Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

aktualizováno 
Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího pesta, píše týdeník 5plus2.

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním vykukuje z pytlíku česnáček, vpravo medvědí česnek. | foto: Martina Čermáková

Spolu s postupujícím jarem vyrašila v Česku v těchto dnech i tradiční rostlinka – medvědí česnek. Vydejte se na procházku do lesů a bylinku s latinským názvem Allium ursinum si nasbírejte, povzbudí vaše chuťové pohárky i zdraví. 

Fotogalerie

Své jméno prý dostala podle medvědů, kteří ji po dlouhém zimním spánku s oblibou vyhrabávají ze země a žerou cibulky. Pomáhá jim to zahnat první chvíle hladu, česnek je i „nakopne“ a pročistí vyčerpaný organismus.

Jméno má i podle až medvědí síly, kterou v sobě ukrývá. Je totiž plný vitaminu C, silic a dalších látek organismu prospěšných. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Snižuje krevní tlak, působí jako přírodní antibiotikum, čistí játra. Ale pozor, velké množství zase neprospívá ledvinám. Nejlepší účinky mají mladé listy dlouhé do deseti centimetrů, které je vhodné natrhat hned, jak začnou rašit. Seberte jen tu a tam lístek, aby celá rostlina neuhynula. 

Listy je možné konzumovat čerstvé, ideálně s právě upečeným chlebem s máslem, hodí se do tvarohů a pomazánek, ale i do salátů. Bylinka vydrží dlouho, když si z ní připravíte domácí pesto. 

Je však dobré vědět, že v mnoha přírodních rezervacích platí kvůli ochraně zákaz sběru medvědího česneku. Česnek roste v listnatých či smíšených lesích a má rád hlavně vlhko a stín, proto se mu bude dařit na balkoně na severní straně domu či na zahradě.

Jak nezodpovědní sběrači česneku plundrují rezervace

Nezodpovědní sběrači medvědího česneku poškozují přírodu.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání rostlině v rozmnožování. Podobným postupem se může stát, že kolonie medvědího česneku do několika let vymřou. 

Optimální variantou sběru je odebrání jen části rostliny, například dvou nebo tří lístků. Když už se sbírá rostlina celá, je dobré nechat část populace na místě, aby se mohla vysemenit, radí botanici.

„Medvědí“ pesto

Potřebujeme: čerstvý medvědí česnek, kešu ořechy (podle chuti mohu být i lískové, piniové, vlašské a další), olivový olej, sůl, chilli, citron. 

Postup: Listy medvědího česneku omyjeme a necháme okapat. Natrháme na menší kousky, vložíme do nádoby a rozmixujeme. 

Během mixovaní osolíme, přidáme šťávu z citronu, oříšky a olej. Pokud je pesto moc husté, přidáme olej. Skladujeme v lednici. 

Pomazánka z medvědího česneku

Potřebujeme: čerstvý medvědí česnek, máslo, kysaná smetana, tavený sýr, pepř, paprika, česnek. 

Postup: Smícháme sýr, máslo a smetanu v poměru 4:1:1. Nakrájíme 20 lístků medvědího česneku, stejně tak stroužek česneku, podle chuti okořeníme a rozmixujeme. Posypeme nadrobno nasekanými lístky medvědího česneku a podáváme s čerstvým či opečeným chlebem nebo bagetou. 

„Medvědí“ špenát

Potřebujeme: cibuli, čerstvý medvědí česnek, pepř, sůl, smetanu. 

Postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme větší množství najemno nasekaných listů medvědího česneku, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Když listy změknou, pokličku sundáme a necháme odpařit přebytečné množství vody v hrnci. Až směs zhoustne, dochutíme pepřem a solí, nakonec můžeme přilít smetanu.

Autoři: ,

Nejčtenější

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Liščata odložená na zastávce se zachránit nepodařilo, všechna uhynula

Zvířecí záchranář Karel Bobál se snaží vypiplat liščí mláďata.

Ani jedno z pěti liščat nalezených v papírové krabici na autobusové zastávce nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se...

Další z rubriky

Užijte si plevel na talíři, do kuchyně patří pampelišky, pelyněk i kopřivy

Pampeliškový salát s pošírovaným vejcem a se špekem je pro nestabilní dubnové...

Autorka následujících jarních receptů je opravdovou kytkožroutkou, která pro chuťové vyladění svých receptů udělá...

Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou je snadný na přípravu a má lahodnou chuť. Na...

Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo byste ho rádi...

Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

Mladé skopové maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad...

Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se...

Najdete na iDNES.cz