Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího pesta, píše týdeník 5plus2.
Košík s úlovkem česnekových bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Košík s úlovkem česnekových bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním vykukuje z pytlíku česnáček, vpravo medvědí česnek. | foto: Martina Čermáková

Spolu s postupujícím jarem vyrašila v Česku v těchto dnech i tradiční rostlinka – medvědí česnek. Vydejte se na procházku do lesů a bylinku s latinským názvem Allium ursinum si nasbírejte, povzbudí vaše chuťové pohárky i zdraví. 

Fotogalerie

Své jméno prý dostala podle medvědů, kteří ji po dlouhém zimním spánku s oblibou vyhrabávají ze země a žerou cibulky. Pomáhá jim to zahnat první chvíle hladu, česnek je i „nakopne“ a pročistí vyčerpaný organismus.

Jméno má i podle až medvědí síly, kterou v sobě ukrývá. Je totiž plný vitaminu C, silic a dalších látek organismu prospěšných. 

Jak rozeznat medvědí česnek od jedovaté konvalinky a ocúnu

Snižuje krevní tlak, působí jako přírodní antibiotikum, čistí játra. Ale pozor, velké množství zase neprospívá ledvinám. Nejlepší účinky mají mladé listy dlouhé do deseti centimetrů, které je vhodné natrhat hned, jak začnou rašit. Seberte jen tu a tam lístek, aby celá rostlina neuhynula. 

Listy je možné konzumovat čerstvé, ideálně s právě upečeným chlebem s máslem, hodí se do tvarohů a pomazánek, ale i do salátů. Bylinka vydrží dlouho, když si z ní připravíte domácí pesto. 

Je však dobré vědět, že v mnoha přírodních rezervacích platí kvůli ochraně zákaz sběru medvědího česneku. Česnek roste v listnatých či smíšených lesích a má rád hlavně vlhko a stín, proto se mu bude dařit na balkoně na severní straně domu či na zahradě.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání rostlině v rozmnožování. Podobným postupem se může stát, že kolonie medvědího česneku do několika let vymřou. 

Jak nezodpovědní sběrači česneku plundrují rezervace

Nezodpovědní sběrači medvědího česneku poškozují přírodu.

Optimální variantou sběru je odebrání jen části rostliny, například dvou nebo tří lístků. Když už se sbírá rostlina celá, je dobré nechat část populace na místě, aby se mohla vysemenit, radí botanici.

„Medvědí“ pesto

Potřebujeme: čerstvý medvědí česnek, kešu ořechy (podle chuti mohu být i lískové, piniové, vlašské a další), olivový olej, sůl, chilli, citron. 

Postup: Listy medvědího česneku omyjeme a necháme okapat. Natrháme na menší kousky, vložíme do nádoby a rozmixujeme. 

Během mixovaní osolíme, přidáme šťávu z citronu, oříšky a olej. Pokud je pesto moc husté, přidáme olej. Skladujeme v lednici. 

Pomazánka z medvědího česneku

Potřebujeme: čerstvý medvědí česnek, máslo, kysaná smetana, tavený sýr, pepř, paprika, česnek. 

Postup: Smícháme sýr, máslo a smetanu v poměru 4:1:1. Nakrájíme 20 lístků medvědího česneku, stejně tak stroužek česneku, podle chuti okořeníme a rozmixujeme. Posypeme nadrobno nasekanými lístky medvědího česneku a podáváme s čerstvým či opečeným chlebem nebo bagetou. 

„Medvědí“ špenát

Potřebujeme: cibuli, čerstvý medvědí česnek, pepř, sůl, smetanu. 

Postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme větší množství najemno nasekaných listů medvědího česneku, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Když listy změknou, pokličku sundáme a necháme odpařit přebytečné množství vody v hrnci. Až směs zhoustne, dochutíme pepřem a solí, nakonec můžeme přilít smetanu.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a Radek Kašpárek v nich shledal určitý potenciál. Když však měli reálně vařit pro...

28. srpna 2024

V polostínu si nejen lebedí, ale i nádherně kvete. Seznamte se s čechravou

Česky se jí říká čechrava, latinsky Astilbe. Nejčastěji právě pod tím cizím názvem objevíte v zahradnictvích – ať už kamenných nebo na internetu – dokonalý kvetoucí skvost v celé řadě barevných...

26. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Koho nejvíc prožene pruďas Kašpárek?

Pekelná kuchyně už brzy otevře své brány. Radek Kašpárek přivítá profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří se utkají o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a o 2,5...

27. srpna 2024  9:24

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybrali jste nejkrásnější zahrady čtenářů iDNES. Mají podmanivé kouzlo

Soutěž

Soutěž Nejkrásnější zahrada letos běžela od jara až do dnešního dne, kdy skončilo hlasování druhého kola. Od dubna až do poloviny srpna jste nám posílali snímky a příběhy svých zahrad, někdy i videa....

28. srpna 2024  17:01

Topná sezona brzy začne. Už máte zkontrolovaný komín?

Ač obvykle nebývá zvykem plánovat důležité činnosti s předstihem, při přípravě komína před topnou sezonou se to vyplatí. Před prvním zatopením, je totiž vždy nutné zkontrolovat, že komín odpovídá...

1. září 2024

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

Fenek berberský dokáže přežít bez vody. Bobky má však pořádně tuhé

Zdánlivě to nedává smysl. Nejmenší psovitá šelma žije na jednom z nejteplejších míst světa, přesto ji příroda vybavila velmi hustým kožíškem. Jenže příroda ví, co dělá.

30. srpna 2024

Jsou extrémně barevné či prudce jedovaté a do půli září k vidění v Zoo Praha

Až do poloviny září máte jedinečnou možnost v Galerii Gočárovy domy v Zoo Praha obdivovat naživo až 30 druhů pralesniček. Tedy drobounkých žabek z pralesů Střední a Jižní Ameriky, které patří k...

30. srpna 2024

Domácí násilí a útěk se sedmi dětmi. Nečekaná zpověď ekonomky Šichtařové

Premium Zákazy, výhrůžky, křik, záchvaty vzteku, rozbíjení nádobí, nože v ruce… Neustálý strach z něčeho děsivého, co může...

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a...

Syn filmové hvězdy dostal v Thajsku doživotí za rozčtvrcení svého přítele

Daniel Sancho Bronchalo (30) je synem hvězdného španělské herce Rodolfa Sancha Aguirreho (49) a ve své zemi taky známý...

Osočovali mě ze šikany manžela. Proto jsem promluvila, říká Šichtařová

Rozstřel Tři roky po odchodu od manžela se známá ekonomka Markéta Šichtařová rozhodla v magazínu Ona DNES promluvit o...

KOMENTÁŘ: Zemřel herec. Co důležitějšího ještě chceme vědět a proč?

Premium Zemřel. Tečka, stopka, konečná, definitivum, prostě dost. Není co dodat, jasnější a výmluvnější slovo než „zemřel“ snad...