
Interiér sice prokoukl, ale kuchyně a obsluha se nezlepšila 141
Za čas to sklouzlo do starých kolejí 48

Při průzkumu kuchyně je Pohlreich šokovaný tím, jak si kuchař ulehčuje práci. Třeba tím, jak si klasický trojobal ulehčuje směsí těstíčka se zbytky vajec (kuchař se přiznal, že by to tak nikdy doma nedělal), ale i tím, že nakupují už naporcované zmražené suroviny. Takže jako obvykle následuje kurz porcování kuřete a následná přednáška o ekonomice podniku.

Podstatné je hospodárně využít suroviny, které lidem chutnají. Ale Zdeněk to vidí jinak: „Kecy, kecy a zase jen kecy. Oni si snad vůbec neuvědomují, že jim jde o jejich existenci.“ Dobře to shrnují postřehy lidí, kteří pracují poblíž, ale nikdy by sem na oběd nezašli. O podniku se traduje, že to tam páchne přepáleným olejem, interiér zamrzl dávno v minulosti.

Když se celý kolotoč přeměny restaurace rozjede, přijede jeho pekelná kuchyně na kolečkách s kuchaři, kteří Zdeňkovi pomáhají, a předvedou místní osádce, jak je možné uvařit snadno, rychle a levně. A ve velkých porcích, jaké jsou v místních končinách požadované.

Přitom i zaměstnanci jsou si vědomi, že není všechno tak, jak by to vlastně chtěli, ale nejsou schopni vystoupit ze zajetých kolejí. A tomu odpovídá i stav podniku. Vypadá to, že pohled zvenčí jim trochu otevřel oči a poznali, že budou muset převrátit zajeté zvyky, pokud chtějí získat nové strávníky a zároveň si zajistit budoucnost v oboru.

Na internetu však hostinec stále ještě žije. A zdá se, že tu zlepšili i svoji prezentaci, například na Facebooku zveřejňují denní lístek, aby všichni strávníci věděli, na co se těšit.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Československý vlčák dokáže převzít kontrolu i nad svým pánem

Krev německého ovčáka a karpatského vlka má v sobě plemeno původně vyšlechtěné pro potřeby pohraniční stráže. I laikovi...

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si...

Akustická deska umí nejen ztlumit hluk, ale „požírá“ i formaldehyd

Jak to udělat, aby se nepřenášel zvuk z místnosti do místnosti v domě. Právě toto řeší Fachmani v seriálu, který krok...

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budovat zahradu a dům jako jeden celek se vyplatí. Jde to i ve svahu

Na pozemek o rozloze 1 500 m² uprostřed stávající zástavby na pomezí pražských Petřin a Břevnova architekti...

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

  • Další z rubriky

Zabavte děti a užijte si to. Postavte loď z kartonu, pusťte se do vyrábění

Výletům či návštěvám nepřejí současná opatření ani počasí, ale děti potřebujete zabavit za každé situace. Většinou to...

Stálá teplota a netřepat. Sedm kroků ke správné domácí archivaci vína

I vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea. Archivace vína má svá...

Máte kuře a nemáte sůl? Inspirujte se Itálií nebo Asií jako Lea a Chili

Obě během soutěže MasterChef Česko hodně chybovaly, zradilo je i obyčejné kuře. Současně jsou živoucím důkazem, že...

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Nepravda a účelovka, říká Koukal o tvrzení exmanželky Soukalové

Po obviněních bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové (31), že ji exmanžel Petr Koukal (35) podváděl a utrácel její...

Zemřel rockový bubeník kapely Citron a podnikatel Radim Pařízek

Zemřel rockový bubeník spjatý zejména s heavymetalovou kapelou Citron Radim Pařízek. Hudebníkovi, který se uplatnil i v...

Amatérské porno je realita, která lidí baví, říká pornoherečka

Porno je film, fikce, představení. Amatérská videa jsou však realita. „A to na nich lidi baví. Nikdo nechodí po...

Jeden partner byl sadista, druhý asexuál, říká autorka erotické trilogie

Blanka Lipinska (35) se proslavila svou erotickou trilogií s názvem 365 dní. Polská spisovatelka si momentálně užívá na...